Acasa Top SecretArmata Ce s-a decis în ultima şedinţă CSAT (video)

Ce s-a decis în ultima şedinţă CSAT (video)

scris de D.S.S.
20 afisari

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a decis marți realizarea unei strategii pe termen mediu și lung pentru îmbunătățirea relației cu Republica Moldova.

sedinta_csat_27_sep_2016„Relația noastră trebuie să devină mai bună, mai performantă, mai pragmatică și mai previzibilă. Pentru a îmbunătăți abordarea relației dintre România și Republica Moldova s-a decis să se lucreze pe o strategie pe termen mediu și lung care va stabili cum ne vom poziționa în această relație. Evoluția politică din Moldova ne-a arătat ca partidele pro-europene au dificultăți care s-au văzut foarte bine după alegerile parlamentare din 2014″, a declarat președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, după ședința CSAT.

Șeful statului a subliniat că este nevoie de o relație îmbunătățită, adăugând că faptul că România vine în sprijinul Republicii Moldova cu o finanțare importantă este un început, însă este necesară o implicare mult mai profundă.

„Credem că este nevoie de o implicare mult mai profundă în relațiile economice dintre România și Moldova și de implicarea noastră în construcția și întărirea instituțiilor democratice. Acestea vor fi prevăzute în strategia pe care o vom avea pregătită pentru sfârșitul acestui an”, a spus Iohannis.

Președintele a mai arătat că solicitarea CSAT a fost să se constituie grupul de lucru în cel mai scurt timp, cu reprezentanți ai MAE, SRI, SIE și ai Administrației Prezidențiale. El a subliniat că în ședința CSAT a fost atrasă atenția că trebuie făcută deosebirea între abordarea foarte serioasă a relației dintre România și Republica Moldova și „abordări populiste electoraliste”, având în vedere că urmează alegeri parlamentare în România și alegeri prezidențiale în Republica Moldova.

„Discuția despre o eventuală unire se va trata în strategia pe care o vom discuta în CSAT la sfârșitul anului”, a conchis Iohannis.
Iohannis, după ședința CSAT: Proiectul de lege privind securitatea cibernetică — finalizat la sfârșitul anului

Iohannis: Proiectul de lege privind securitatea cibernetică — finalizat la sfârșitul anului

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, că proiectul de lege privind securitatea cibernetică va fi finalizat la sfârșitul acestui an.

„O temă foarte importantă, în special în actuala situație geopolitică, a fost evaluarea privind nivelul de securitate cibernetică la nivelul instituțiilor publice din România. Aici avem nevoie și de o îmbunătățire a cadrului legislativ și aș menționa dintre actele normative necesare legea securității cibernetice. Vă amintiți că au fost încercări pentru a merge în Parlament o astfel de lege, până acum fără a avea un succes notabil”, a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni, după ședința CSAT.

El a precizat că acest act normativ este în pregătire la nivelul Guvernului. „Până la sfârșitul anului va fi finalizat acest proiect de lege”, a spus Iohannis.

Șeful statului a adăugat că este nevoie de o îmbunătățire considerabilă a nivelului de conștientizare în acest domeniu.

„Sunt multe instituții unde nu s-a înțeles încă foarte bine de ce este importantă securitatea cibernetică. (…) În ziua de astăzi, foarte multe societăți furnizoare de utilități sunt complet informatizate și atunci imaginați-vă ce s-ar putea întâmpla dacă există un atac cibernetic, de exemplu, asupra unui sistem de apă potabilă într-un mare oraș și se oprește apa pentru câteva ore sau chiar pentru câteva zile. Acest lucru, teoretic, este posibil dacă o entitate statală sau nonstatală dorește să pornească un astfel de atac. Este doar un exemplu simplu. În realitate trebuie să ne protejăm infrastructura cibernetică la toate instituțiile publice”, a punctat președintele Iohannis.

El a precizat că este foarte probabil ca această lege să fie prezentată viitorului Parlament.

„Fiindcă este o lege care a dus la foarte multe discuții, care în esență cred că au ajutat la elaborarea ei, dar pe de altă parte actualul Parlament se va ocupa de campania electorală și mai puțin de legiferare mi se pare normal ca această chestiune de o importanță deosebită să nu fie temă de campanie electorală, ci să fie o temă care se dezbate în noul Parlament”, a motivat șeful statului.

Iohannis: Ar fi revoltător dacă bucureștenii ar rămâne fără apă caldă sau fără încălzire

Președintele Klaus Iohannis a afirmat marți că autoritățile locale din București trebuie să rezolve problema apei calde și a căldurii din Capitală.

El a subliniat că această chestiune este de competența autorităților locale „proaspăt alese”.

„Bucureștenii au ales o nouă echipă ca să rezolve această problemă și așteptăm cu toții să o rezolve. Pe de altă parte, Guvernul este foarte interesat să participe în această rezolvare, așa că putem să fim optimiști că se găsesc soluții pentru această problemă. Ar fi revoltător dacă bucureștenii ar rămâne fără apă caldă sau fără încălzire. Acum încep deja nopțile să fie destul de reci”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Iohannis: În sistemul de sănătate s-au făcut progrese notabile

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a prezentat în CSAT o informare cu privire la sistemul de sănătate publică și starea de sănătate a cetățenilor, a anunțat, marți, președintele Klaus Iohannis, subliniind că în acest domeniu s-au făcut progrese notabile.

„Concluzia noastră a fost că s-au făcut pași importanți, s-au făcut pași importanți în reglementare, s-au făcut pași importanți în modul în care se planifică investițiile în sistemul de sănătate, dar mai este foarte mult de lucru pentru a implementa această legislație și pentru a ajunge efectiv la investiția propriu-zisă. Sub linie, pot să spun că s-au făcut progrese notabile”, a afirmat șeful statului, la Palatul Cotroceni.

El a arătat că ministrul Sănătății a prezentat abordarea față de problema infecțiilor nosocomiale, informând că s-au făcut pași foarte importanți în zona clarificării, a reglementărilor, inclusiv în privința biocidelor, a investițiilor necesare pentru infrastructura spitalicească.

Iohannis: Este nevoie de o reorganizare la ROMARM

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, după ședința CSAT, că este nevoie de o reorganizare a Companiei Naționale ROMARM.

„Este nevoie de o reorganizare la Compania Națională ROMARM pentru a o face mai performantă, credibilă și suficient de mare, pentru a deveni un partener serios pentru un investitor în special din afara țării. Este nevoie de o corelare între nevoia de dotare a Armatei române și oferta pe care o prezintă Compania Națională ROMARM”, a spus Iohannis la Palatul Cotroceni.

El a precizat că se va lucra intens în special la Ministerul Economiei și Ministerul Apărării pentru a se găsi aceste corelări.

Iohannis: Brigada 2 Infanterie „Rovine” va prelua rolul de brigadă multinațională

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, că Brigada 2 Infanterie „Rovine” va prelua rolul de Brigadă multinațională.

„Brigada multinațională am tratat-o separat pe ordinea de zi (n.r. a CSAT), fiindcă aici trebuie luate decizii care se validează separat în CSAT. Aici pot să vă spun, în premieră, că s-au făcut pași foarte importanți pentru punerea în practica a acestei decizii, mai exact Ministerul Apărării Naționale a decis care unitate din România se va constitui în această Brigadă multinațională, este vorba de Brigada 2 Infanterie ‘Rovine’, care va prelua rolul de Brigadă multinațională. Această brigadă își are sediul în Craiova și acolo va funcționa în consecință și Brigada multinațională”, a spus șeful statului, la Palatul Cotroceni.

El a mai spus că nu este oportun să precizeze cu cine mai negociază România pentru prezența în această brigadă multinațională, până când nu se finalizează discuțiile.

„Acum, în octombrie, are loc și ministeriala apărării. Domnul ministru al Apărării se va întâlni și acolo cu colegi din țări aliate și vom face acest anunț, atunci când știm sigur cine și cu ce efective participă, cum va arată această Brigada Multinațională, fiindcă asta depinde și de cum vede NATO această Brigadă multinațională. Noi credem că în cursul anului 2017 vom fi în situația în care să declarăm capacitatea inițială a acestei Brigăzi (…) și în varianta cea mai optimistă, în 2018 această Brigadă va fi funcțională”, a precizat șeful statului.

El a menționat că pe ordinea de zi a ședinței CSAT s-a aflat și o temă cu titlul ‘Planul de acțiune pentru implementarea deciziilor adoptate la summitul NATO de la Varșovia’, cu implicații în plan național.

Șeful statului a amintit că la ședința anterioară a CSAT, din iulie, s-a decis înființarea unui grup de lucru pentru elaborarea planului de punere în aplicare a deciziilor NATO de la Varșovia, care a fost prezentat marți în ședința Consiliului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult