Acasa Top SecretArmata Crezul rezerviştilor germani: „Fă ceva pentru ţara ta!”

Crezul rezerviştilor germani: „Fă ceva pentru ţara ta!”

scris de Ion Petrescu
3 afisari
Zilele trecute am avut un dialog, informal, cu locotenent-colonelul Berthold Eisenreich, ataşatul apărării, în cadrul ambasadei Republicii Federale Germane, ocazie cu care am evocat, în calitate de vicepreşedinte al Asociaţiei George C. Marshall România, lunile trăite în frumoasa Bavarie, acolo unde funcţionează, la Garmisch-Partenkirchen, un institut americano-german, menit a consolida – prin promovarea unui dialog multinaţional, în cadrul unor cursuri destinate, cu precădere, militarilor şi diplomaţilor – conectarea statelor ex-socialiste din Estul Europei, la comunitatea euro-atlantică.

Onorul rezerviştilor germani la mormântul soldatului necunoscut

Bundeswehr-ul – Forţa Federală de Apărare – are un buget anual  de peste 31,1 miliarde de euro, un personal activ de aproximativ 197.000 de militari şi se bazează, în caz de nevoie, şi pe aportul a 200.000 de rezervişti.

Ca element aparte, în perioada postbelică, Germania şi-a asumat, printr-un tratat mai puţin cunoscut – dar explicabil din perspectiva unei anumite evoluţii istorice – apărarea statului Israel, dacă acesta va fi victima unei agresiuni militare. Apropo de rezervişti, aceştia au asociaţie fondată în anul 1960, care numără în prezent 120.000 de membri. Aici fiind vorba de o organizaţie cu acţiuni multiple, în raport de vârsta participanţilor, precum organizarea de trageri cu diferite categorii de armament,  concursuri de patrulă, drumeţii, marşuri cu echipament militar, vizitarea unor obiective militare actuale si istorice etc.
Într-un asemenea context, la invitaţia Asociaţiei Rezerviştilor Germani din Achern, colonelul în rezervă Marian Dulă, a luat parte, în vara anului trecut, la desfăşurarea unui marş, cu echipament militar, pe distanţa de 9 km, prin munţii Pădurea Neagră, precum și la trageri cu pistolul și carabina, într-un poligon special amenajat.
În replică, în luna octombrie a.c., 8 membri ai Asociaţiei Rezerviştilor din Achern, landul Baden-Wurtenberg, au fost prezenţi în România. Lor li s-a creat posibilitatea de a vizita Batalionul 21 Vânători Munte, Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr”, Centrul de perfecţionare a Jandarmilor Montani – Sinaia, Muzeul Aviaţiei şi Monumentul Eroului Necunoscut.
Cei opt oaspeţi germani – Rest Thomas, Doll Manfred, Reithmeier Franz, Haas Ralf, Denk Sven, Denk Johann, Gombola Josef şi Schoner Richard – au grade diferite, de la sergent-major, până la maior, evident în rezervă.

Rezerviştii Marian Dulă şi Thomas Rest au semnat acordul de cooperare

Ca o particularitate demnă de reţinut este aceea sesizată de colonelul Dulă. Printre cadourile oferite de oaspeţii germani gazdelor din România s-a numărat şi eşarfa galbenă cu motto-ul semnificativ al asociaţiei lor:”Fă ceva pentru ţara ta!” Un îndemn valabil şi pe plaiuri autohtone.

O vizită banală, de curtoazie, fără nimic senzaţional?
Dimpotrivă! Pe timpul şederii în România a rezerviştilor germani, între cele două asociaţii locale, din Câmpina şi Achern, a fost semnat – în premieră – un Acord de colaborare. Acesta vizează cooperarea între cele două părţi şi participarea la activităţi dedicate evocării evenimentelor istorice la cimitirele militare şi monumentele aflate pe teritoriul celor două ţări, precum şi o promovare reciprocă a localităţilor Achern şi Câmpina.
După cum declara Denk Johann-Thomas, colonelului Marian Dulă, rezerviştii germani au fost total surprinşi de ospitalitatea românească, de primirea deosebită şi locurile vizitate. Motiv pentru care ex-militarii Bundeswehr-ului au afirmat că îşi vor lua, amical, revanşa, anul viitor, la primirea colegilor români la Achern, pe tărâm german.
Mutaţie remarcabilă, în comunicarea unor europeni, ai căror predecesori, la ultima conflagraţie mondială, au fost iniţial aliaţi, apoi pe partea opusă a câmpului de luptă. Acum e pace.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS