Acasa Top SecretArmata Ce s-a hotărât în ultima şedinţă CSAT condusă de Traian Băsescu

Ce s-a hotărât în ultima şedinţă CSAT condusă de Traian Băsescu

scris de D.S.S.
8 afisari

Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), condusă de președintele Traian Băsescu, s-a încheiat după o oră și jumătate de discuții.

Ce s-a hotărât în ultima şedinţă CSAT condusă de Traian Băsescu

Ce s-a hotărât în ultima şedinţă CSAT condusă de Traian Băsescu

Pe ordinea de zi a ședinței care s-a desfășurat la Palatul Cotroceni s-au aflat, între altele, propunerile de buget pe 2015 ale instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale și orientările strategice ale României în planul dezvoltării infrastructurii energetice, în contextul evoluțiilor europene în domeniu.

Administrația Prezidențială a arătat că pe ordinea de zi a ședinței CSAT mai sunt incluse tematici referitoare la: raportul privind măsurile adoptate de către România în vederea punerii în aplicare a regimurilor de sancțiuni internaționale; analiza activităților de implementare a documentelor internaționale pe linia controlului armamentelor, creșterea încrederii și securității; participarea Armatei României la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan, în 2015; planul de întrebuințare a forțelor armate ale României care se trimit la misiuni și operații în afara teritoriului statului român, în 2015; programul de activitate al CSAT pentru anul viitor.

Pe agenda CSAT a mai figurat analiza interinstituțională privind evaluarea consecințelor crizei din Ucraina și ale anexării Crimeei de către Rusia asupra securității României, Republicii Moldova și a regiunii; actualizarea Planului de mobilizare a economiei naționale pentru apărare, valabil în perioada 2014-2016; programul cu obiectivele de pregătire operativă a teritoriului pentru apărare, valabil în perioada 2013 — 2016, actualizat; nomenclatorul și nivelurile cantitative maxime și intangibile de constituire a rezervelor proprii ale Ministerului Afacerilor Interne, precum și structura acestora pe produse și avizarea proiectului hotărârii de guvern pentru aprobarea acestora.

Potrivit sursei citate, CSAT a mai analizat proiectul bugetului de stat pentru primul an de război, valabil în perioada 2014 — 2016; propunerile de buget, pe anul 2015, ale Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Telecomunicații Speciale și Serviciului de Protecție și Pază; raportul privind modul de îndeplinire a prevederilor Protocolului general de organizare și funcționare a Sistemului Național de Prevenire și Combatere a Terorismului — 2014; constatări și concluzii rezultate din activitatea desfășurată pentru protecția informațiilor clasificate; Planul Național de Priorități Informative pentru anul 2015; Raportul privind stadiul actual al regimului de control al armamentelor convenționale în spațiul euroatlantic.
La şedinţă au participat: prim-ministrul României, domnul Victor-Viorel Ponta; viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne, domnul Gabriel Oprea; ministrul Apărării Naţionale, domnul Mircea Duşa; ministrul Afacerilor Externe, domnul Bogdan Aurescu; ministrul Justiţiei, domnul Robert-Marius Cazanciuc; ministrul Economiei, domnul Constantin Niţă; ministrul Finanţelor Publice, doamna Ioana-Maria Petrescu; directorul Serviciului Român de Informaţii, domnul George-Cristian Maior; şeful Statului Major General, domnul general-locotenent Ştefan Dănilă; consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, domnul Iulian Fota, şi secretarul CSAT, domnul general Ion Oprişor. Au mai participat, ca invitaţi: prim-adjunctul directorului Serviciului de Informaţii Externe, domnul general Silviu Predoiu, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, domnul general ing. Marcel Opriş, şi directorul Serviciului de Protecţie şi Pază, domnul general Lucian-Silvan Pahonţu.

VEZI AICI COMUNICATUL OFICIAL DE PRESĂ REFERITOR LA ŞEDINŢA CSAT DIN 25 NOIEMBRIE 2014

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult