Acasa Top SecretArmata Cum arată noul avion de spionaj al Iranului (foto)

Cum arată noul avion de spionaj al Iranului (foto)

scris de D.S.S.
18 afisari

Armata iraniană a dezvăluit sâmbătă un nou tip de avion fără pilot, de recunoaştere, „Yassir”, cu o rază de acţiune de 200 de kilometri, capabil să zboare până la o altitudine de 4.500 de metri, scriu agenţiile de presă.

Noua drona a Iranului

Avionul „este capabil să identifice şi să supravegheze zone îndepărtate”, a declarat comandantul forţelor terestre iraniene, generalul Ahmad Reza Pourdastan, în cadrul unei ceremonii de prezentare a avionului.

Numele Yassir „înseamnă facilitator, în sensul în care (avionul) poate pătrunde în inima inamicului. Această dronă (avion fără pilot) (…) este dotată cu camere foarte puternice, care pot înregistra imagini cu inamicul pe care le transmite la centrul de control, la sol”, a adăugat generalul Pourdastan.

Avionul poate zbura timp de opt ore fără întrerupere şi este lansat cu ajutorul unui propulsor, lucru care îi permite o decolare mai rapidă.

El seamănă cu un avion fără pilot american, de tip ScanEagle. Un astfel de exemplar a fost capturat de Iran în decembrie 2012. Teheranul a afirmat că a reuşit să îi descifreze secretele şi că a început să îl reproducă.

Noua drona a Iranului

Pourdastan a mai declarat că armata a început totodată producţia în masă a unui avion fără pilot de atac, de tip Rad-85 (fulger).

Avionul de tip Rad-85 „are capacitatea să repereze ţinte fixe sau mobile (ca de exemplu elicoptere sau avioane) şi să le distrugă. El poate să transporte diferite tipuri de încărcături şi muniţie”, a adăugat generalul, fără să ofere alte precizări despre aceste caracteristici, citat de agenţia Fars.

De asemenea, armata de elită a regimului, Gardienii Revoluţiei, a anunţat vineri producerea în masă a unui avion fără pilot de tip Shahed-123 (martor), cu o rază de acţiune de 1.700 de kilometri, capabil să transporte opt rachete şi să zboare timp de 24 de ore fără întrerupere. Shahed-123 a fost dezvăluit în septembrie 2012.

Iranul a lansat, în ultimii ani, un important program de producţie de avioane fără pilot, provocând îngrijorarea Statelor Unite şi ţărilor occidentale.

6 comentarii

CONGO 28-09-2013 - 22:17

Mi se pare foarte foarte infricosator, mai ales ca e lasat pe aripa stanga, deci zboara in cerc si se intoarce chiar si fara pilot, o sa fie greu de doborat pana cade in plasa aia ce au pus-o mai departe.

IngerAlbastru 29-09-2013 - 00:40

Pai ti-o fi frica de pacatos ce esti ca ai complotat la furtul secretului si simti ca te va lovi puternic in cap … direct … curind.

IngerAlbastru 29-09-2013 - 00:31

Deci nu este inventie personala, doar furata de la americani. Ce motiv de lauda!
Ca si chinezii si altii care copiaza tehnica si se simt tari si de neinvinsi insa uita ca deja se produce un alt tip de arma contra acesti inamici si masinutele lor zburatoare!!!

PS: pentru ziarist, se scrie corect: „Avion de recunoaştere fără pilot”

puiu 29-09-2013 - 09:26

oricum sint mai destepti ca noi,noi nu sintem in stare de nimik

IngerAlbastru 29-09-2013 - 09:46

De copiat ceva e o arta, doar pentru furt nu va trebuiesc lectii speciale!!!

pathfinder 30-09-2013 - 09:34

Tu sigur nu esti in stare de nimic.
Si sigur nu esti „destept”.
Noi suntem. 😉

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult