Acasa Top SecretArmata Cum îşi vede NATO viitorul?

Cum îşi vede NATO viitorul?

scris de Ion Petrescu
6 afisari

Am început numărătoarea inversă până la summitul nostru de la Chicago”. Cu aceste cuvinte şi-a început conferinţa de presă, din 2 aprilie, de la Cartierul General al Alianţei Nord-Atlantice, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

US Marines

Cum îşi vede NATO viitorul?

Tema cheie?

Peste şase săptămâni va fi practic reînnoit, la nivel înalt, angajamentul vital între aliaţii din Europa şi cei din America de Nord. Prilej cu care vor fi strânse legăturile şi cu partenerii Alianţei de pe mapamond. O perspectivă din care Rasmussen se aşteaptă ca solidaritatea să fie tema cheie a reuniunii de la Chicago.

Solidaritatea aliaţilor?

Una manifestată prin: ajutorul acordat Afganistanului să treacă bine etapa de tranziţie, prin preluarea, treptată, a controlului integral asupra provinciilor afgane, sprijinul aliaţilor urmând a fi acordat şi după anul 2014; capabilităţile de care are nevoie NATO, în vremuri grele; soluţionarea provocărilor la adresa securităţii mondiale, care apar, cu partenerii Alianţei, de pe tot globul.

Agenda summitului?

Peste două săptămâni, miniştrii de externe şi cei ai apărării, din cele 28 de state membre ale NATO se vor reuni la Bruxelles, pentru a trece în revista agenda Summitului de la Chicago.

Dovezile abilităţilor militarilor afgani?

În privinţa Afganistanului, aliaţii sunt pe cale de asigura transferul controlului teritorial către forţelor militare afgane, până la finele anului 2014, aşa cum s-a convenit la Summitul din noiembrie 2010, de la Lisabona.

Scopul şi etapele acestui proces rămân neschimbate. De altfel, în ultimele nouă luni, armata afgană a preluat controlul asupra unui teritoriu unde locuieşte jumătate din populaţia afgană.

În ciuda provocărilor talibanilor, secretarul general al NATO consideră că pot fi observate progrese în teren. Astfel, atacurile efectuate de insurgenţi, în lunile ianuarie şi februarie, au scăzut cu 22% faţă de perioada similară a anului trecut.

Începând din mai 2011 s-a observat o descreştere a atacurilor inamicilor trupelor aliate. Şi asta de la o lună la alta. Ceea ce poate fi considerat un record pentru toată campania dusă de NATO, în teatrul de operaţiuni militare din Afganistan.

Forţele de securitate afgane au demonstrat abilităţi sporite: au condus 28% din operaţiunile forţelor speciale, 42% din operaţiunile convenţionale, şi au parcurs 85% din programul de instruire. Deci, tranziţia este realizabilă şi durabilă.

La summitul din Chicago se va stabili şi cum se va finaliza tranziţia. Plus modul în care aliaţii vor sprijini autorităţile afgane după anul 2014. Liderii celor 28 de state membre vor conveni asupra misiunilor pe care trupele NATO le vor avea din ianuarie 2015, pentru a oferi instruirea, asistenţa şi sprijinul de care afganii vor avea nevoie. Inclusiv parţiala finanţare a forţelor de securitate afgane.

Cine va conduce proiectele multinaţionale?

Un alt punct pe agenda summitului va fi rezervat instrumentelor pe care Alianţa le are pentru a depăşi provocarile cu care se confruntă. O problemă vitală, într-un timp când resursele financiare sunt tot mai restrânse. Aşa va fi adoptat un nou pachet de măsuri tipic conceptului Smart Defence/Apărare Inteligentă. O soluţie ce favorizează cooperarea multinaţională, astfel încât statele membre să aibă acces la capabilităţi pe care, prin mijloace financiare proprii, nu şi le pot permite.

Fiecare proiect multinaţional va fi condus de câte un stat aliat. Gama va fi diversificată, de la avioane destinate patrulării, în comun, a zonelor maritime, la întreţinerea elicopterelor dislocate şi utilizarea unor roboţi meniţi a feri soldaţii aliaţi, de minele instalate de insurgenţi, pe căile rutiere.

Menirea sistemului de supraveghere a solului?

Apărarea inteligentă reprezintă, în viziunea secretarului general al NATO, o cultură de cooperare reînnoită, un mod de gândire pozitiv.

Un exemplu în acest sens este sistemul NATO de supraveghere a solului, care conferă comandanţilor o imagine completă şi în timp real, a ceea ce se întâmplă, pe teren, în cadrul operaţiunilor aliate.

Stadiul scutului antirachetă?

Este avută în vedere posibilitatea ca – la Chicago – să fie declarată capacitatea de apărare antirachetă, fie şi cu statut interimar.

Ce pol va deveni Alianţa?

Aliaţii vor lua în discuţie şi chestiunea parteneriatelor, dorind a investi în cele puternice, cu state din lumea întreagă. Scopul vizat? NATO să devină polul central al unei reţele de securitate reunind un mare număr de ţări şi de organizaţii, din cele patru colţuri ale lumii.

Relaţia cu Federaţia Rusă?

Acest stat rămâne – dincolo de declaraţiile tipice campaniilor electorale – unul dintre partenerii majori. Săptămâna trecută, la Bruxelles, peste 70 de diplomaţi şi experţi militari şi civili, din ţări membre ale NATO şi din Rusia au participat la un exerciţiu comun, de testare a modalităţilor de a face faţă unui atac terorist, în marea liberă.

În aceeaşi perioadă, NATO şi Rusia au început un exerciţiu de apărare antirachetă, pe calculator, cu un scenariu fictiv, într-un centru de testare din Germania. Astfel, partenerii ruşi au observat modul în care cele două părţi pot efectiv conlucra, în asemenea situaţii.

De altfel, antiterorismul şi apărarea antirachetă sunt doar două domenii în care NATO şi Rusia au interese comune.

Un centru NATO, în Rusia?

Luna aprilie va marca – aşa cum a anunţat secretarul general al NATO – şi trecerea unei pietre de hotar în parteneriatul cu Moscova, deoarece se va ridica la 2.000, numărul ofiţerilor specializaţi în lupta anti-drog, din Asia centrală, în cadrul programului de instruire patronat de Consiliul NATORusia.

Tot în această lună urmează să fie deschis – în Rusia – un centru de formare, pentru cei ce vor asigura întreţinerea elicopterelor armatei afgane, finanţat din fondul consiliului menţionat.

Aprilie va fi şi momentul reuniunii, la Bruxelles, a celor 29 de miniştri ai apărării din Consiliul NATORusia, iar Serghei Lavrov şi-a confirmat participarea. Scopul comun fiind construirea unui parteneriat strategic într-adevăr modernizat – prin dialog şi cooperare.

Iar în această săptămână a fost şi aniversarea semnării Tratatului Atlanticului de Nord, la Washington D.C., pe 4 aprilie 1949. NATO devenind azi cea mai puternică alianţă politico-militară din lume, care înţelege să îşi asume, în viitor, un rol global.

Articol aparut in numarul 52 al saptamanalului ZIUAVECHE.ro

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult