Acasa Top SecretArmata Ce se întâmplă cu câinii armatei

Ce se întâmplă cu câinii armatei

scris de D.S.S.
29 afisari

Pentru câinii retraşi din serviciu din cauza vârstei înaintate sau din alte motive, s-a creat posibilitatea „pensionării” oficiale în unităţile în care şi-au desfăşurat activitatea – cu asigurarea, pe toată durata vieţii, a unor drepturi privind hrănirea, cazarea şi asigurarea medicală, precum şi posibilitatea preluării lor în custodie de către conducătorii cu care au lucrat anterior şi de care câinii rămân extrem de ataşaţi.

caini militariDe curând, şeful Statului Major General a aprobat instrucţiunile privind asigurarea şi executarea serviciului cu câini în Armata României.
Importanţa documentului constă, în primul rând, în setarea unui cadru normativ, complex şi armonios, pe baza căruia se desfăşoară întreaga activitate de reproducţie, creştere şi dresaj a câinilor de serviciu în Armata României, precum şi activitatea de instruire a personalului care îşi desfăşoară activitatea în domeniu, astfel încât să se asigure formarea şi certificarea echipelor canine specializate în diferite tipuri de serviciu.

Modul în care a fost conceput acest cadru normativ intern asigură, deopotrivă, respectarea legislaţiei naţionale privind drepturile animalelor şi responsabilităţile deţinătorilor acestora, alinierea la standardele NATO în domeniu, precum şi o necesară compatibilitate a serviciului cu câini din Ministerul Apărării Naţionale cu cel din Ministerul Afacerilor Interne.
Instrucţiunile stabilesc reguli privind selecţia, formarea şi specializarea personalului, reguli privind dresajul câinilor şi certificarea echipelor canine ca şi capabilităţi militare – consacrând o tipologie a specializărilor echipelor canine compatibilă cu cea din NATO, stabilesc responsabilităţi clare pe această linie, de la conducătorii câinilor de serviciu până la comandanţii unităţilor care au câini de serviciu în statele de organizare, constituind şi baza juridică a bugetării unor activităţi pe această linie.

Conform prevederilor instrucţiunilor, în Armata României se vor putea pregăti câini pentru serviciul de pază, pentru serviciul de patrulare, dar şi câini pentru serviciul de căutare, specializaţi în identificarea diferitelor tipuri de itemi: materiale explozive – inclusiv mine sau dispozitive explozive improvizate – arme, muniţii, droguri, persoane etc.
Conform prevederilor instrucţiunilor amintite, în cadrul instituţiei de formare continuă în arma geniu, respectiv Centrul de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN „Panait Donici” de la Râmnicu Vâlcea, funcţionează Sectorul de Creştere, Instrucţie şi Dresaj Câini/SCIDC, structură centrală, de tip expert, cu rol de producţie şi creştere a câinilor necesari, de specializare a conducătorilor de câini, de dresaj canin, de certificare a echipelor canine de diferite specialităţi, dar şi de coordonare a întregii activităţi în acest domeniu în Armata României.
De menţionat faptul că, în conformitate cu prevederile acestui act normativ specific, condiţiile de viaţă şi activitate ale câinilor de serviciu se îmbunătăţesc considerabil, atât sub aspectul calităţii hranei, cât şi sub alte aspecte, cum ar fi: spaţiul de deţinere, timpul şi condiţiile de antrenament şi serviciu, asigurarea medicală-veterinară etc.

S-a avut în vedere, printre altele, creşterea spaţiului minim asigurat pentru câinii deţinuţi în padocuri şi asigurarea posibilităţii acestora de a beneficia de condiţiile necesare gimnasticii funcţionale zilnice. Mai mult decât atât, pentru câinii retraşi din serviciu din cauza vârstei înaintate sau din alte motive, s-a creat posibilitatea „pensionării” oficiale în unităţile în care şi-au desfăşurat activitatea – cu asigurarea, pe toată durata vieţii, a unor drepturi privind hrănirea, cazarea şi asigurarea medicală, precum şi posibilitatea preluării lor în custodie de către conducătorii cu care au lucrat anterior şi de care câinii rămân extrem de ataşaţi.
În acest moment, în Armata României îşi desfăşoară activitatea câini de serviciu dresaţi pentru paza obiectivelor militare, pentru patrulare şi pentru căutare materiale explozive. Informaţia vehiculată în media la un moment dat, conform căreia Max – câinele erou al Grupului 2 EOD din Bucureşti şi veteran al teatrului de operaţii din Afganistan, specializat în căutare de materiale explozive – ar fi fost singurul de acest fel din Armata României, este departe de adevăr.

Mai multe echipe canine specializate în căutare de materiale explozive au participat la misiuni în teatrele de operaţii externe, cu rezultate notabile, evitând posibile drame prin intervenţiile lor, salvând vieţi şi contribuind la succesul îndeplinirii unor misiuni. De altfel, experienţa conducătorilor acestor câini a fost o importantă sursă de cunoaştere utilizată în elaborarea prevederilor instrucţiunilor menţionate, alături de schimburile de experienţă cu specialişti din Ministerul Afacerilor Interne şi din celebrul serviciu K9 al armatei Statele Unite ale Americii.
Specialiştii în domeniu din cadrul SCIDC consideră că prezentele instrucţiuni asigură, în mare măsură, premisele unei creşteri considerabile a calităţii pregătirii capabilităţilor canine ale Armatei României. Nu lipsit de importanţă este faptul că documentul menţionat reglementează, într-o manieră favorizantă, schimburile de experienţă ale specialiştilor militari în domeniu cu cei din alte structuri naţionale sau internaţionale cu atribuţii similare, colaborarea interinstituţională pentru optimizarea activităţilor specifice, precum şi participarea echipelor canine militare la competiţii de profil.

Dar, indiferent că sunt utilizaţi pentru misiuni de patrulare, de căutare a materialelor explozive, armamentului, muniţiei, substanţelor interzise etc. sau pentru paza obiectivelor militare, câinii de serviciu special dresaţi în aceste scopuri constituie un sprijin inestimabil pentru militarii aflaţi în diferite misiuni.
Aceste arme cu suflet, adesea de o eficacitate incredibilă în serviciul pentru care au fost dresaţi, formează împreună cu conducătorii lor echipe puternic închegate, în care legăturile afective sunt extrem de puternice. Ca să te convingi, este suficient să vezi privirea câinelui atent la orice gest al conducătorului său, gata de o reacţie promptă, necondiţionată, aşteptând ca răsplată, adesea, doar un cuvânt sau o mângâiere. Pe de altă parte, ar trebui să auziţi un conducător vorbind despre câinele său: cu nimic diferit de modul în care vorbeşte despre cel mai drag camarad uman. Ei doi sunt, împreună, o ECHIPĂ MILITARĂ, în care fiecare se bazează pe celălalt, iar împreună sunt mult mai mult decât suma a două individualităţi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult