Acasa Top SecretArmata Chicago sub asediu – Cum a început summitul NATO

Chicago sub asediu – Cum a început summitul NATO

scris de D.S.S.
1 afisari

Summitul şefilor de stat şi de guvern din ţările membre ale NATO, consacrat cu precădere calendarului pentru transferul responsabilităţii securităţii către forţele locale din Afganistan, s-a deschis duminică după-amiază la Chicago.

Cei 28 de lideri din cadrul NATO au păstrat mai întâi un minut de tăcere în memoria soldaţilor căzuţi în lupte, înainte de a trece, în cursul primei sesiuni de lucru, la analizarea mai multor dosare, printre care şi apărarea antirachetă.

În deschiderea dezbaterilor, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat că aliaţii vor face totul ‘pentru a reuşi în transferul responsabilităţii securităţii către forţele locale din Afganistan, până în 2014’, după cum este prevăzut. Anterior, secretarul general al NATO a dat asigurări că nu va avea loc o ‘retragere precipitată’ din Afganistan, în pofida deciziei Franţei de a accelera plecarea militarilor săi.  ‘Vom rămâne angajaţi în Afganistan până la succesul operaţiunii’, a declarat el.  Aproximativ 50 de şefi de stat şi de guvern din lumea întreagă sunt prezenţi la acest summit ce se va desfăşura timp de două zile, ultra-protejat şi prezentat ca fiind ‘cel mai important’ de la crearea NATO în urmă cu 60 de ani, potrivit Alianţei Nord-Atlantice.

NATO va oficializa duminică prima etapă a amplasării scutului antirachetă destinat să protejeze Europa de eventualele tiruri provenite din Orientul Mijlociu, în special din Iran, un proiect propus de Washington dar care a fost întâmpinat cu ostilitate de Moscova, transmite AFP.

„Acest sistem de apărare antirachetă este indispensabil. Trebuie să fim pregătiţi să facem faţă oricăror ameninţări reale” a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, înainte de deschiderea summit-ului Alianţei Nord-Atlantice ce se va desfăşura până luni, la Chicago.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult