Acasa Top SecretArmata UPDATE: Doi militari romani au cazut la datorie in Afganistan

UPDATE: Doi militari romani au cazut la datorie in Afganistan

scris de Ziua Veche
4 afisari

 

.

 

UPDATE 19.00: „Am fost intristat sa aflu despre moartea celor doi curajosi soldati din Batalionul 33 Manevra, cazuti la datorie ieri, in timp ce efectuau o misiune de patrulare in apropierea orasului Qalat. in numele Guvernului SUA, vreau sa adresez cele mai sincere condoleante familiei, prietenilor si camarazilor sai de arme pentru pierderea suferita.

 

Poporul american le este foarte recunoscator acestor soldati care au facut sacrificiul suprem si tututor soldatilor romani pentru curajul si hotararea lor neclintita. Romania este un partener si aliat ferm si are contributii cruciale la misiunea NATO in Afganistan de lupta impotriva terorismului si aparare a drepturilor si libertatilor poporului afgan”, a transmis joi ambasadorul SUA, Mark Gitenstein.


 

 

UPDATE: Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat miercuri, 23 iunie a.c., Decretele privind conferirea, post-mortem, a Ordinului Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari, sublocotenentului Ciobotaru Ion Dan şi sublocotenentului Caracudă Ilie Paul, în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru devotamentul excepţional dovedit în timpul executării unei misiuni de patrulare în teatrul de operaţii din Afganistan, în timpul căreia şi-au pierdut viaţa.

Sergentul major Dan Ciobotaru şi caporalul Paul Caracudă, din cadrul Batalionului 33 Manevră, au căzut la datorie miercuri, 23 iunie, în Afganistan. Potrivit MApN, cei doi militari executau o misiune de luptă pe autostrada A1 Kabul-Kandahar. La aproximativ 30 de kilometri de Qalat, autovehiculul de tip HUMVEE în care se aflau a fost atacat cu un dispozitiv exploziv improvizat, acţionat de la distanţă. In urma deflagraţiei, cei doi militari şi-au pierdut viaţa. 

Sergentul major Dan Ciobotaru, promoţie 2007, avea 28 de ani şi era necăsătorit. Caporalul Paul Caracudă, în vârstă de 36 de ani, era angajat în Ministerul Apărării Naţionale din anul 1996, era căsătorit şi avea doi copii.

„Ministrul Apărării Naţionale a acordat gradul de sublocotenent post-mortem celor doi militari care şi-au sacrificat viaţa sub culorile Drapelului naţional, săvârşind acte de devotament excepţional în timpul executării misiunii în teatrul de operaţii din Afganistan. De asemenea, ministrul Apărării a înaintat Preşedintelui României propunerile de decorare a sublocotenenţilor post-mortem Dan Ciobotaru şi Paul Caracudă cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război. Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, şi şeful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, îşi exprimă profundul regret pentru pierderea vieţii celor doi camarazi şi sunt alături de familiile greu încercate”, se precizeaza intr-un comunicat al minsterului.

De asemenea, presedintele Romaniei a transmis condoleante familiilor celor doi militari, transmite Adminstratia prezidentiala.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult