Acasa Top SecretArmata Ce spune consilierul ministrului Apărării despre pensiile militare

Ce spune consilierul ministrului Apărării despre pensiile militare

scris de Marin Neacșu
36 afisari

Simona Luminiţa Sîrbu, consilier al ministrului Apărării Naţionale, a declarat pentru ZIUA VECHE că “în nici un caz nu se pune problema revenirii la Legea 164, care a fost abrogată”, referindu-se la problematica sistemului de pensii militare. Vă prezentăm un interviu pe care consilierul ministrului Corneliu Dobriţoiu ni l-a acordat pe tema modificării legislaţiei privind reconstrucţia sistemului de pensii militare ocupaţionale.

Simona Luminiţa Sîrbu

Simona Luminiţa Sîrbu

Neacşu Marin : Buna ziua, doamna consilier! Să începem cu câteva cuvinte despre dumneavoastră

Simona Luminiţa Sirbu: Sunt avocat de profesie, consilier al ministrului Corneliu Dobriţoiu şi preşedinte al Comisiei pentru elaborarea actelor normative care să reglementeze reconstrucţia sistemului de pensii militare ocupaţionale.Am renunţat însă la avocatură în această perioada tocmai pentru a mă putea dedica, din această noua calitate, proiectului de reconstrucţie a sistemului de pensii ocupaţionale militare.

M-am intersectat cu problematica sistemului de pensii militare încă de acum doi ani, când am reprezentat în instanţă interesele unor militari în rezervă şi retragere din zona de sud-est, respectiv zona Constanţa-Brăila-Tulcea-Galaţi-Mangalia.  Probabil că, urmare a succeselor avute în special  în Constanţa şi Tulcea  pe această temă, domnul ministru a considerat că sunt abilitată să particip la elaborarea unui proiect, a unui set de acte normative, care să ducă la reconstrucţia sistemului de pensii militare ocupaţionale.

NM: Deci nu veţi lucra numai la legea pensiilor militare, ci şi la revizuirea altor legi cu specific militar, cum ar fi Legea 80?

SSL: Cu siguranţă vom intra şi pe terenul altor legi compatibile, cu care ne vom intersecta pe parcurs, urmând să le corelăm într-un sistem  de pensii militare ocupaţionale, cu modificările ce se impun ca urmare a identificării tuturor elementelor necesare.

NM:Cine face parte din această comisie din partea asociaţiilor militare.  Aţi găsit deschidere la toate?

În primul rând, din partea Ministerului Apărării fac parte reprezentanţi ai departamentelor juridic, financiar-contabil, calitatea vieţii personalului, resurse umane, SMG, reprezentanţi ai celorlalte ministere deja enunţate, ca şi ai asociaţiilor militarilor în rezervă. La Bucureşti, am invitat asociaţiile  care au reprezentanţi la nivel naţional, dar uşa este deschisă tuturor celor ce vor să contribuie la acest proiect. În deplasările mele prin garnizoane, mă întâlnesc, ca şi aici, la Craiova, cu reprezentanţi ai tuturor asociaţiilor locale care doresc să discute pe baza legii şi au propuneri. De asemenea, avem o adresă de mail special creată pentru a primi propuneri şi sugestii pe marginea proiectului: comisie.pensii@mapn.ro.

NM. Aveţi deja două săptămâni de când aţi trecut la lucru pe teren. Aţi avut întâlniri cu militarii? Cum merge?

SSL: Aşa cum a spus şi domnul ministru, această comisie se caracterizează în primul rând prin transparenţă. Încercăm ca, pentru  proiectul de lege ce va fi elaborat, ca şi toate legile normative ce vor fi corelate acestuia, să ne consultăm atât cu cadrele active, cât şi cu cele  aflate deja în rezervă şi în retragere, afectate de punerea în practică a Legii 263 şi OG1/2011. Acesta este motivul pentru care, până acum, dar şi în următoarele zile, m-am deplasat şi mă voi deplasa în ţară pentru a inventaria toate punctele de vedere ale pensionarilor militari şi a duce la Bucureşti, la şedinţa Comisiei instituite pe acest subiect, părerile din teritoriu.

NM: Cum vi se pare munca alături de militari ?

SSL: După ce am lucrat, deja, timp de doi ani ca avocat cu militarii rezervişti, pot spune că relaţia a fost excelentă. Prin urmare, nu o văd deloc dificilă, dimpotrivă.

NM: Cum vedeţi, până acum, aceste discuţii cu pensionarii militari? Aveţi propuneri sau puncte de vedere concrete care să vă ajute?

SSL: Cu siguranţă, aşa cum s-a întâmplat azi la Craiova, din toate deplasările ne-am întors cu fel de fel de sugestii care vor contribui la elaborarea unui act normativ fiabil şi corect din toate punctele de vedere. Prin urmare, consider că aceste întâlniri nu sunt doar benefice, ci, mai ales, necesare.

NM: Să intrăm puţin în detalii privind stadiul şi perspectivele. De la ce baze plecaţi în ceea ce priveşte sprijinul politic pentru acest proiect?

SSL: Vă daţi seama, sunt probleme care nu ţin de mine la nivel de principiu. Eu asigur suportul tehnic. Problemele vor fi discutate şi negociate la nivelul ministerelor implicate, urmând ca, în final, să avem susţinerea tuturor, ceea ce va uşura obţinerea avizelor comisiilor de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor şi, în final, votul plenului Parlamentului. În acest fel vom evita lucrul în gol şi eventualele retrimiteri la comisie. La acest proiect nu lucrează numai militari şi jurişti, ci şi finanţişti.

NM:De la ce baze pleacă această lege? Va fi o lege nouă sau se va grefa pe Legea 263 ?

SSL. Va fi o lege nouă. În nici un caz nu se pune problema revenirii la Legea 164, care a fost abrogată. Prin urmare, va fi un act normativ nou, dar care va ţine cont de unele principii din fosta Lege 164, cât şi de principiul dreptului câştigat, astfel încât cei cărora le-au crescut pensiile în urma recalculării să nu aibă o pensie mai mică în urma aplicării noii legi. Toţi vor rămâne în plată cu pensia mai favorabilă.

NM: Deci, să clarificăm acest punct: noua lege se va aplica tuturor, conform aceloraşi principii, într-un sistem unic, dar cuantumul indiferent de modul în care le-a fost calculat, va rămâne cel  mai avantajos pentru pensionar.

SSL: Da, va fi o lege aplicabilă militarilor ca şi poliţiştilor, celor care lucrează sau au lucrat în SRI, SPP ca şi funcţionarilor publici cu statut special. Indiferent ce sumă va fi obţinută prin noul sistem de recalculare, pensionarul va primi pensia cea mai favorabilă.

NM: Ce se va întâmpla cu pensiile celor care din greşeală sau alte motive, mai mult sau mai puţin obiective, au crescut ca Făt-Frumos, fiul iepei, ca să folosesc o expresie a domnului ministru vizavi de gradele militare?

SSL: În măsura în care aceste pensii au fost corect calculate, ele vor rămâne la nivelul acela. Dacă în urma unei sesizări sau în cazurile flagrante, care nu se justifică, se vor constata unele greşeli sau incorectitudini în procesul recalculării, se vor emite noi decizii, corecte.

NM. Ce se întâmplă cu pensiile pe 2012 pentru cei cărora le-au scăzut? Vor fi recuperate până la urmă ?

SSL: Acest aspect mi-a fost semnalat în aproape toate discuţiile avute cu pensionarii militari, chiar şi la Craiova. Se solicită elaborarea unui act normativ de urgenţă pentru repararea acestui aspect şi ar fi necesar până la apariţia noii legi. Am să transmit această doleanţă domnului ministru, pentru a vedea în ce măsură este posibil să se găsească soluţii până la sfârşitul anului. Nu pot afirma că la acest moment există vreun acord sau ceva definitivat, dar vor avea loc discuţii în vederea rezolvării acestei cereri cu toate ministerele implicare, atât cel de internet cât şi al finanţelor sau al muncii.

NM: Circulă pe anumite bloguri, inclusiv al SCMD, o variantă de lege despre care se spune că reprezintă punctul de vedere sau legea propusă de Ministerul Apărării. Care este realitatea?

SSL: Au existat mai multe propuneri, venite chiar din partea rezerviştilor şi a unor specialişti, care au lucrat mai multe variante de proiecte de lege ocupaţionale. S-a ales una din variantele propuse, cea mai apropiată de ceea ce dorim noi, şi pe aceasta se lucrează. În nici un caz, nu putem spune că modelul publicat este al Ministerului Apărării Naţionale. Adevăratul proiect va fi un proiect comun, după ce va trece prin comisii şi după ce va cuprinde părerile tuturor celor implicaţi, care vor fi unanim acceptate  de către cei care lucrează la el, adică reprezentanţii tuturor ministerelor şi asociaţiilor.

NM: Vă mulţumesc pentru timpul acordat, vă doresc spor la lucru !

25 comentarii

BULA 03-07-2012 - 16:32

Domnule NM, stati linistit ca nu se atinge nimeni de pensia d-vstra. Nu degeaba ati aparat socialismul, cu elan nemaintalnit, de a dat in capitalism neoliberal.

Dinu 03-07-2012 - 20:37

Va urmaresc de mult timp (hai sa fiu tot eu politicos, desi nu prea merge cu pseudonimul ales) , deci, va urmaresc domnule si ma minunez cata ura, cat fariseism, cata murdarie emiteti, cata”educatie si cultura” ( atentie la ghilimele) dovediti! Acuzati armata ca si cum ea va asuprit in acei ani de trista amintire, cand de fapt ea va scos de sub daramaturi in 1977, va scos din ape si zapezi cam in fiecare an, va adunat recoltele ca sa aveti ce baga in stomacul dvs. ,va construit blocuri in care probabil acum locuiti, va construit canalul si transfagarasanul,va scos carbune pentru lumina si caldura, etc. Veti spune ca soldatii au facut asta! Corect in mare parte, dar ei erau condusi de cadrele militare, care stateau cu anii si lunile departe de famili fara alte drepturi si benefici.Asa ca ar trebui sa cam terminati cu aceste interventi! Sa va fie rusine si daca aveti cat de cat un pic de demnitate afisati-va numele real si atunci vom discuta cu cartile pe fata! Seara buna!

jan dinu 03-07-2012 - 22:01

D-l Xgrad Dinu ,atzi avut vreo functie de comanda in
cadrul Pactului de la Varsovia pentru apararea
—- „lagarului socialist „—- shi indreptarea lui spre
comunism ???Fiind parte- membru a societatii noi
capitaliste …nu prea mai aveti acum motive de a ne aminti
sacrificiul personal a acelei periode odioase shi triste !
Privilegiile au fost proscrise …!!!
JD-USA

BULA 03-07-2012 - 22:14

Daca va referiti la mine, pot sa va raspund ca ofiterimea n-a facut nimic concret, decat a dat cu biciul in soldatii in termen. Iar cei care s-au dus spre scolile militare, au facut-o ca majoritatea romanilor, cantarind dezavantajele si avantajele acestei slujbe. De patriotism nici vorba. Nici nu cred ca exista patriotism in caz de razboi (poate in cazuri extrem de rare), pentru ca instinctul de conservare ii face pe toti sa-si fereasca pielea cat pot de mult. Este vorba de victime, de nenorocosi, nu de eroi.
Iar acum dumneavoastra sunteti suparat pentru ca am indraznit sa va atac la pensia nesimtita. Presupun ca sunteti domnul NM.

TM 04-07-2012 - 20:48

Chiar pensii nesimtite!

digital 04-07-2012 - 20:57

bă bulane,tu chiar behăi de prostie!
aveau dreptate colegii și conaționalii tăi ovrei!
tare distorsionat ești!!
ce dreq e cu tine?!

Liviu 03-07-2012 - 22:40

Alo, alo, canalu’ l-au facut detinutii politici paziti pe alocuri si de militari, nu numai de politisti ! SI BINEINTELES CA SOLDATII IN TERMEN AU FACUT TOTUL !!! Conducerea de catre militari se facea cum o stim cu totii … Iar faptul ca indeplineati ordinele primite facea parte din meseria care ati ales-o, erati la dispozitia POPORULUI CARE V-A HRANIT IN LICEELE MILITARE, IN SCOLILE MILITARE SI IN ACADEMIILE MILITARE !!! Noi poporul v-am hranit pe voi, noi am muncit de fapt si nu voi „cadrele” … La actiunile la care ati participat ati folosit utilaje si masini pe care NOI POPORUL LE-AM FACUT SAU LE-AM PLATIT !!! Culmea este ca vorbesc pe aici tot felul de „magazioneri” si „adjutanti”, care au raspuns in cel mai bun caz de o mana de trupeti pe care i-a chinuit dupa principiile „si eu am fost chinuit la randul meu”, „sufar ca sunt departe de casa asa ca sa suferiti si voi fir-ati ai nabii de pifani” ! SI dupa toate acestea pensia corespunzatoare unei aceleiasi vechimi cu un muncitor care a lucrat efectiv in productie, care a produs ceva real si constant, este de doua sau de 3 ori mai mare !!! Daca ati aveati d-tra demnitate, daca ati fi cu adevarat militarii care ziceti ca sunteti si care ziceti ca ati fost, atunci tara asta nu ar arata asa acum … Nu ati luat nicio pozitie, v-ati ascuns dupa grade si vremuri, v-ati aplecat cat s-a putut de mult pana la venirea multdoritei si mult prea marii pensii ! Nu v-am auzit niciodata luand pozitie in cadrul societatii civile pana cand nu au incercat sa va umble la pensie. Va ascundeti sub mantaua „apoliticii” deoarece beneficiati si acum de niste lucruri nefiresti, de care nu ar trebui sa beneficiati mai ales in conditiile in care nu mai exista serviciu militar obligatoriu … Un singur colonel sau general a luat o pozitie adevarata insa i-ati sarit toti in cap si l-ati anihiliat cu „sindicatu’ ” ! Vai de tara asta care v-a avut militari !!!

Mishu 03-07-2012 - 23:51

Totul e bine si frumos. Dar explicati-ne si noua de ce fostul primar al Clujului zace in spatele gratiilor, din Noiembrie 2011. Fara probe!

Liviu 04-07-2012 - 00:07

Domnule nu cunosc cazul si nu urmaresc circul politic atat de fervent ca sa stiu fiecare caz in parte … Nu stiu cine a fost primarul Clujului dar ce pot sa scriu (si ce am mai scris) este faptul ca de acolo din Ardeal, de unde se spune ca oamenii sunt corecti si drepti, au fost ultimile cazuri de coruptie (cu caltabosi si palinca asortate …), de smechereli, de smenuieli si neprofesionalism. Ultimul reprezentant de seama, mai de la nord din Maramures, a fost interimaru’ uimit Pop Liviu, care a executat toate ordinele primite fara sa gandeasca, fara sa se gandeasca ca o sa se intoarca acolo intre ai lui si o sa fie batjocorit dupa cum merita ! Iar revenind la acel primar pot sa afirm ca probabil numai un procent de 5-10% dintre primarii din Romania sunt oameni corecti restul de 90% fiind „inchisibili” mai mult sau mai putin, fie ca in justitie ajung probe sau nu … Unii sunt penali inainte de a fi alesi iar dupa cum stiti unii sunt alesi desi sunt la bulau ! Va rog sa fiti atent ca nu fac referire la absolut niciun partid !!!

Europeanuul 04-07-2012 - 09:49

Homo homini lupus,

Subiectul abordat nu a fost Liviu Pop si nici integritatea ardelenilor. Chiar daca nu esti familiar cu acest caz puteai face o simpla cautare pe google: Sorin Apostu si CEDO. Cum este permis ca un om sa fie tinut inchis pe o perioada asa de lunga fara ca procurorii DNA sa prezinte curtii probe solide? Traim in anii ’50?

Saptamana trecuta, colegiul medicilor a depus o plingere impotriva procurorilor de la DNA. La inceputul acestei saptamani, dl Prof. dr. Ioan Lascar a declarat ca medicina este nepartinica.

Citez:
”Regulile hipocratice nu spun să facem diferenţe între pacienţi, indiferent dacă aceşti pacienţi sunt criminali, terorişti. Medicina este nepartinică. Nu pot judeca un pacient prin prisma atributelor personale. A face acest lucru înseamnă discriminarea pacienţilor. Ca medici, responsabilitatea noastră este să-i ajutăm pe cei care au nevoie, indiferent de unde vin”.

Cum iti explici lipsa atitudinii si „tacerea” mebrilor grupului de Dialog Social GDS (si a jurnalistilor de la Adevarul, Romania Libera, Puterea, EvZ, & Co) in fatza acestor incalcari grave ale drepturilor fundamentale ale omului?

Salut 04-07-2012 - 01:06

Ma, tu nu cumva esti Bula?

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 04-07-2012 - 11:49

@,,DINU” : Pt. o corecta informare despre persoana in cauza, va pun la dispozitie un citat edificator : —-,,persoană care suferă de tulburare depresivă majoră trebuie să aibă simptome de depresie , cum ar fi să aibă fie o stare de depresie sau o pierdere de interes sau de plăcere în activităţile de zi cu zi în mod constant, cel puţin pentru o perioadă de două săptămâni. Această dispoziţie trebuie să reprezinte o schimbare de starea de spirit a persoanei normal de funcţionare socială, profesională, de învăţământ sau de alte importante trebuie să fie, de asemenea, negativ afectată de schimbările în starea de spirit. O stare depresivă cauzate de substanţe (cum ar fi droguri, alcool, medicamente), sau care este parte dintr-o condiţie medicală generală nu este considerat a fi tulburare depresiva majora. Tulburare depresiva majora nu poate fi diagnosticată în cazul în care o persoană are o istorie de maniacale , hipomaniacale , sau episoade mixte (de exemplu, o tulburare bipolară ) sau dacă starea depresivă este mai bine reprezentat de tulburare schizo- şi nu se suprapune pe schizofrenie, schizophreniform tulburare , deliranta tulburare sau de tulburare psihotică. În plus, simptomele nu sunt mai bine reprezentat de doliu (de exemplu, după pierderea unei persoane iubite), precum şi simptomele persista pentru mai mult de două luni sau se caracterizează prin insuficienţa funcţională marcată, preocuparea morbid cu inutilitate, ideaţie suicidară , simptome psihotice, sau retard psihomotor .

Aceasta afectiune se caracterizeaza prin prezenta de majoritatea acestor simptome:
Starea de spirit depresivă cea mai mare parte a zilei, aproape în fiecare zi, după cum este indicat fie de raportul subiectiv (de exemplu, se simte trist sau gol) sau observaţie făcută de alţii (de exemplu, apare lacrimi). (La copii şi adolescenţi, acest lucru poate fi caracterizat ca o stare de spirit iritabil.)
Semnificativ diminuat interesul sau plăcerea în toate, sau aproape toate, activităţi de cea mai mare parte a zilei, aproape în fiecare zi
Semnificativă scădere în greutate, atunci când nu dieta sau creştere în greutate (de exemplu, o modificare de mai mult de 5 din greutatea corpului intr-o luna), sau scăderea sau creşterea poftei de mâncare aproape în fiecare zi.
Insomnie sau hipersomnie aproape în fiecare zi
Agitaţie psihomotorie sau lentoare aproape în fiecare zi
Oboseala sau pierderea de energie aproape în fiecare zi
Sentimente de inutilitate sau vinovăţie excesivă sau inadecvată aproape în fiecare zi
Diminuarea capacităţii de a gândi sau de concentrare, sau indecizie, aproape în fiecare zi
Ganduri recurente de moarte (nu doar frica de a muri), ideaţie suicidară recurentă fără un plan specific, sau o tentativă de suicid sau un plan specific de a comite suicid.

Sursa:

Asociaţia Americană de Psihiatrie. Manualul de diagnostic şi statistică a tulburărilor mentale. 4-a ediţie. Washington, DC: American Psychiatric Association, 1994. „——

jan dinu 04-07-2012 - 21:07

In update 2012 diagnosticul este corectat :
Cind maninci junk….creierul este suprimat …!
La tine inca n-ai observat ??!!
JD-USA

Dinu 04-07-2012 - 01:38

Va salut stimati domnilor: bula, liviu , jan, cu plecaciune si nerespect. Ati facut armata , aia obligatorie? Daca da se vede cu ce ati ramas. Pana la scandalul creat de ciuma portocalie cu pensiile militare, nu ati spus nimic impotriva armatei. Dee! Armata e cu noi.!!Cand ati avut nevoiue de ea era respectata si ise multumea. In Insula Mare a Brailei, la Calugareni, pe Mures, in 1970, poporul muncitor de care vorbesti matale, statea in carciuma pe mese ca sa nu se uda si-si trimiteau toirile , pe funduri de lemn, iar eu si alti colegi de ai mei va scoteam mobila si televizorul din casa inundata!Nu am spus nimic impotriva acelui muncitor care si-a castigat cinstit painea, dar acesti oameni munceau 8 ore si se duceu la nevasta si la copii, iar noi aveam zi lumina si luni si chiar ani cand nu-i vedeam. Aparam socialismul cum spuneati voi. In 1968 mancam cartofi copti si seminte de floarea soarelui pe granita cu ungurii,iar voi stateati acasa cu mana la pasarica…Si eram numai cadre , fara soldati! Dar ma opres aici. Cu astfel de specimene ori cat as vorbi tot nu i-as lamuri ce inseamna armata pentru popor si mai ales ce inseamna pentru cel care na mirosit-o. Intrebati-va parinti si bunici si apoi urlati ca lupii in pustie.Voi vorbiti despre patriotism? Stiti cu ce se mananca?Vorba lui Eminescu …, poate asa v-ar linistii!

jan dinu 04-07-2012 - 02:01

Domnul xgrad Dinu, mea culpa ,n-am citit articolul
dar exorbitantele pretentii ce le aveti pe linga
„putintza tzarii ” de-a rasplati fostele cadre active
care creaza un fel de – razbel civil – in societare ….
pentru savoritism shi inechitare .Am dreptate ??
O indiscretie : Cit s-a spetit d-l col- sindicalist Dogaru pe transeele patriei
in trecut …ca acum iL vedem foarte activ …pe baricadele stradale …?
Mersi
JD-USA

Liviu 04-07-2012 - 08:52

Domnule Dinu eu unul nu am nevoie de „plecaciunile” d-tra iar in ultima vreme respectul a devenit o ipocrizie ieftina ! Muncitorii si taranii ii stim cum sunt si ce pot … Problema este ca daca erati in locul lor si dansii in locul d-tra se intampla la fel !!

MI-5 04-07-2012 - 12:54

Băiatu’ Dinu:
Nu te-a obligat nimeni să te angajezi în armată.
Ai făcut-o din voinţă proprie.
Soldă mare, apartament gratis, uniforme gratis, în serviciu mâncare gratis la popotă, etc.

Că ai şi lucrat ceva în agricultură?
WAX!!!

Dute şi te plânge pe aiurea nu aci!

BULA 04-07-2012 - 14:04

@Dinu

Matale vrei ca noi sa murim de foame (n-avem bani nici de cartofi copti) si sa le suportam militarilor pensiile de lux. Asa ceva nu acceptam, mai ales ca militarii s-au facut ca nu vad ca se distruge economia tarii (industria, agricultura, transporturile, flota, etc). Ati tacut ca porcu’ in dovleci si va rontaiati salariul nesimtit de mare, iar acum cand efectiv nu se mai produce nimic in tara si nu sunt bani, voi ati vrea sa murim noi ceilalti, iar pentru voi privilegiile sa mearga ca in vremurile bune.
Lasa sa suportati si voi saracia si umilinta la care a fost supusa majoritatea pop.ulatiei. De la noi nu aveti sprijin, sa va fie limpede !

Prostu' 04-07-2012 - 07:40

Bai domnule tovaras „Dinu”! Ce …. ai facut tu concret pentru tara? Si nu mai comenta atat la acest articol! Du-te si te culca….
Apropo. Ce grad ai in rezerva? Ce specialitate militara? Cum te cheama?
Nu astept raspuns. Probabil ca nu ai facut nici armata.. Esti un postac tembel……..
Eu lucrez in armata. Punct.

indisciplinatu 04-07-2012 - 11:00

Ca peste tot, postacii portocalii bat campii. Daca acest popor si-a omorat de-a lungul vremurilor conducatorii, ce pretentie de respect pentru militari vreti sa aiba???
Militarii nu au fost respectati niciodata in adevaratul sens al cuvantului ci au fost doar „folositi la nevoie”…asta-i crudul adevar.
Despre cei din activitate nicio vorbulita,…de ce nu iau atitudine atunci cand moare cate un militar in teatrele de operatii???…De ce nu-si pun intrebari atunci cand bugetul apararii de la 2.38% din Pib,..a scazut sub 1%…in schimb sau alocat sume consistente in telegondole de kkt si parcuri la tara???….
Sigur, o noua lege privind pensiile militare de stat este necesara. Ea nu va putea multumi pe toata lumea, dar cel putin va trebui sa acopere riscurile si privatiunile serviciului militar, acesta fiind principiul de baza de la care trebuie plecat. Aspectele de natura tehnica sunt mai greu de reglementat, existand ca peste tot interese de grup sau chiar personale,..aici cred ca este pericolul edictarii unei legi mai mult sau mai putin bune in acest domeniu.
Cat despre comentariile rautacioase ale unora de pe aici, chiar nu merita sa „ardem”.

digital 04-07-2012 - 11:22

las că vorbi”Prostu’”,mai sus de tine și ne spuse că el e activ dar că e măturător pe la MApN!
ai dreptate să te picuri pe unii!!!!

karadeniz 04-07-2012 - 11:01

Bune, proaste, părerile tuturor contează, măcar ca atelier practic al exercițiului democrației verbale. Încet, încet, peste o seamă de ani vom ajunge și alte aplicații cum ar fi democrația participativă.

Pribeagul 04-07-2012 - 20:12

„va fi un act normativ nou, dar care va ţine cont de unele principii din fosta Lege 164, cât şi de principiul dreptului câştigat, astfel încât cei cărora le-au crescut pensiile în urma recalculării să nu aibă o pensie mai mică în urma aplicării noii legi. Toţi vor rămâne în plată cu pensia mai favorabilă.

NM: Deci, să clarificăm acest punct: noua lege se va aplica tuturor, conform aceloraşi principii, într-un sistem unic, dar cuantumul indiferent de modul în care le-a fost calculat, va rămâne cel mai avantajos pentru pensionar.

SSL: Da, va fi o lege aplicabilă militarilor ca şi poliţiştilor, celor care lucrează sau au lucrat în SRI, SPP ca şi funcţionarilor publici cu statut special. Indiferent ce sumă va fi obţinută prin noul sistem de recalculare, pensionarul va primi pensia cea mai favorabilă.”

Doamna si Domnule, prin ceea ce spuneti sustineti sunteti in situatia de a obtine titlul de cei mai buni umoristi ai gazetei. 🙂

Bineinteles este vorba de umor negru, ca altfel nu poate fi caracterizata situatia acestor interminabile discutii pe seama pensiilor militarilor si a onoarei lor ‚nereperate” inca.

Daca reluam firul intimplarilor legate de acesta tema, constatam ca la un moment dat s-a considerat ca tara trece prin momente grele si s-a gasit de cuviinta ca singura solutie este reducerea cheltuielilor si cresterea veniturilor bugetare. Astfel s-au redus salariile bugetarilor cu 25%, s-a intodus o impozitare a pensiilor, chiar si a celor sub 700 lei/luna (ca daor tara era in pericol, si de la cine sa iei? 🙂 ), s-a marit TVAul…

Printe alte solutii a fost si aceea de a recalcula pensiile militarilor, unele chiar nesimtite, si a mai face niste economii la buget. In aceasta actiune se pare ca si-a bagat dracul coada si in loc ca aceste cheltuieli sa scada, ele au crescut cu cca 30%, adica in jur de 100 mil euro/an.

Sa ajuns la situatia: « Proiectul legii bugetului asigurărilor sociale pe 2012 arată că în România sunt 4,76 mil. pensionari cu pensii de asigurări sociale, care au o pensie lunară de 747 lei, şi 159.000 pensionari plătiţi prin Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Serviciul Român de Informaţii, cu o pensie medie lunară de 2.289 lei. »

Dar lucru’ dracului, nu numai ca militarilor le-au crescut pensiile pe baza sacaderii pensiilor si salariilor unor amariti, dar au ramas si cu onoarea „nereperata”, si de atunci tot umbla pe carari neumblate si cu o ambitie potrivita pentru scopuri mai bune pentru a si-o „repera”.

Doamna si Domnule, nu exista „principiul dreptului câştigat”, cel putin pentru salarii si pensii. Voi chiar nu vedeti ca bugetarilor li s-au „taiat” salariile, pensionarilor li s-au redus pensiile, desi erau „drepturi cistigate”!

Reveniti-va! Faceti o cerere prin care sa soliciati intrarea in normalitate, adica o reducere de bun simt a pensiilor nesimtite, numai cele nesimtite!, cu cel putin 50%!

digital 04-07-2012 - 20:24

bă pribege,de ce nu vorbești tu cu bok-retardatul direct,că el a fost dilimandrosul care a vrut chestia asta,și ne stresezi pe noi cu nedumeririle tale care,chiar nu ne interesează?!
vezi cum faci cu prostu,că poate nu-l mai găsești să te lămurească!
oricum dacă obții vreo informație de la tâmpit,adu-o la conoștința celor interesați!
dar nu cred că te va lămuri cineva mai devreme de 2050!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult