Acasa Top SecretArmata Decizie importantă luată de NATO în regiunea baltică

Decizie importantă luată de NATO în regiunea baltică

scris de D.S.S.
28 afisari

NATO a anunţat marţi că începând din septembrie îşi reduce misiunile de patrulare aeriană în ţările baltice, la care a recurs pentru ca să descurajeze o agresiune a Rusiei vizând Lituania, Letonia şi Estonia, state membre ale Alianţei Nord-Atlantice, relatează Deutsche Welle în pagina electronică.
O„Începând de la 1 septembrie, NATO va afecta opt aeronave în cadrul misiunilor aeriene de patrulare în ţările baltice„, a anunţat Carmen Romero, o purtătoare de cuvânt a Alianţei, citată de DPA.

Statele membre NATO au crescut numărul aeronavelor care patrulează în regiunea baltică, în urma escaladării tensiunilor dintre Rusia şi Occident, din cauza conflictului din Ucraina.

„Acest nivel este, chiar şi în aceste condiţii, dublu în comparaţie cu cel de dinaintea crizei Rusia-Ucraina”, a subliniat Romero.

„Înainte de criză, misiunea număra de obicei patru aeroave de fiecare rotaţie, toate cu baza la Siauliai în Lituania„, a precizat ea.

– „Am evitat încălcările”

Ministrul lituanian al Apărării Jouzas Olekas a declarat, concomitent, că decizia nu va afecta securitatea Balticii, minimalizând această decizie.

„Recent nu au existat încălcări ale spaţiului aerian. Aeronave ruseşti au fost escorate în multe rânduri, dar am evitat încălcările”, a declarat Olekas pentru AFP.

„Având în vedere acest lucru, decizia a fost luată în baza unei folosiri prin rotaţie a resurselor”, a precizat Olekas.

– „Provocatoare”

Kremlinul a criticat consolidarea prezenţei NATO la frontiera Rusiei, iar Ministerul rus de Externe a catalogat exerciţiile militare care au avut loc în iulie în Ucraina drept „provocatoare”.

Comandantul NATO pentru Europa Centrală şi de Est Hans-Lothar Domröse declara în iunie, pentru Die Welt, că este necesar ca Alianţa Nord-Atlantică să furnizeze armament suplimentar ţărilor baltice.

„Avem nevoie să le frunizăm aliaţilor noştri armament modern şi eficient – ca de exemplu elicoptere, tancuri, sisteme de rachete antiaeriene şi artilerie grea – şi să-i formămm să folosească acest echipament”, declara Domröse.

NATO a anunţat că, în 2014, a trimis avioane de vânătoare în misiuni de interceptare şi escortare de 524 de ori. În 442 de cazuri a fost vorba despre reacţii faţă de activitatea Rusiei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult