Acasa Top SecretArmata Ce s-a hotărât în prima şedinţa CSAT prezidată de Klaus Iohannis

Ce s-a hotărât în prima şedinţa CSAT prezidată de Klaus Iohannis

scris de Doru Dragomir
11 afisari

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat, marți, în ședință, propunerile premierului referitoare la intrarea și staționarea pe teritoriul României, în perioada mai-iunie 2015, a unor forțe și mijloace ale armatei portugheze, având în compunere patru aeronave F-16 Falcon și personalul aferent – aproximativ 150 militari și civili – în scopul pregătirii și desfășurării misiunilor de Poliție Aeriană NATO.

 

Ce s-a hotărât în prima şedinţa CSAT prezidată de Klaus Iohannis

Ce s-a hotărât în prima şedinţa CSAT prezidată de Klaus Iohannis

O primă temă dezbătută de către Consiliu a reprezentat-o analiza stării de securitate din Ucraina şi implicaţiile pentru România. Membrii Consiliului au apreciat că sprijinul consecvent al României pentru Ucraina, de la declanşarea crizei, a marcat o deschidere fără precedent a autorităţilor de la Kiev față de cooperarea bilaterală cu România. În continuare, membrii Consiliului au luat în discuție stadiul proceselor de asociere politică şi economică cu Uniunea Europeană și stadiul demersurilor de integrare euroatlantică a statelor din Balcanii de Vest. Aceştia au apreciat că, în anul 2014, s-au înregistrat progrese privind parcursul european al acestor state. Totodată, membrii Consiliului au considerat că regiunea Balcanilor de Vest trebuie inclusă într-o viziune de ansamblu asupra Europei de Sud-Est, care să întărească rolul strategic al României în zonă. Exercitarea de către România a rolului de pivot al NATO şi UE în regiune va contribui, la momentul oportun, şi la acceptarea de către partenerii occidentali a includerii Republicii Moldova în pachetul de extindere care are în vedere Balcanii de Vest.

O altă temă de pe agenda şedinţei a reprezentat-o informarea cu privire la stadiul îndeplinirii Programului multianual de restabilire a capacităţii de luptă a Armatei României pentru perioada 2013-2016 şi în perspectivă până în anul 2022. Membrii Consiliului au concluzionat că, în anul 2014, România a continuat respectarea angajamentelor asumate în cadrul organismelor internaţionale de securitate, simultan cu reducerea contribuţiei cu forţe în teatrele de operaţii.

Membrii Consiliului au remarcat că decizia de creştere a bugetului alocat apărării la nivelul de 2% din PIB până în anul 2017, urmare a consensului obţinut din partea tuturor partidelor parlamentare, va asigura revigorarea programelor majore privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României şi va reprezenta şi o oportunitate certă pentru industria de apărare.

Următoarea temă a constituit-o avizarea proiectului de lege privind planificarea apărării. Membrii Consiliului au apreciat că această lege urmăreşte eficiența procesului de planificare a apărării, concentrat asupra dotării militare, în scopul integrării tuturor disciplinelor de planificare a apărării şi asigurării coerenţei acestora cu planificarea din celelalte state NATO şi UE. 

Referitor la exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare desfăşurate în anul 2014, membrii Consiliului au fost informaţi despre concluziile raportului prezentat şi propunerile Guvernului de îmbunătăţire a activităţii instituţiilor implicate. 

În continuare, membrii Consiliului au analizat şi aprobat raportul privind activitatea Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO, în anul 2014, instituţie al cărei obiectiv general a constat în dezvoltarea capacității de răspuns la incidente de securitate cibernetică şi a relaţiilor de cooperare cu entități naţionale sau internaţionale, cu atribuţii şi responsabilităţi în domeniul securităţii cibernetice.

În cadrul ședinței, s-a aprobat Raportul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării privind activitatea desfăşurată în anul 2014 şi s-a decis trimiterea acestuia, spre examinare, către Parlamentul României.

La ședința CSAT de marți au participat premierul Victor Ponta, vicepremierul Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, ministrul Economiei, Comerțului și Turismului, Mihai Tudose, ministrul Finanțelor Publice, Darius Vâlcov, directorul SRI, Eduard Hellvig, prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea, prim-adjunctul directorului SIE, generalul Silviu Predoiu, șeful Statului Major General, general-locotenent Nicolae Ciucă, consilierul prezidențial pentru Securitate Națională, George Scutaru, secretarul CSAT, general Ion Oprișor.

Au mai participat, ca invitați, ministrul pentru Societatea Informațională, Sorin Mihai Grindeanu, și directorul Serviciului de Protecție și Pază, general Lucian-Silvan Pahonțu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult