Corneliu Dobriţoiu a declarat, miercuri, la Flotila 71 Aeriană Câmpia Turzii, la o demonstraţie aviatică militară româno-americană, că modelele de avioane avute în vedere sunt avioanele de generaţia a V-a.
„Chiar dacă parcurgem o perioadă de austeritate economică grea, vă anunţ că am accelerat procesul de achiziţie a avionului multirol. În acest sens, exprim un angajament, un crez al meu mai vechi, conform căruia obiectivul strategic al României pentru achiziţia aparatelor multirol trebuie să fie achiziţia aparatelor de generaţia a V-a în următorii 20-25 de ani şi să traversăm tranziţia în cel mai economic mod cu putinţă. Accelerare înseamnă că procesul se va derula rapid şi nu va dura opt ani, ci va dura două luni şi vom lua cu certitudine o decizie. Modelele pe care le avem în vedere sunt avioanele de generaţia a V-a şi tranziţia să o facem cu costurile cele mai ieftine, cu avionul potrivit acestei tranziţii astfel încât să nu pierdem bani prin achiziţionarea unei structuri de aerodrom diferită când vom trece la avionul de generaţia a V-a„, a spus Dobriţoiu.
Întrebat dacă avionul american de F-16 mai este o opţiune, Dobriţoiu a precizat că la acesta făcea referire. „Desprea asta vorbeam. Atât avionul F-16, cât şi F-35 folosesc aproape aceeaşi infrastructură de aerodrom, aceleaşi pachete de înarmare, or aceasta înseamnă o economie deosebită în bugetul unei ţări sărace. Vom avea şi o dezbatere în cadrul CSAT vizavi de acest subiect şi aş vrea să prelungesc subiectul până la decizia CSAT„, a spus ministrul Apărării.
El a afirmat că prezenţa în cadrul exerciţiului militar de la Câmpia Turzii a unor piloţi americani şi a aparatelor F-16 reprezintă „o oportunitate pe care noi o luăm puternic în considerare privind achiziţia avionului pentru perioada de tranziţie„.
„Vă asigur de angajamentul politic ferm pentru a nu transforma forţele aeriene române într-o companie de transport. Vă voi ţine la curent cu toate dezvoltările privind asumarea unei decizii legate de achiziţia avionului multirol. Nu pot să nu observ cu tristeţe că România a ratat şansa a patru ani pentru a adopta o decizie politică, iar în acest sens vreau să fiu foarte clar. Spiritul, angajamentul politic pentru susţinerea parteneriatului strategic cu SUA nu trebuie să se manifeste numai în vorbe. În următoarele două luni veţi fi martorii unui angajament politic bazat pe fapte, nu cum a fost structurată această decizie în această perspectivă îngustă a multirolului în ultimii opt ani„, a spus Corneliu Dobriţoiu, adresându-se militarilor şi oficialilor americani prezenţi şi ambasadorului SUA la Bucureşti, Mark Gittenstein.
14 comentarii
Sau in traducere libera: „Suntem gata in orice clipa sa decartam paralele pentru 24-48 de F16 (ce block vrea muschiu’ vostru), numa’ nu-l mai lasati pe Gittenstein sa-l traga de urechi si sa-i trozneasca suturi in fund bietului Ponta. Saracutul a ajuns cu nervii asa de rau ca-l buseste plansul din senin pe la sedintele de guvern, tresare, are frisoane si se trezeste in miezul noptii chiraind disperat <>” 😉 🙂 🙂
In orice caz hotararea carmuirii USL-ase este stupefianta – asa cum de altfel ne-a obisnuit in ultima vreme. Dupa ce au chirait la nesfarsit ca Basescu si Boc inchina tara imperialismului amerecan, ca nu se exista aeroplane mai bune ca Grippen, Eurofighter si Raphale, ca nu se exista sa dai atata amar de parale fara mare licitatie mare, iaca ajunsera sugaci tot la licuriciu’ de pe malu’ de vest al Atlanticului. Ce s-o fi intamplat?! Ce le-a fi casunat?! 😉 🙂 🙂
Unde mai pui ca achizitia aeroplanelor va pune serios in pericol plata ajutoarelor sociale pentru APV-istii debarasati inainte de intrarea in NATO – plata ce infuleca azi impreuna cu lefurile APV-istilor activi cam 60% din bugetul apararii. E o crima dom’le sa-i lasi pe alde Neacsu, Bubosu, Saliut si Petrescu cu ochii-n soare doar ca sa cumperi avioane amerecane – ca doar se stie ca bravii nostri rezervisti erau gat sa apere in orice clipa cerul albastru si senin al patriei noastre USL-ase cu prastii si arcuri daca e nevoie… 😉 🙂 🙂
@ Mache,asa o fi ce spui… Dar dronele de ce nu-s bune ?
Lasa prastiile si arcurile la USL-asi…
Ce tzara !
Dronele sunt bune pentru recunoastere si eventual atac usor. In nici un caz nu pot asigura apararea spatiului aerian. Cel putin nu in urmatorii 20-30 de ani…
O drona zboara cu sub 700 km/h (cele mai rapide). Un avion de pasageri (nu unul de razboi!) zboara cu peste 900 km/h. Cum interzici survolarea spatiului aerian national DE CATRE ORICINE daca interceptorultau e mai lent ca ORICE potential agresor?! 🙂 🙂 😉 Controlul spatiului aerian national este principala sarcina a aviatiei militare pe timp de pace.
USL-as, USL-as, da’ macar niste arm’metica elementara ceva acolo… 😉
iar te bagi mă mațe fripte pe terenul pe care nu-l stâpânești ca anul trecut cu F-35?!
vezi-ți mă de băsismele din boașca aia putredă și nu te mai băga unde nu-ți fierbe oala!dreq de prostalău împuțit!
Degetico,
Vezi ca incepu sa te imbratiseze Alzheimer-ul. 😉 Ce F-35? Ce anu’ trecut? Sari cu linku’ mincinos senil sau mars-napoi in vizuina ta….
dronele sunt bune să le bagi în măta!
La ce ne mai trebuiesc noua avioane militare cind noi nici macar NU MAI AVEM ARMATA ! Armata noastra a fost decimata de NATO. S-a ales praful de ea. Si, cine ne ataca pe noi? Rusii? Rusii ne cuceresc in trei ore doar cu citeva unitati din Transnistria. Sa fim seriosi. Astia, americanii, nu mai au unde sa-si vinda ruginiturile lor. Pe ei ii costa mai mult da desmembreze aceste cutii de conserve decit sa le parcheze pe undeva, asa ca, mai bine le vind la prostii lor de „aliati”. La noi, orice lighioana aflata in fruntea statului semneaza orice doar sa fie si el invitat la reuniuni cu strainii si sa i se dea putina atentie. Si mai e ceva. Romania oricum se va desfiinta in curind ca tara. La ce sa mai cheltuim miliarde pe niste cutii de conserva ruginite? Avioane militare ne trebuiesc noua? Noi nici macar nu stim citi romani suntem pe lumea asta si avem pretentii sa cumparam avioane. ce sa facem cu ele?
nu știi tu,vită împuțită!
ce știi tu mă khooorvheeetho de avioane?!
sunt prezervative cu gust de banană,sau strawberry…nu-i așa coțofano?!
te băghași și aici că te mâncă știrbul de dessouri,ai?!
Si cum ati hotarit,cumparati un avion intreg sau doar jumatate cum era planul initial?
Fierbe PSD-ul: „Lui Ponta au început să-i tremure genunchii după ce s-a întâlnit la Guvern cu ambasadorul SUA”.
Lideri din USL încep să fie din ce în ce mai nemulţumiţi de modul în care guvernul Ponta acţionează pentru stabilirea numărului persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Anularea mini-recensământului, anunţat cu mare tam-tam, dar şi alte acţiuni „confuze” ale echipei guvernamentale au început să nemulţumească teritoriul.
Nervozitate. Cam aşa poate fi descrisă starea de spirit din interiorul USL din cauza modului în care Guvernul acţionează pentru actualizarea listelor electorale permanente, decisive în stabilirea cvorumului de prezenţă pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Cel care a dat public un mesaj critic la adresa guvernului a fost chiar preşedintele interimar, Crin Antonescu. Potrivit acestuia, Guvernul a manifestat o anumită „timiditate şi confuzie” faţă de presiunile venită din partea preşedintelui suspendat Traian Băsescu.
Crin cel critic
Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a avut o atitudine destul de critică la adresa Guvernului, dar şi în mod personal la adresa lui Victor Ponta. Despre ultimul a spus că poate a fost „intimidat şi ameninţat” şi că trebuie să acţioneze energic şi fără frică.
Potrivit acestuia, cvorumul de prezenţă pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu se stabileşte din persoanele aflate pe listele electorale permanente şi nu din toate persoanele care au peste 18 ani.
USL consideră că pe acestea pot fi trecute doar persoanele care au domiciliul în România, ei dorind ca românii din afara graniţelor să nu fie număraţi la stabilirea cvorumului de prezenţă.
ce tot ii trageti cu ponta ca ii e frica de americani. Astia vor sa luam F16 SH de la olandezi si portughezi, un fel de miguri vestige la cat de vechi is, americanii nu au nici un interes in treaba asta. Nu mai vorbiti deaiurea
Propunerea PNL: Recensământul buletinelor
Nici în tabăra liberalilor lucrurile nu stau mai bine. Nervozitatea manifestată de Crin Antonescu se resimte şi în rândul PNL.
„Trebuie să înghiţim şi să strângem rândurile. Trebuie să avem încredere în Ponta că va face o numărătoare corectă şi îi va elimina din liste pe cei care nu au ce să caute acolo. Nu putem să ne trezim tot cu 18 milioane la finalul acestei perieri a listelor”, a spus un lider PNL.
„Trebuie să facem un recensământ al buletinelor. Acele CNP-uri care există trebuie să fie dublate de actele de identitate. Cred că 1,5 milioane de români sunt plecaţi în Europa şi au stabilită reşedinţa acolo. Ei nu mai pot fi înscrişi pe listele electorale permanente, pe baza cărora poate fi stabilit cvorumul de prezenţă la referendumul pentru demiterea preşedintelui Băsescu”, a declarat Mănescu.
Lideri din PNL susţin că nu înţeleg de ce fostul ministru de Interne Ioa Rus a evitat să facă orice demers pentru a se valida rezultatele recensământului din 2011.
La varful PSD au fost tot timpul agenti CIA, in imediata apropiere de Ion Iliescu. Cumpararea acestor avioane uzate moral si fizic, spre multumirea americanilor, care doreau sa le caseze, dar sa scoata si niste bani, e o dovada in sensul a ceea ce am spus. Ma mir ca PNL s-a aliat cu acest partid americanesc. Dar am vazut ca si Tariceanu o carmise putin spre America, dupa ce initial i-a lins pe francezi. Americanii au banii si putere si treptat ii atrag de partea lor pe toti liderii de partid, de la toate partidele. Poate ca de la inceput au fost ridicati in politica de catre americani.
Comments are closed.