Acasa Top SecretArmata Comandamentul Aliat Întrunit de la Napoli s-a mutat în România

Comandamentul Aliat Întrunit de la Napoli s-a mutat în România

scris de D.S.S.
25 afisari

Comandamentul Aliat Întrunit de la Napoli, responsabil în acest an de Forţa de Răspuns a NATO, va desfăşura în Poligonul Cincu, judeţul Braşov, în perioada 17-28 iunie, exerciţiul TRIDENT JOUST 15.

amiralul Mark Ferguson

amiralul Mark Ferguson

În cadrul acestui exerciţiu, pentru prima dată, structuri ale unui Comandament Aliat Întrunit se vor disloca în România şi, tot în premieră, va fi exersat transferul comenzii şi controlului Forţei de Răspuns a NATO spre o locaţie temporară. Astfel, acest comandament se va muta temporar în România pe durata exerciţiului.

Grupul de Sprijin Logistic Întrunit (JLSG), cu sediul la Napoli, îşi mută comandamentul în Bulgaria pentru a exersa capacitatea de sprijin a exerciţiului TRIDENT JOUST 15.

Este pentru prima dată când Grupul de Sprijin Logistic Întrunit se mută în Bulgaria şi se antrenează la o scară largă, într-un mediu operaţional complex, pentru a confirma capacitatea comandamentului JLSG de a se disloca şi funcţiona ca un comandament de sprijin logistic la nivel de teatru de operaţii.

Exerciţiul este proiectat să testeze capacitatea Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli de a conduce o operaţie de apărare colectivă a Alianţei”, a spus amiralul Mark Ferguson, comandantul Comandamentului, atunci când a anunţat desfăşurarea exerciţiului, luna trecută, împreună cu ministrul român al apărării naţionale, Mircea Duşa.

“Această dislocare va testa capacitatea operaţională a oamenilor mei prin schimbarea comenzii şi controlului între comandamentul de la Napoli şi elementele înaintate care au fost dislocate la Cincu”, a mai spus amiralul Ferguson.

TRIDENT JOUST este parte componentă a operaţiei ALLIED SHIELD. Exerciţiile NATO din această serie sunt de natură defensivă şi fac parte din setul de măsuri de asigurare ale Alianţei Nord-Atlantice. Activităţile se vor concentra pe creşterea interoperabilităţii, a capacităţii operaţionale şi a celei de reacţie în rândul statelor aliate şi partenere.

Seria ALLIED SHIELD include exerciţiul NOBLE JUMP, prima dislocare pentru antrenament a unităţilor cu nivel de reacţie ridicat din cadrul Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF). Ea mai include BALTOPS, un exerciţiu naval aliat ce se va desfăşura în Marea Baltică şi SABER STRIKE, un exerciţiu al forţelor terestre desfăşurat în statele baltice. În total, aproximativ 14.000 de militari vor participa la această serie de exerciţii ce au loc în luna iunie pe teritoriul Alianţei.

“Aceste exerciţii demonstrează că NATO se transformă şi se adaptează pentru a răspunde noilor provocări de securitate cu care se confruntă Alianţa, aşa cum au fost ele identificate la Summit-ul din Ţara Galilor”, a spus amiralul Ferguson, precizând că “ALLIED SHIELD demonstrează hotărârea Alianţei, capacitatea sa crescută de răspuns şi angajamentul fiecărei naţiuni membre pentru apărarea colectivă.”

România şi Bulgaria oferă sprijin şi resurse suplimentare exerciţiului, în calitate de naţiuni gazdă. Armata României a cuplat exerciţiul naţional cu trageri reale VIFORUL 15 la exerciţiul TRIDENT JOUST, pentru a contribui la îmbunătăţirea pregătirii tuturor participanţilor.

Peste 1.000 de militari din 25 de ţări NATO vor participa la exerciţiul TRIDENT JOUST 15, împreună cu cei 200 de militari români care iau parte la exerciţiul cu trageri reale, ambele contribuind la punerea în aplicare a Planului de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale a Alianţei (RAP), anunţat la Summit-ul din Ţara Galilor, oferind, în acelaşi timp, garanţii de apărare colectivă tuturor Aliaţilor.

Misiunea Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli este să pregătească, să planifice şi să desfăşoare operaţii militare pentru a menţine pacea, securitatea şi integritatea teritorială a statelor membre ale Alianţei. În fiecare an, Comandamentul Aliat Întrunit de la Napoli alternează comanda operaţională a Forţei de Răspuns a NATO cu Comandamentul Aliat Întrunit de la Brunssum, Olanda.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult