Acasa Top SecretArmata Cine este noul locțiitor al șefului Statului Major al Apărării

Cine este noul locțiitor al șefului Statului Major al Apărării

scris de D.S.S.
278 Afisari
generalul-locotenent Dragoș Iacob

generalul-locotenent Dragoș Iacob

Începând cu data de 15 ianuarie, generalul-locotenent Dragoș Iacob s-a alăturat echipei de comandă a Statului Major al Apărării, îndeplinind funcția de locțiitor al șefului Apărării.

Anterior preluării funcției actuale, a fost comandantul Corpului Multinațional Sud-Est, structură NATO dislocată pe teritoriul țării noastre. 

Detalii privind cariera generalului-locotenent Dragoș Iacob aici.

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheoghiță Vlad, a fost prezent luni, 15 ianuarie, la ceremonia de predare-primirii a comenzii Corpului Multinațional Sud-Est.  Generalul-locotenent Dragoș Iacob a predat generalului-maior Cristian Dan comanda structurii aliate, în prezența locțiitorului JFC Naples, generalul-locotenent Stephen Kelsey.

Generalul-locotenent Dragoş-Dumitru Iacob îndeplinește funcția de locțiitor al șefului Statului Major al Apărării, începând cu data de 15 ianuarie 2024.
 
Dragoş-Dumitru Iacob s-a născut la data de 23 iunie 1972, în localitatea Paşcani, județul Iaşi. A absolvit Liceul Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, în anul 1990. De asemenea, a absolvit ca șef de promoție Școala Militară de Ofițeri Activi de Tancuri „Mihai Viteazul” din Piteşti, în anul 1993.
 
În paralel cu îndeplinirea atribuțiilor funcțiilor pe care a fost încadrat, și-a continuat perfecționarea prin cursuri de specialitate. În 1997, a absolvit Cursul de bază pentru ofițeri de blindate în Fort Knox, SUA; în 2006 a absolvit cursurile interarme ale Facultății de Comandă şi Stat Major ca șef de promoție, iar în 2011, cursul postuniversitar de conducere forțe terestre, ambele la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”. De asemenea, în 2012, a absolvit cursurile Colegiului Regal pentru Studii de Apărare din Londra. Generalul-locotenent Iacob deține un master în domeniul securității și strategiei internaționale, obținut în 2013, la Colegiul Regal pentru Studii de Apărare din Londra.
 
Experiența sa profesională include funcții deținute la nivel tactic, operativ și strategic din cadrul Forțelor Terestre, astfel: comandant pluton tancuri, comandant companie tancuri, ofiţer de stat major la nivel brigadă de tancuri și divizie de infanterie, comandant al Batalionului 814 Tancuri „Mihai Vodă”, şef secţie instrucţie la Divizia 4 Infanterie „Gemina”, locţiitor pentru instrucţie şi doctrină la Statul Major al Forțelor Terestre, comandant al Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” și șef al Direcției instruire şi doctrină în Statul Major al Apărării. În perioada 21 februarie 2020 – 28 februarie 2022, a deținut funcția de comandant al Diviziei 2 Infanterie „Getica”, iar, între 1 martie 2022 și 15 ianuarie 2024, s-a aflat la comanda Corpului Multinațional de Sud-Est.
 
A participat la două misiuni în teatrul de operații din Afganistan.
 
De-a lungul carierei, a fost recompensat cu importante distincții și titluri de onoare, printre care: Emblema de Onoare a Forțelor Terestre, Emblema de Onoare a Statului Major General, Emblema Onoarea Armatei României, Emblema de Merit în Serviciul Armatei României clasa a III-a, Medalia „NATO Non-Article 5”, Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler și Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Ofițer.
 
Este căsătorit și are doi copii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS