Acasa Top SecretArmata Corneliu Dobriţoiu: Pensii militare ca în Africa, un subofiţer, mai mult decât un general

Corneliu Dobriţoiu: Pensii militare ca în Africa, un subofiţer, mai mult decât un general

scris de M.A.B.
36 afisari

Principiul contributivităţii a dus la situaţii în care un subofiţer sau un maistru militar are pensie mai mare decât un general.

Corneliu Dobriţoiu: Pensii militare

Corneliu Dobriţoiu: Pensii militare ca în Africa, un subofiţer, mai mult decât un general

Acest lucru este „absolut neîntâlnit în nici o armată de pe continentul european şi nord-american. S-ar putea prin Africa să se întâmple chestiuni din acestea”, a declarat ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu.

„Eu am o singură problemă legată de principiul acesta al contributivităţii şi o să vă explic despre ce este vorba. Personalul armatei care a făcut cursuri – deci şi-a perfecţionat pregătirea în academiile militare – cursuri masterale peste hotare, inclusiv personalul care a participat, a fost angajat în capacităţi naţionale sau internaţionale la NATO, deci servind interesele României sau interesele Alianţei, aceste persoane au fost plătite, dar li s-a redus salariul atât pentru trimiterea la cursuri sau la studii, cât şi pentru trimiterea la posturi, în aşa fel încât să nu genereze o povară…, să nu greveze bugetul armatei foarte tare, deci au primit doar o indemnizaţie. Or, toată povestea asta cu contributivitatea loveşte foarte serios în interesul oamenilor de a se autoperfecţiona. S-ar putea în viitor chiar să avem probleme cu trimiterea ofiţerilor noştri la posturile care sunt alocate României, tocmai datorită acestui aspect. Eu sunt unul dintre cei care au suferit, şapte ani…, dar nu fac caz din chestiunea aceasta”, a răspuns, ministrul Apărării, la o întrebare a unui jurnalist interesat de pensiile militare, potrivit unui comunicat al Guvernului.

„Principiul contributivităţii, în loc să încurajeze inclusiv pregătirea profesională, el acţionează exact invers şi s-a ajuns la situaţii când un subofiţer, un maistru militar are pensie mai mare decât un general, lucru absolut neîntâlnit în nici o armată de pe continentul european şi nord-american. S-ar putea prin Africa să se întâmple chestiuni din acestea”, a mai spus Corneliu Dobriţoiu.

Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a mai declarat miercuri că, din cauza situaţiei financiare precare în care se află MApN, România poate fi pusă în incapacitatea de a-şi îndeplini obligaţiile ce decurg din calitatea de membru al NATO. „Avem o problemă şi vom rămâne cu ea cel puţin vreo două generaţii. (…) Bugetul actual integral e de 1,31% sau 1,30% din PIB, din care, pentru nevoile reale ale armatei, cu excepţia cheltuielilor cu pensiile şi salariile, doar 0,76% din PIB. Diferenţa o reprezintă povara suportabilă pentru creşterea pensiilor”, a explicat ministrul Apărării.

21 comentarii

coco 23-05-2012 - 21:22

acesti incapabili si slugoi care au ingenunchiat armata , vor trebui sa raspunda pentru haosul si dinamitarea moralului armatei… este inadmisibil cat de mult au putut sa denigreze oastea romana …cat au umilit cea mai brava falanga a natiei romane..nicaieri in lume nu s-a pomenit o astfel de prigoana impotriva propiei paveze a neamului..armata trebuie scutita de astfel de sabotaje si derapaje…cel din frunte care ar trewbui sa-i fie comandant suprem ..a hacuit cu hahaielile lui toata fiinta neamului..dizgratioasa impostura…

BULA 23-05-2012 - 22:26

In principiu sunt de acord cu ce spui. Doar cu o mica chestune sunt in incurcatura: cand aud de falanga, imediat ma gandesc la stromeleaga. Nu stiu de ce.

vasile 23-05-2012 - 23:15

Cum de pensiile magistratilor nu sunt o povara si nu sunt „nesimtite” ca ale militarilor ???`Deoarece cuantumul lor se situeaza intre 100 de milioane vechi si 350 de milioane vechi pe luna. Basca au copiat principiile legii 164/2001 la ultima actualizare a legii din 25.01.2012 si pentru care nu s-a pus problema de resurse deoarece ei au la mina dosarele grele din dulapuri si ei nu jura sa slujeasca tara chiar cu pretul vietii. Pretul la ei sunt dosarele celor care nu vor fi trasi in veci la raspundere.
Crapi Romanie in pace Armata politica nu face !!!! . Romanii stiu de Armata doar cand ii iau apele, cutremurele, troienele sau alte calamitati naturale cand invoca la unison :Sa vina Armata!!! Ei bine iaca Armata nu mai vine la Transfagarasan, la culesul recoltei, la Canalul Dunare-Marea Neagra, la mine, poduri si cai ferate, la Combinatul de la Galati etc. .

BULA 24-05-2012 - 05:27

Sunteti la Olimpiada Nesimtirii, care nesimtiti au salariul si pensia mai mare ?

Lt.col(r).Ing.dpl.Vasile 23-05-2012 - 23:17

Cu exact doi ani în urmă publicam un ciclu de articole intitulat „Unde eşti Armată Română?” (http://teopal.com/?p=37 ; http://teopal.com/?p=39 ; http://teopal.com/?p=41 ) Părea o întrebare legitimă, pusă în momentul în care un guvern bezmetic preconiza adoptarea unei întregi suite de acte normative menite să distrugă tot ceea ce militarii câştigaseră în decursul sutelor de ani de sacrificii pentru ţară. O operă de demolare fără precedent. Era vorba de anularea a 47 de legi şi a 16 ordonanţe de urgenţă. Toate privind viaţa militarilor, esenţa şi menirea Armatei. Întrebarea era, atunci, justificată. Întrucât vedeam cu spaimă cum instituţia militară, aflată în pericol, cufundată într-o condamnabilă nepăsare, nu dădea semne că ar pricepe situaţia limită în care se afla.
Azi sunt pus în situaţia de a nu-mi face un titlu de laudă din strigătul acela interogativ. Articolele au rămas fără ecou deşi, în ceea ce notasem acolo, previzionam dezastrul ce urma să se întâmple. De ce a fost în zadar? Fiindcă nu înţelesesem că Armata despre care eu întrebam, dispăruse. Definitiv. Şi iremediabil. S-a dovedit apoi, lună de lună, cât de inutil era să mai caut adevărata Armată Română. Ea nu mai exista. Fusese înlocuită cu un conglomerat de semimercenariat unde mulţi dintre cei în uniformă pierduseră aproape întregul set de sentimente şi valori caracteristice soldatului oriunde în lume. Inclusiv respectul pentru ţară şi pentru înaintaşi. Cei mai mulţi dintre „noii” ostaşi nu mai erau interesaţi în nici un fel de tradiţiile milenare ale instituţiei şi nici de prezentul acesteia. Iar eu greşeam, aşteptând sprijin pentru armată de la autorităţile statului, de la asociaţia pensionarilor militari sau de la parlament. Acestea fuseseră deja cumpărate.

BULA 24-05-2012 - 11:13

Desfiintarea marilor unitati militare si a obligativitatii serviciului militar, se coreleaza cu desfiintarea, practic, a tarilor mici si transformarea lor in colonii ale vesticilor. Nu v-ati opus la timp, acum suportati consecintele. In situatie la fel de proasta au fost si inginerii si muncitorii carora li s-au inchis fabricile unde lucrau si care au fost nevoiti sa se pensioneze anticipat, sau sa se apuce de taximetrie (sa vanda pufuleti, etc).
Acum urmeaza sa suporte aceleasi consecinte si universitarii (se vor inchide peste 200 de facultati). A fost nevoie de ei sa-i tina pe tineri stransi undeva, sa nu ceara locuri de munca, in timp ce uzinele si fabricile erau demolate. Au si profitat domnii profesori, avad ore suplimentare (plata cu ora, cumul de functii), dar fara sa-i invete pe studenti ceva. Au fost parsivi si au umplut tara cu analfabeti cu diplome si cu doctorate.
Extrem de putini romani au reactionat contra acestui regim politic impus din afara tarii, care a distrus economia nationala si ne-a facut colonia vesticilor. Acum romanii sa o ia pe coaja si sa lase vaicarelile. Au fost egoisti si lasi, s-au gandit numai la ei si acum reactioneaza cand se vad loviti in aripa. La un popor de jeguri, fara caracter si fara credinta, sefii nu aveau cum sa fie mai de calitate.

digital 24-05-2012 - 12:06

băi bulă,tu ești de o prostie cruntă și de un caracter infect,nemaiîntâlnit!
mă tu crezi că Armata e o gașcă de civili cărora li s-au dat uniforme ,tehnică și armament pe mână,ca atunci când au ei chef să iasă pe străzi și să tragă în toate direcțiile după tâmpiți care mint și nu respectă angajamentele?!
ce mă imbecile,Armata?!
o instituție a statului,aflată în slujba poporului.
tu ai impresia că militarii sunt alieni,mă dobitocu dreq?!că nu sunt și ei proveniți dintre noi?!
dacă ar fi după logica ta de cretin,în 89 puteau fi sute de mii de morți mă,printre care și tu,mă idiotu pământului care te mai rabdă,cu inepțiile pe care le debitezi!
statul în primul rând este cel care este vinovat,prin cei puși să-l conducă și politicienii care mint ajungând acolo sus,în funcțiile de conducere,de aia în istorie se dau lovituri de stat pentru a curma o direcție sau chiar pentru a schimba o orânduire…
Armata poate fi în cel mai fericit caz un simplu instrument în schimbare și atât,nimic mai mult,iar asta depinde de voința factorilor decizionali aflați într-un moment dat pe scena politică și socială a unei țări!
ce tot o dai cu răscoale de soldați,țărani și ingineri,redusu dreq ce ești!
de ce n-ai ieșit tu mă,să țipi din fundul koaielor,că te opui,mă pulete?!
apropos,ce-ai făcut la revoluția su-lii din 89?!

urbos 24-05-2012 - 12:28

Nu vezi ca nebunul arunca mereu propriul jeg pe toata lumea, vorbind la general, in loc s-o faca in numele lui? Permanent se autocaracterizeaza dar improasca in jur. E un animal, parazit. Asta n-a fost in stare sa faca nimic toata viata lui, se sprijina si se agata de ceilalti tragandu-i in jos. Satisfactia lui este sa vada bolnavi, ca sa se simta si el sanatos, sa vada morti, ca sa se simta si el viu, sa vada distrusi, cersetori, ratati, sinucigasi, amarati, ca sa se simta bine prin comparatie. Pun pariu ca si-a ruinat toata familia. Asta e vampirul energetic. D-aia si sta p-aici, in speranta ca intristeaza audienta. Animalul insa creaza doar scarba si circ, ca omu cu doua capete sau piticul cu un singur ochi. Hahahaha!

BULA 24-05-2012 - 13:04

Ma Urbos, nu credeam ca ai sa ajungi schizofrenic si sa comentezi pe doua voci (urbos si digital). Ai salariu dublu ?

Nu este vorba de rascoale si morti pe strazi… da-te dracu de jeg. Serviciile de informatii au atat de multi informatori, incat stiu ce gandeste fiecare. Daca au vazut ca 90% dintre romani nu se opun la dezastru, ba chiar ii iau in bascalie pe putinii care indraznesc sa zica ceva (ii iau de prosti, fraieri, neadaptati, …), e normal ca s-a ajuns aici.

Sefii unor jeguri, nu pot sa fie decat niste jeguri mai mari. Nu te uiti la tine, ma urbos, sa te analizezi si sa-si dai seama cum esti ?

BULA 24-05-2012 - 13:47

Armata, daca avea in componenta ei indivizi de calitate, il inlocuia pe Ceasca din functie cu mult inainte de ’89, fara morti si raniti. asta ca sa-i raspund lui „digital” si sa priceapa urbos.

digital 24-05-2012 - 16:39

băi,P88ă,dacă Armata avea oameni ca mine,erai mort demult!

Lupuș 23-05-2012 - 23:20

O mare prostie spusă de domnul ministru.
Ce general a fost ăla, poate a lucrat doar cîțiva ani în armată, ca sa prindă o pensie mai mică decît un subofiter?
Are sfătuitori care-l dezinformează.
Dacă principiul contributivității a adus prin recalculare/revizuire pensii mai mari pentru 85-90% dintre militari înseană că este corect.

Luput 23-05-2012 - 23:30

Ce spui tu este o prostie cu adevarat mare! Asta pentruca folosesti logica (si atunci rationamentul tau este corect) insa ce au facut Basescu Boc si Oprea nu are treaba cu logica ci cu politica murdara!

jan dinu 24-05-2012 - 01:21

Faci ce faci …shi bagi romana in draci …!
JD-USA

TOM Cc 24-05-2012 - 06:57

domnule ,ai facut armata la R .60 Parasutisti Buzau ???

buzoianu 24-05-2012 - 08:40

Nu sunt un individ care sa fie partizan al unei puteri oricare ar fi ea,insa domnilor va invit sa analizati cu mai multa profunzime aceasta problema
referitoare la pensiile militarilor.Eu am 38 de ani activitate efectiva,de la cdt.
de pluton pana la functii de conducere in mari unitati operative,am fost trecut
in rezerva conform Legii 80/95,am lucrat in 8 garnizoane,copii nu sau bucurat
de protectia tatatului,au schimbat si ei garnizoana si scoala.la fel si sotia mea
,pana in anul 1989 nu am scapat nicio campanie agricola,nu am scapat minele de la Rovinari ,m-am rugat in functia de cdt de unii ofiteri si subofiteri sa nu treaca in rezerva in baza OUG nr.7/1998.Acestia nu au fost
disponibilizati,acestia nu au vrut sa se mute in alta garnizoana unde se gaseau functii pe masura pregatirii lor,iar acum unii au pensii mai mari decat un general.Nu doresc sa generalizez am avut subordonati minunati
din toate categoriile,sunt mandru ca am consolidat colective puternice,insa
ceea ce este esential este faptul ca toti politrucii au fost incadrati in conditii
deosebite de munca,in conditiile in care ei nu au participat la munci agricole,in economia nationala nu au tras cu tunul,cu aruncatorul de grenade,nu au intins poduri peste rauri si fluvii,permanent ei au impartit ziare,in aplicatii stateau langa bucataria rulanta sau te obligau sa fii membru de partid etc.
DOMNULE MINISTRU FACETI DREPTATE EU MA SIMT UMILIT,DEZONORAT DE MODUL CUM AM FOST TARATI IN MIZERIA
VICIOASA A UNOR SLUGOI CARE FAC DE RUSINE ACEASTA TARA.
BRAVO CONTINGENTELOR DIN TEATRELE DE OPERATII,EU SUNT MANDRU CA SUNT ROMAN,IMI RESPECT JURAMANTUL MILITAR FATA
DE TARA ROSTIT INCA DIN FRAGEDA PRUNCIE,
DOMNULE MINISTRU NU EVITATI SA SCAPATI DE TOATE LICHELELE.

BULA 24-05-2012 - 11:43

„Nu sunt un individ care sa fie partizan al unei puteri oricare ar fi ea”

Adica ati linge orice, bani sa iasa. La sfarsit trasarati o limba actualului regim. Ce legarura au mercenarii care lupta in Afganistan, pentru consolidarea imperialismului american, cu dragostea de tara ?

tupak amaru 24-05-2012 - 09:20

@mache ,
pentru unul care lucreaza in mediul privat , ai timp mult la dispozitie de postezi sute de comentarii pe aici ( in timpul programului ) .
probabil , seful tau direct este tot un ofiter incompetent , care nu te controleaza . deh , daca ar fi fost american …
despre pensiile amarate ale americanilor am mai auzit , de la boc . stim placa . nu mai te chinui .
de regula , in toate exista o compensatie . dupa modul in care , cei ca tine , defaimati fostii si actualii militari , imi dau seama ca , acestei tari, i-ar trebui o situatie in care sa aiba nevoie de cei pe care , astazi , ii scuipa .
atunci , sper sa te apere competentii militari americani , asa cum ii apara pe afgani , astazi .

dobritoiu , imbecil cum este , dezinformeaza : stai linistit , banii sunt pentru salariile activilor , au crescut doar contributiile pentru pensii .
deci , ca sa intelegi – pensiile militare au devenit pensii in sistemul public ( asa cum v-a placut voua ) ; nu le plateste nici dobritoiu nici oprea .
ofiterii americani isi pot gasi cu usurinta locuri de munca pentru ca america are economie . noi nu . ati rezolvat-o voi .
mi-as cauta de lucru si la salubritate , nu-i o problema , dar acolo tot de firmele portocalii dai: vezi prigoana .
cu siguranta , din armata , daca ai facut-o , ai ramas cu sechele . probabil , ai fost abuzat . apeleaza , cu incredere , la serviciile unui psiholog ( psihiatru ) . decontul te rog sa-l trimiti domnului dobritoiu , dupa rectificarea bugetara , ca acum n-are fonduri .
apropo , in ce „mediu privat ” lucrezi ? ai o gandire logica dezarmanta .

BULA 24-05-2012 - 12:16

Mai Urbos, discuti iar cu tov colonel Neacsu ?

Murphy 24-05-2012 - 16:12

Domnule Dobritoiu, nu am inteles ce vei face dupa aceasta constatare. Il vei avansa si dumneata, ca Oprea, pe Chucky la gradul de general cu ‘spe stele pentru ca te-a pus ministru sau te vei ratoi la TR-ul Tonta ca sa aduca lucrurile pe fagasul normal? Vezi ca aia de la pensii militare nu raspund de sase luni la o petitie, desi au raportat ca au recalculat pensiile de un an! Ce naiba le ocupa tot timpul acum? Ca idiotul de Fratila era dus cu pluta mai inteleg(era marinar) sa vedem cum se va descurca Balbaie cu mafia de acolo – eu ii doresc succes.

baubau 24-05-2012 - 19:44

Dupa mine trebuie sa primeze venitul impozat pentru pensii. Daca respectivul a primit o indemnizatie neimpozata la vremea respectiva, putea sa depuna la casa de pensii,in nume propriu, suma necesara pentru a-si asigura o pensie
convenabila.
Si in caruta si in teleguta nu prea merge !!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult