Acasa Top SecretArmata Deputatii din Comisia de aparare au votat mentinerea pensiilor militarilor

Deputatii din Comisia de aparare au votat mentinerea pensiilor militarilor

scris de Ziua Veche
60 afisari

 

UPDATE – Gabriel Oprea chemat la Comisia de munca

Deputatii din Comisia de munca au decis chemarea ministrului Apararii, Gabriel Oprea, la sedinta de luni, in care urmeaza sa se dezbata problema pensiilor celor din Ministerul Apararii, pentru ca acesta sa-si sustina amendamentele.
Deputatii au discutat joi doar cateva dintre articolele de la dispozitiile generale ale proiectului Legii pensiilor, blocandu-se la un articol care se referea la pensiile angajatilor din MApN, MAI si SRI. La propunerea liberalei Cristina Pocora, presedintele Comisiei de munca din Camera Deputatilor, Victor Paul Dobre a decis invitarea ministrului Apararii la discutii pe marginea acestui subiect, luni, cand va fi prezent in Comisie si ministrul Muncii, Mihai Seitan.

Exista in dezbaterea acestei legi cateva probleme  care au fost cele mai discutate si, normal, unde sunt cele mai importante pozitionari. Unul din acestea este problema pensiilor celor din sistemul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale. Este vorba de cadrele din armata din ministerul de Interne si din servicii. Legat de aceasta sunt abordari diferite ale partidelor de la pastrarea legilor speciale, calcularea conform legilor speciale si cu anumite rectificari in lege, pana la introducerea in lege- varianta propusa de Guvern„, a explicat la finalul sedintei Victor Paul Dobre.
La acest punct am avut intalniri cu cei din sistem care si-au prezentat abordarea lor, evaluarea lor si intre timp intelegem ca au fost o serie de modificari urmare a amendamentelor depuse de grupul parlamentarilor independenti insusite si de domnul ministru Oprea. In acelasi timp e si incarcarea suplimentara a bugetului asigurarilor sociale. Ideea este ca in deschiderea sedintei de luni- eu am discutat si azi dimineata cu ministrul Muncii, Mihai Seitan, care nu a putut fi prezent pentru ca lucreaza la legile pe care Guvernul urmeaza sa isi asume raspunderea, el va fi prezent in schimb luni de la ora 16,00 la lucrarile Comisiei- il vom invita si pe ministrul Apararii, Gabriel Oprea„, a mai precizat presedintele Comisiei de munca.
Dobre a aratat ca vor mai exista si alte puncte importante din lege care vor suscita dezbateri si pozitii divergente: calculul si valoarea punctului de pensie regasindu-se printre acestea. Dobre a denuntat faptul ca plenul Camerei Deputatilor a respins miercuri prin vot modificarea componentei nominale a Comisiilor permanente, unde exista o propunere a PSD de inlocuire a unor fosti social-democrati, actuali deputati independenti, facand astfel ca raportul de forte din Comisie sa fie in favoarea arcului guveramental. „Astazi cam toate amendamentele opozitiei au fost respinse si amendamentele puterii au trecut. Este o majoritate de 10 la 9 in favoarea opozitiei. Ieri in plenul Camerei Deputatilor s-a facut o propunere de catre PSD ca in Comisia de munca sa fie nominalizati in locul deputatilor independenti , reprezentantii lor numai ca majoritatea a respins-o si suntem in de 10 deputati din arcul guvernamental si noua din opozitie„, a spus liberalul.
Dezbaterile din Comisie pe marginea pensiilor militarilor au fost initiate de catre deputatul Niculae Mircovici, reprezentantul minoritatilor in Comisia de Aparare a Camerei Deputatilor. „In toate statele civilizate nu vorbim de un sistem unitar de pensii atunci cand vorbim de militari. Domnul ministru Oprea, prin amendamentele pe care a reusit sa le aduca, a salvat trei sferturi din venturile pe care le aveau militarii. Militarul angajat pe baza de contract poate fi mentinut in sistem pana la 50 de ani, un plutonier care se afla in Afganistan poate ajunge la stadiu de cotizare de 0,71 puncte procentuale. Inmultiti cu puncul de pensie si puteti constata ca el poate iesi cu o pensie maxima de 500 de lei. Poate fi un om trimis de statul roman in campanie de la 20 de ani la 50 de ani si sa aiba o pensie de 500 de lei?„, a spus Mircovici.
Pe acest subiect extrem de sensibil care creeaza o divergenta intre doi membri ai Cabinetului, respectiv intre ministrul Oprea si ministrul Seitan, solicit prezenta domnilor ministri la dezbaterea amendamentelor care vizeaza militarii. Din moment ce domnul Oprea, care este membru in Guvern si care a pututu avea observatii si cred ca a avizat aceasta lege are niste amnedamente in plus fata de ce s-a discutat in Guvern este normal sa vina sa fie la aceeasi masa cu noi si sa gasim formula cea mai buna„, a propus liberala Cristina Pocora.

Ozunu si Oprea  se bat pentru pensiile militarilor

Mihail Vasile Ozunu, secretar de stat in Ministerul Apararii, a fost solicitat sa precizeze care sunt amendamentele ministrului Gabriel Oprea, acestea neregasindu-se intre materialele de pe masa deputatilor. „Grupul de lucru din domeniul apararii si sigurantei nationale a propus o serie de amendamente pentru a preveni unele dificultati de aplicare a legii personalului din domeniul respectiv si acestea se refera la: asigurarea obligatorie prin efectul legii a soldatilor si gradatilor voluntari ca urmare a dispozitiilor legii privind statutul soldatilor si gradatilor voluntari, corelarea unor prevederi din proiectul legii referitoare la stagiul de cotizare realizat in conditii de munca deosebite, stabilirea modului de elaborare a bugetului asigurarilor sociale de stat, clarificarea procedurii de depunere a cererii de pensionare si acordare a drepturilor de pensii pentru cadrele militare, politisti, functionari cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, atribuirea calitatii de ordonator principal de credite pentru bugetul asigurarilor sociale de stat ministrului Muncii, ministrului Apararii Nationale, ministrului Adminstratiei si Internelor si directorul SRI, reglementarea situatiei in care nu se pot dovedi cu acte drepturile salariale de care au beneficiat in perioadele anterioare intrarii in vigoare a acestei legi cadrele militare, politistii si functionarii cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, delimitarea unor drepturi care se asigura din bugetul asigurarilor sociale de stat fata de cele din bugetul de stat si corelarea mai buna intre pensiile proaspat recalculate si cele viitoare„, a enumerat Ozunu.

La propunerea deputatului Nicolae Mircovici, Comisia de aparare a Camerei Deputatilor a avizat proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii, unul dintre amendamentele adoptate vizand mentinerea actualelor reglementari pentru sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala.

Amendamentele au fost aprobate de majoritatea parlamentarilor din comisie. Potrivit lui Mircovici, amendamentele au trecut cu 24 de voturi pentru, prin care si voturi de la UDMR, dar si de la reprezentanti ai PDL, precum generalul Eugen Badalan, si 8 voturi impotriva. Totodata, proiectul urmeaza sa ajunga joi la Comisia pentru munca a Camerei, care va intocmi un raport, dupa care va fi luata in discutie in plenul Camerei.

“Amendamentele mele au vizat mentinerea Legii 164 privind pensiile militarilor si 176/2004 privind pensiile politistilor, in ideea ca tot ceea ce se cuprinde in legea unitara a pensiilor, referitor la pensiile in domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale sa fie eliminat. La acesti oameni nu este vorba de aplicarea principiului contributivitatii, ci de pilonul II, ocupational. Practic, prin aceste amendamente, urmarim mentinerea in vigoare a legilor pe care le-am mentionat, deja existente”, a declarat pentru Mediafax, Nicolae Mircovici.

La randul sau, deputatul PNL George Scutaru a declarat, pentru MEDIAFAX, ca, “indiferent de votul care va fi dat in plenul Camerei Deputatilor, Comisia de aparare, prin votul dat miercuri si-a aratat sustinerea pentru militari si aprecierea pentru activitatea acestui corp profesional”. “Sper ca si restul parlamentarilor, mai ales cei din coalitia majoritara, sa inteleaga ca militarii au o activitate supusa constrangerii si privatiunilor si ca sistemul special de pensii militare, care exista de pe vremea lui Cuza, trebuie mentinut, ca o recunoastere din partea statului a importantei sociale a activitatii militare”, a mai spus Scutaru.

Comisia de munca din Camera Deputatilor este sesizata pentru elaborarea raportului in cazul acestui proiect de lege.

“Daca aceasta comisie, care trebuie sa faca raport, si apoi plenul Camerei Deputatilor accepta amendamentele mele, adoptate astazi in Comisia de aparare, vom avea reglementare unitara pentru tot ce inseamna principiul contributivitatii si o reglementare pe principiul ocupational, specifica pentru sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala. Deci se vor mentine in vigoare legile 164 si 176″, a explicat Mircovici.

Avizul dat de Comisia pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala are rol consultativ, Comisia pentru munca si protectie sociala urmand a hotari asupra formei proiectului legislativ, pe care o va propune plenului Camerei spre aprobare.

Legea pensiilor a trecut de Senat prin adoptare tacita, iar Camera Deputatilor este forul decizional.

Gabriel Oprea, ministrul Apararii, preciza, intr-un raspuns la o interpelare, publicat in aprilie pe site-ul Senatului, ca, potrivit unei simulari facute la sugestia Ministerului Muncii, rezulta ca, in urma aplicarii sistemului unitar de pensii, pensiile militare s-ar reduce cu valori intre 19 si 69%.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult