Acasa Top SecretArmata Dosarul nuclear iranian: Cȃnd s-ar putea ajunge la un acord

Dosarul nuclear iranian: Cȃnd s-ar putea ajunge la un acord

scris de Laurentiu Banches
15 afisari

Iranul a anunţat joi, 26 septembrie, că speră să se ajungă la un acord internaţional asupra programului său nuclear în termen de un an.

iran-nuclear

Dosarul nuclear iranian: Cȃnd s-ar putea ajunge la un acord

Șeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, şi secretarul de Stat american John Kerry s-au salutat şi au avut o scurtă întâlnire joi după-amiaza la sediul ONU, la New York. Ei au convenit asupra unei reluări a negocierilor pe 15 octombrie la Geneva. La finalul reuniunii, Zarif, foarte destins când s-a adresat presei, a insistat asupra „necesităţii continuării acestor discuţii, pentru a le oferi impulsul politic necesar şi a ajunge la un acord într-un termen rezonabil”.

Kerry şi-a exprimat mulţumirea faţă de un ton „foarte diferit”, subliniind că rămâne „multă muncă de făcut”. „O reuniune şi o schimbare de ton binevenită nu răspund” tuturor problemelor din dosarul nuclear iranian, a declarat el, potrivit mediafax. Occidentalii suspectează Iranul că vrea să se doteze cu arma nucleară, sub acoperirea programului său nuclear civil, lucru dezminţit de Teheran.

Cei doi şefi ai diplomaţiilor au discutat în privat la finalul unei reuniuni, şi ea fără precedent, între Zarif şi miniştrii de Externe ai marilor puteri – inclusiv Kerry – în cursul căreia toţi s-au pus de acord asupra unor noi negocieri în dosarul nuclear iranian la Geneva, în perioada 15-16 octombrie. Zarif a precizat, totuşi, că nivelul întâlnirii – ministerial sau altul – nu a fost stabilit încă.

Preşedintele iranian Hassan Rohani, care a adoptat un ton mai conciliant decât predecesorii săi în acest dosar, a promis joi, la New York, negocieri constructive. Preşedintele iranian a anunţat miercuri că doreşte să se ajungă la o soluţionare rapidă, evocând un calendar „în luni, ci nu în ani”.

Zâmbind, ministrul iranian a luat loc, în timpul reuniunii, alături de Lady Ashton, şefa diplomaţiei europene, care conduce negocierile în numele grupului 5+1 (Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania) cu Iranul. Înaintea acestei întâlniri, în cadrul Adunării Generale a ONU, Washingtonul şi Beijingul au insistat asupra importanţei ca Iranul, care speră la o anulare a sancţiunilor internaţionale ce îi sunt impuse, „să răspundă pozitiv” ofertei care se află pe masa negocierilor de la ultima reuniune, la Almaty, în Kazahstan, în aprilie. Această ofertă datează dinainte de alegerea preşedintelui Hassan Rohani, în iunie, iar Guvernul iranian nu i-a răsppuns niciodată în totalitate.

La tribuna ONU, marţi, Obama şi Rohani şi-au afişat amândoi voinţa de a oferi o şansă diplomaţiei în dosarul nuclear. Însă cei doi şefi de stat nu s-au întâlnit. Rohani, care a efectuat un adevărat tur de imagine în presa americană, a declarat că Iranul „nu este o ameninţare” nici pentru lume şi nici pentru regiune.

2 comentarii

CONGO 27-09-2013 - 14:24

Cȃnd s-ar putea ajunge la un acord? ……….Cand o sa intre Iranul in Consiliul de securitate?

Adi 28-09-2013 - 08:36

Dupa al treilea razboi mondial.Sper sa apara.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult