Acasa Top SecretArmata Cei doi militari morţi în Afganistan, avansaţi şi decoraţi post-mortem

Cei doi militari morţi în Afganistan, avansaţi şi decoraţi post-mortem

scris de M.A.
13 afisari

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a semnat ordinele de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a plutonierului Adrian Postelnicu şi a maistrului militar clasa a III-a Vasile Claudiu Popa, care şi-au pierdut viaţa sub culorile Drapelului naţional, în timpul executării unei misiuni de luptă în teatrul de operaţii din Afganistan.

Cei doi militari morţi în Afganistan, avansaţi şi decoraţi post-mortem

Cei doi militari morţi în Afganistan, Adrian Postelnicu si Vasile Claudiu Popa, avansaţi şi decoraţi post-mortem (foto: Valentin Ciobîrcă/ MApN )

De asemenea, ministrul Apărării Naţionale a înaintat Preşedintelui României propunerea de decorare a celor doi ofiţeri post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război. Luni, 23 septembrie, la ora 14.00, în toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional vor fi organizate ceremonii militare şi religioase de comemorare pentru cei doi eroi.

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat luni că MApN este pregătit să trimită un avion militar în Afganistan pentru a readuce în ţară trupurile celor doi militari români. Ministrul a subliniat faptul că pentru a trimite acest avion este nevoie obţinerea unor aprobări (de survolare şi aterizare), cel mai probabil trupurile celor doi militari români urmând a fi aduse în ţară până miercuri, transmite Agerpres.

„În această dimineaţă am procedat la anunţarea familiilor şi urmează, pe măsură ce documentele cerute de lege sunt finalizate de către consulatul nostru de acolo, să trimitem un avion pentru a-i aduce în ţară. Zilele următoare ne vom preocupa de cele prevăzute de lege. Dacă nu există un zbor dinspre Afganistan spre Europa, voi trimite un avion militar. Imediat ce procedurile—aprobarea de survol şi aterizarea pe un aeroport—vor fi gata, vom trimite un Spartan. Până miercuri sper ca avionul cu cei doi militari români să ajungă în ţară”, a spus ministrul.

Mesajul Ambasadei SUA

“Am aflat cu profundă tristeţe despre moartea maistrului militar clasa a III-a Vasile Claudiu Popa şi a plutonierului Adrian Postelnicu care au căzut la datorie azi-noapte, în timpul unei misiuni în Afganistan, ca urmare a deflagraţiei unui dispozitiv exploziv improvizat.

Atât personal, cât şi în numele Statelor Unite ale Americii, vreau să transmit condoleanţe familiilor şi prietenilor, precum şi camarazilor lor de arme.

Sacrificiul lor a fost făcut pentru o cauză nobilă, lupta împotriva extremismului din Afganistan şi asigurarea unui viitor mai bun pentru toţi cetăţenii acelui stat. Curajul dovedit de soldaţii români care participă la misiunile desfăşurate de NATO în Afganistan este admirabil, iar Statele Unite ale Americii sunt mândre că România este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi”, se afirmă în comunicatul însărcinatului cu afaceri A.I. al Ambasadei SUA, Duane Butcher.

Condoleanţe de la Preşedinţie şi MAE

Preşedintele României, Traian Băsescu, a transmis luni, 23 septembrie, un mesaj de condoleanţe la încetarea din viaţă a militarilor români Vasile Claudiu Popa şi Adrian Postelnicu căzuţi la datorie duminică, 22 septembrie a.c., în timpul unei misiuni de luptă în Afganistan.

„Am primit, cu profundă tristeţe, vestea încetării din viaţă a maistrului militar clasa a III-a Vasile-Claudiu Popa şi a plutonierului Adrian Postelnicu, care şi-au servit ţara cu abnegaţie şi curaj în misiunea care le-a fost încredinţată în Afganistan. Militarii Vasile Claudiu Popa şi Adrian Postelnicu vor rămâne veşnic în amintirea camarazilor, dar şi a poporului român ca doi eroi care s-au jertfit în numele ţării lor. În aceste momente de durere, îmi exprim solidaritatea cu familiile eroilor şi le transmit sincerele mele condoleanţe. Dumnezeu să-i odihnească în pace!”

Şi MAE exprimă condoleanţe pentru decesul unor militari români în Afganistan.

“Ministerul Afacerilor Externe a aflat cu deosebită tristeţe de decesul a doi militari români în cursul efectuării unei misiuni de patrulare în Afganistan, în cursul zilei de ieri, 22 septembrie 2013.

MAE transmite compasiune şi sincere condoleanţe familiilor îndoliate, precum şi tuturor celor care i-au cunoscut şi apreciat. MAE îşi exprimă profundul respect pentru cei doi militari români eroi. Dumnezeu să-i odihnească!”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult