Acasa Top SecretArmata Discuţii româno-americane privind scutul de la Deveselu

Discuţii româno-americane privind scutul de la Deveselu

scris de M.A.
3 afisari

Discuţii româno-americane privind scutul antirachetă de la Deveselu. Departamentul pentru politica de apărare şi planificare a găzduit marţi, 18 decembrie, la Palatul Cercului Militar Naţional, reuniunea Comitetului Mixt româno-american pentru implementarea „Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României” şi a „Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România”.

Discuţii româno-americane privind scutul de la Deveselu

Discuţii româno-americane privind scutul de la Deveselu

Copreşedinţia Comitetului Mixt este asigurată de secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Sebastian Huluban, din partea României, în timp ce generalul-maior Mark O. Schissler, director pentru strategie şi politici în cadrul Comandamentului SUA din Europa (US EUCOM), asigură copreşedinţia din partea SUA. La lucrări a participat, în calitate de invitat special, Bogdan Aurescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe. Au mai fost prezenţi reprezentanţi ai ministerului Administraţiei şi Internelor, ai Autorităţii naţionale pentru administrare şi reglementare în comunicaţii (ANCOM). Delegaţia americană a inclus experţi şi invitaţi din partea Comandamentului Forţelor Terestre în Europa (USAREUR), Comandamentului Forţelor Aeriene (USAFE), Agenţiei de Apărare Antirachetă (MDA) precum şi ai Ambasadei SUA la Bucureşti.

Sebastian Huluban a asigurat partenerul de faptul că partea română este pe deplin angajată în îndeplinirea sarcinilor ce îi revin pentru crearea condiţiilor necesare pentru demararea de către partenerul american a lucrărilor de construcţie a facilităţii din Baza Deveselu, informează MApN. În cadrul reuniunii, au fost luate decizii importante cu privire la viitoarele activităţi comune şi a fost analizată situaţia actuală şi de perspectivă a lucrărilor pentru instalarea elementelor sistemului antirachetă american în Baza Deveselu. De asemenea, au mai fost abordate subiecte de interes comun privind activităţile de instruire din 2013, precum şi activităţile specifice de transport multimodal din Baza Mihail Kogălniceanu şi Portul Constanţa.

În cadrul reuniunii Comitetului Mixt a avut loc şi ceremonia de semnare, de către cei doi co-preşedinţi, a două aranjamente de implementare, care aduc reglementări noi în domeniului informaţiilor şi protecţiei personalului, precum şi a unui amendament la aranjamentul de implementare privind comunicaţiile.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult