Peste 400 de companii româneşti şi străine din 31 de ţări participă la cea de-a IX-a ediţie a Expoziţiei internaţionale dedicate industriei aeronautice, apărării, securităţii naţionale şi securităţii private – BSDA 2024, care s-a deschis miercuri la Complexul expoziţional Romaero.
Potrivit MApN, BSDA 2024, care se va desfăşura în perioada 22 – 24 mai la Complexul expoziţional Romaero S.A. din Bucureşti, este cea mai mare expoziţie de apărare, aeronautică şi securitate din Europa de est şi va găzdui ca expozanţi cele mai mari firme de profil din lume, peste 400 de companii româneşti şi străine din 31 de ţări.
Evenimentul expoziţional îşi propune să identifice oportunităţile şi să găsească soluţii de cooperare atât în producţie, cât şi în domeniul afacerilor, contribuind la promovarea, pe plan internaţional, a industriei de apărare din România.
În actualul context geopolitic, evenimentul este relevant atât pentru domeniul militar, cât şi pentru cel economic, urmărind atât promovarea tehnologiei de ultimă generaţie în domeniul sistemelor de arme şi echipamentelor de tehnică pentru apărare, precum şi dezvoltarea contactelor între state şi cooperarea industrială, prin facilitarea schimbului de experienţă între reprezentanţii firmelor producătoare de tehnică militară, arată sursa citată.
Cel mai modern avion din lume la ora actuală, multirolul F-35, pe care și România îl va achiziționa în viitor.
Competiție mare pentru contractul de blindate de luptă pentru Armată
România va lansa în acest an un nou program major de înzestrare pentru „Maşina de luptă a infanteriei, pe şenile – MLI”, un contract de aproape 3 miliarde de euro ce constă în achiziția a 298 de complete MLI, în varianta de bază şi derivate, inclusiv stocul strategic şi operativ. MLI va intra în dotarea structurilor de infanterie mecanizată din cadrul Forţelor Terestre.
Astfel că la BSDA 2024 marile companii care vor să lupte pentru acest contract și-au prezentat oferta și adus inclusiv fizic modelele de blindate pe care le-ar putea propune României.

Nemții de la Rheinmetall, care recent au preluat uzina Automecanica din Mediaș și au redeschis-o sub numele Automecanica Rheinmetall, au prezentat la BSDA 2024 un blindat șenilat Lynx KF41, un blindat greu cu turelă cu un tun de calibru 35mm.
Alături de blindat, Rheinmetall a prezentat și turela sa Skyranger pentru apărarea mobilă antiaeriană, turelă ce poate fi pus pe blindatul Lynx KF41 sa chiar și pe modele precum Piranha 5.
Totodată, Rheinmetall a prezentat și seria sa de camioane militare grele HX care transporta un tun antiaerian Oerlikon Revolver Gun MK3.
România va achiziționa 54 de tancuri M1A2 Abrams la nivelul SEPv3 și 12 derivate pe șasiu de tanc, muniție și simulatoare, într-un acord cu SUA. Pentru această achiziție Parlamentul României a aprobat o sumă de 1,07 miliarde de dolari.
La evenimentul de la Romaero din acest an forțele americane au adus un tanc M1A2 Abrams la static display.
Ediția din acest an a fost dominată de drone, de toate tipurile și toate dimensiunile, de la companii cunoscute și de la tot felul de firme apărute recent pe piață.
De remarcat că multe din modelele de drone expuse la BSDA 2024 au fost produse și prezentate de companii din România.
La BSDA 2024 multe din marile companii de armament au expus machete cu cele mai noi și recente rachete de care dispun, unele clar intenționate pentru România sau care au fost deja achiziționate de țara noastră.
Spre exemplu, la standul Raytheon au fost expuse modelele de rachete aer-aer pe distanță medie AIM 120 AMRAAM și pe rază scurtă AIM-9X Sidewinder.
Nu doar firmele au expus produse, ci și forțe armate. Spre exemplu forțele americane au expus un avion F-35A, un tanc de luptă M1A2 Abrams Sepv3, un elicopter de atac AH-64D Apache, un elicopter multirol Black Hawk și un avion de transport C-130J Hercules.
Forțele armate române au adus numeroase echipamente și sisteme, noi și mai puțin noi, la prezentarea statică de pe platforma Romaero de la Băneasa.
Printre cele mai moderne sisteme expuse de armata română se numără un sistem sol-aer Patriot, un lansator HIMARS, blindate Piranha 5 și Piranha 3 în mai multe configurații, dar și avioane F-16, C-27J Spartan și elicoptere din familiar IAR-330 Puma.