Acasa Top SecretArmata Declarația finală a summitului NATO si scutul antirachetă la Deveselu

Declarația finală a summitului NATO si scutul antirachetă la Deveselu

scris de D.S.S.
31 afisari

Amplasarea sistemului antibalistic Aegis Ashore în baza de la Deveselu se desfășoară conform graficului stabilit, astfel că instalarea acestei componente europene a scutului antirachetă al NATO în Europa va fi finalizată în anul 2015, se menționează în declarația finală a summitului Alianței Nord-Atlantice de la Newport.

Aegis graficSistemul Aegis Ashore va fi oferit Alianței Nord-Atlantice și ‘va asigura o creștere semnificativă a capabilității de apărare antirachetă a NATO’, se mai notează în textul citat.

În declarația finală a summitului NATO de la Newport se face referire și la desfășurarea în avans la baza navală spaniolă Rota a unor nave echipate cu sisteme Aegis, existând posibilitatea ca nave suplimentare de acest fel să fie puse la dispoziția NATO. Alianța anunță și sporirea contribuțiilor naționale voluntare pentru dezvoltarea scutului antirachetă în Europa, al cărui obiectiv este să ofere tuturor statelor membre NATO o protecție completă împotriva rachetelor balistice.

Citeste si despre  Summit-ul NATO: Forță de reacție rapidă, comandament în România

În declarația finală statele membre sunt încurajate să aloce în continuare mai multe fonduri acestei inițiative defensive, inclusiv prin acțiuni de cooperare multinațională și să exploateze sinergiile potențiale în materie de planificare, dezvoltare, achiziție și desfășurare a elementelor scutului antirachetă.

Dintre deciziile adoptate la summit, prezentate in document:

  • „Astazi am aprobat Planul de Actiune Rapida al NATO, care ofera un pachet coerent si cuprinzator de masuri necesare pentru a raspunde schimbarilor in mediul de securitate de la frontierele NATO, dar si mai departe de aceste zone, care sunt de interes pentru Aliati. Planul raspunde provocarilor generate de Rusia si implicatiile lor strategice. Acesta raspunde de asemenea riscurilor si amenintarilor provenite din vecinatatea sudica a Aliantei, Orientul Mijlociu si Africa de Nord”.
  • „Vom spori semnificativ capacitatea de reactie a Fortei de Raspuns a NATO (NRF), prin dezvoltarea unor ansambluri de forte capabile sa se miste rapid si sa raspunda posibilelor provocari si amenintari. Ca parte a NRF, vom infiinta o Forta Operationala de Reactie Foarte Rapida (VJTF), o noua forta comuna ce va putea fi dislocata in termen de cateva zile pentru a raspunde provocarilor care apar, in special la periferia teritoriului NATO„.
  • „Vom constitui de asemenea o prezenta adecvata de comanda si control pe teritoriile Aliatilor din est, in orice moment, cu contributii din partea Aliatilor prin rotatie, care sa se concentreze pe pregatirea si exersarea scenariilor de aparare colectiva”.
  • „Suntem incantati sa remarcam ca amplasarea sistemului Aegis Ashore la Deveselu, in Romania, va fi finalizata in termen, in 2015. Aegis Ashore va fi oferit NATO si va furniza o crestere semnificativa a capacitatii de aparare antiracheta a Aliantei”.

Textul integral al declarației finale poate fi accesat AICI.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult