Acasa Top SecretArmata Ce s-a întâmplat în şedinţă CSAT din 17 decembrie 2013

Ce s-a întâmplat în şedinţă CSAT din 17 decembrie 2013

scris de D.S.S.
15 afisari

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat marți planul de întrebuințare a forțelor armate ale României care se trimit în misiuni și operații în afara teritoriului statului în anul 2014, urmând să fie dislocați 1.311 militari, cu 725 mai puțini decât în acest an, informează Administrația Prezidențială.

CSAT: În 2014, Armata României va disloca la misiuni și operații din exterior peste 1.300 de militari

CSAT: În 2014, Armata României va disloca la misiuni și operații din exterior peste 1.300 de militari

Armata României realizează două misiuni esențiale: apărarea României și, respectiv, apărarea aliaților săi prin participarea la operații de apărare colectivă și promovarea stabilității regionale și globale, amintește sursa citată.

„Efortul principal îl constituie, în continuare, participarea în cadrul operației ISAF din Afganistan și cu menținerea angajării în teatrul de operații din Balcani. În anul 2014, Armata României va disloca la misiuni și operații din afara teritoriului statului român un număr de 1.311 militari. Comparativ cu anul 2013, numărul acestor forțe este diminuat cu 725 de militari. În ceea ce privește Ministerul Afacerilor Interne, forțele care vor participa în anul 2014 la misiuni sub egidele Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), ale Uniunii Europene, ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și ale Organizației Națiunilor Unite (ONU) vor fi de 791 de militari și polițiști. Față de anul 2013, numărul acestora este mai mare cu 301 persoane”, se arată în comunicatul Președinției.

De asemenea, membrii CSAT au avizat proiectul de hotărâre a Guvernului privind Strategia industriei naționale de securitate.

În urma analizării măsurilor adoptate de către România în vederea punerii în aplicare a regimurilor de sancțiuni instituite pe plan internațional în perioada octombrie 2012 — septembrie 2013, membrii CSAT au constatat că instituțiile românești au pus în aplicare sancțiunile internaționale legal prevăzute, precizează sursa citată.

Membrii Consiliului au fost informați despre participarea României la misiunile derulate sub egida Uniunii Europene (UE), precum și despre perspectivele pentru implementarea Strategiei naționale în domeniul capacităților civile.

„În urma informării s-a constatat că România și-a adus contribuția la misiunile Uniunii Europene de implementare a Politicii de Securitate și Apărare Comună (UE/PSAC), care s-au desfășurat în Europa, Africa și Orientul Mijlociu”, se arată în comunicat.

O altă temă pe agenda ședinței CSAT a reprezentat-o informarea cu privire la stadiul îndeplinirii Programului multianual de restabilire a capacității de luptă a Armatei României pentru perioada 2013 — 2016 și în perspectivă până în anul 2022. Obiectivele programului au fost stabilite având la bază o creștere anuală a bugetului Ministerului Apărării Naționale în așa fel încât, în 2016, acesta să ajungă la un nivel de 2% din PIB.

În finalul ședinței, membrii Consiliului au aprobat Programul de activitate a CSAT pentru anul 2014.

La ședința condusă de președintele Traian Băsescu au participat prim-ministrul Victor Ponta, ministrul Finanțelor Publice, Daniel Chițoiu, ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, ministrul Economiei, Andrei Gerea, directorul Serviciului Român de Informații, George-Cristian Maior, directorul Serviciului de Informații Externe, Teodor Meleșcanu, șeful Statului Major General, general-locotenent Ștefan Dănilă, consilierul prezidențial pentru securitate națională, Iulian Fota, secretarul CSAT, general Ion Oprișor, și purtătorul de cuvânt al președintelui, Bogdan Oprea. Au mai participat, ca invitați, Bogdan Aurescu, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătății, și generalul Marcel Opriș, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult