Acasa Top SecretArmata Departamentul de Stat american a autorizat Lituania, Letonia şi Estonia să trimită în Ucraina armament produs în SUA

Departamentul de Stat american a autorizat Lituania, Letonia şi Estonia să trimită în Ucraina armament produs în SUA

scris de Misu Andrei
130 afisari

Departamentul american de Stat a autorizat Lituania, Letonia şi Estonia să trimită în Ucraina rachete şi alte arme produse în SUA, au declarat pentru Reuters trei surse bine informate. Preşedintele Joe Biden a prezis că Rusia va lansa o agresiune asupra Ucrainei.

Țările trebuie să obţină aprobarea Departamentului de Stat înainte de orice transfer către state terțe de arme primite de la SUA, potrivit reglementărilor privind controlul exporturilor.

Aceste acorduri de transfer vor permite Estoniei să trimită rachete antitanc Javelin în Ucraina, iar Lituania va putea transfera rachete Stinger, a detaliat una dintre sursele citate de Reuters.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a confirmat că guvernul SUA a aprobat transferuri care permit Estoniei, Letoniei, Lituaniei şi Marii Britanii să furnizeze Ucrainei echipamente produse în SUA şi aflate în dotarea lor, dar nu a dat detalii privind armele respective.

„Statele Unite, aliaţii şi partenerii lor sunt ferm hotărâţi să trimită asistenţă de securitate Ucrainei. Ne aflăm în strânsă legătură cu partenerii noştri ucraineni şi cu aliaţii noştri din NATO şi utilizăm în mod creativ toate instrumentele de cooperare de securitate disponibile pentru a ajuta Ucraina să-şi întărească apărarea în faţa agresiunii ruse crescânde”, a spus purtătorul de cuvânt.

Informaţiile privind aprobarea transferurilor de arme au apărut miercuri seara, după ce Biden a declarat la o conferinţă de presă că Rusia va plăti scump dacă invadează Ucraina.

Oficialii ruşi au dezminţit în mod repetat că se intenţionează o invazie în Ucraina, însă Kremlinul a mobilizat circa 100.000 de trupe în apropiere de graniţele acesteia, manevră despre care Occidentul afirmă că reprezintă pregătiri pentru un război menit să împiedice Ucraina să adere la NATO.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS