Acasa Top SecretArmata Dronă americană, doborâtă de două avioane rusești în Marea Neagră

Dronă americană, doborâtă de două avioane rusești în Marea Neagră

scris de D.S.S.
131 afisari

Două avioane rusești Su-27 au efectuat astăzi o „interceptare nesigură și neprofesionistă” a unui avion MQ-9 fără pilot la bord al Forțelor Aeriene ale SUA, care opera în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre, anunță Comandamentul Forțelor SUA din Europa. În România sunt staționate mai multe drone de acest tip. Deocamdată nu există o confirmare oficială referitoare la baza de la care a decolat drona doborâtă.

În jurul orei 7:03 AM (CET), unul dintre avioanele rusești Su-27 a lovit elicea avionului MQ-9, ceea ce a determinat forțele americane să fie nevoite să prăbușească intenționat drona MQ-9 în apele internaționale. De mai multe ori înainte de coliziune, avioanele Su-27 au aruncat combustibil și au zburat în fața MQ-9 într-un mod nesăbuit, nepotrivit pentru mediu și neprofesionist. Acest incident demonstrează o lipsă de competență, pe lângă faptul că este nesigur și neprofesionist, transmie U.S. European Command.

„Aeronava noastră MQ-9 efectua operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptată și lovită de o aeronavă rusă, ceea ce a dus la o prăbușire și la pierderea completă a MQ-9”, a declarat generalul James B. Hecker, comandantul Forțelor Aeriene ale SUA din Europa și al Forțelor Aeriene din Africa, din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA. „De fapt, acest act nesigur și neprofesionist al rușilor aproape că a provocat prăbușirea ambelor aeronave”.

„Ar putea duce la erori de calcul și la o escaladare neintenționată”

„Avioanele americane și aliate vor continua să opereze în spațiul aerian internațional și le cerem rușilor să se comporte în mod profesionist și în siguranță”, a adăugat Hecker.

„Acest incident urmează un model de acțiuni periculoase ale piloților ruși în timpul interacțiunii cu aeronavele americane și aliate deasupra spațiului aerian internațional, inclusiv deasupra Mării Negre. Aceste acțiuni agresive ale echipajelor aeriene rusești sunt periculoase și ar putea duce la erori de calcul și la o escaladare neintenționată.

Forțele aeriene americane din Europa – Forțele aeriene din Africa pilotează în mod obișnuit aeronave în Europa deasupra teritoriului suveran și în tot spațiul aerian internațional, în coordonare cu legislația aplicabilă a națiunii gazdă și cu legislația internațională. Pentru a susține apărarea și securitatea colectivă europeană, aceste misiuni sprijină obiectivele naționale ale aliaților, partenerilor și ale SUA”, transmit amricanii.
Despre USEUCOM

Comandamentul European al SUA (USEUCOM) este responsabil pentru operațiunile militare ale SUA în Europa, în anumite părți din Asia și Orientul Mijlociu, în Oceanul Arctic și în Oceanul Atlantic. USEUCOM este alcătuit din peste 64.000 de militari și civili și colaborează îndeaproape cu aliații și partenerii NATO. Comandamentul este unul dintre cele două comandamente combatante geografice americane desfășurate în avans, cu sediul la Stuttgart, Germania.
Președintele american Joe Biden a fost informat marți dimineață despre incidentul între o dronă americană și un avion rusesc deasupra Mării Negre, potrivit CNN.

Și comandantul militar suprem al NATO, generalul Christopher Cavoli, a informat aliații cu privire la incident, potrivit unui oficial NATO.

Consilierul pe probleme de securitate națională Jake Sullivan l-a informat pe Biden pe această temă, potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.

Acesta a declarat că nu este „neobișnuit” ca avioanele rusești să intercepteze avioane americane deasupra Mării Negre și a precizat că au mai avut loc și alte interceptări în ultimele săptămâni.

Dar el a spus că episodul de marți a fost unic prin cât de „nesigure, neprofesioniste și nechibzuite” au fost acțiunile rusești.

Ceva mai mult context: CNN a relatat anterior că un avion de luptă rusesc a forțat marți, deasupra Mării Negre, doborârea cu forța o dronă a Forțelor Aeriene americane, după ce a avariat elicea dronei americane MQ-9 Reaper, potrivit unui oficial american familiarizat cu incidentul.

Drona Reaper și două avioane SU-27 Flanker operau deasupra apelor internaționale de deasupra Mării Negre când unul dintre avioanele rusești a zburat intenționat în fața dronei fără pilot și a aruncat combustibil în fața dronei fără pilot, potrivit oficialului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult