Acasa Top SecretArmata Coreea de Nord a lansat peste 200 de focuri de artilerie în apropierea unor insule sud-coreene

Coreea de Nord a lansat peste 200 de focuri de artilerie în apropierea unor insule sud-coreene

scris de D.S.S.
212 Afisari

Coreea de Nord a lansat peste 200 de focuri de artilerie în mare, vineri, în apropierea unei disputate graniţe maritime cu Coreea de Sud, a declarat un oficial militar, potrivit Reuters.

De asemenea, locuitorii a două insule sud-coreene au primit ordine de evacuare din cauza unei „situaţii” necunoscute.

„Armata nord-coreeană a efectuat peste 200 de tiruri astăzi, între orele 09:00 şi 11:00 (12:00 şi 02:00 GMT), în zonele Jangsan-got din nordul insulei Baengnyeong şi în nordul (…) insulei Yeonpyeong”, a declarat un responsabil al Ministerului Apărării sud-coreean, conform Agerpres.

Locuitorilor acestor două insule frontaliere sud-coreene, situate în Marea Galbenă, li s-a cerut să evacueze, potrivit unor responsabili locali. Autorităţile insulei Yeonpyeong au declarat pentru AFP că ordinul de evacuare a fost emis cu titlul de „măsură preventivă”.

„Facem anunţuri de evacuare în acest moment”, a afirmat la rândul său un responsabil al districtului insulei Baengnyeong, adăugând că este la curent cu viitoarea efectuare a unui exerciţiu naval de către armata sud-coreeană.

Tragerile efectuate de Coreea de Nord nu au provocat pagube civile sau militare în Sud, a anunţat armata sud-coreeană, într-un briefing de presă.

„Acesta este un act de provocare care escaladeză tensiunile şi ameninţă pacea în peninsula coreeană”, a afirmat un purtător de cuvânt al Statului Major sud-coreean.

De asemenea, locuitorii din insula Baengnyeong, aflată mult la vest de Yeonpyeong şi tot în apropierea graniţei maritime, au primit ordin de evacuare, a afirmat un oficial din satul de acolo.

Armata din Coreea de Sud le-a spus celor din sat că se trage pe mare de către armata sud-coreeană după o „situaţie” în apropierea graniţei, a afirmat oficiailul. Însă nu este clar dacă este vorba despre un exerciţiu sau există vreo altă cauză.

În 2010, artileria nord-coreeană a tras o mulţime de focuri spre insula Yeonpyeong, omorând patru oameni, inclusiv doi civili, într-unul din cele mai grave atacuri asupra vecinului său, de la finalul războiului coreean, în 1953.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS