Dronă americană tip Predator atacată de avioane iraniene | Ziua Veche
Acasa Top SecretArmata Dronă americană tip Predator atacată de avioane iraniene

Dronă americană tip Predator atacată de avioane iraniene

scris de Laurentiu Banches
10 afisari

Pentagonul a anunţat, joi, 8 noiembrie, că un avion fără pilot de tip Predator a fost interceptat deasupra Golfului Persic de  avioane de vânătoare iraniene pe 1 noiembrie, dar a scăpat nevătămat.

Dronă americană tip Predator atacată de avioane iraniene (foto:airforce-technology.com)

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, George Little, a afirmat că drona americană a scăpat fără vreo zgărietură în urma atacului, deşi s-a deschis focul asupra acestuia, avioanele de vânătoare iraniene de tip Suhoi ratându-şi ţinţa. El subliniat faptul că drona de tip Predator nu era înarmată şi a fost atacată în „două serii” de către avioanele iraniene, fără ca această intenţie să  fie semnalată.

Această interceptare în „premieră” a avut loc în timpul unei misiuni de de supraveghere „de rutină”, la aproximativ 30 de kilometri de coastele iraniene. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a adăugat de altfel că „Statele Unite au transmis iranienilor că vom continua să efectuăm zboruri de supraveghere de rutină deasupra apelor internaţionale, în Golf, conform unei practici stabilite de mult timp şi angajamentului nostru pentru securitate în regiune”.

Conform mediafax, incidentul din Golful Persic a fost ţinut ascuns de ochii publicului din cauza alegerile prezidenţiale.  Golful, închis de Strâmtoarea Ormuz, tranzitată de un important trafic petrolier, este o zonă strategică pentru Satatele Unite, care şi-au consolidat prezenţa militară în regiune din cauza unor tensiuni cu Teheranul în privinţa programului nuclear iranian controversat.

10 comentarii

BULA 09-11-2012 - 12:15

E greu de crezut ca o drona nu poate fi data jos de niste avioane de vanatoare. Iranienii nu au vrut sa se incurce cu ea, sa nu le dea americanilor un pretext de atacare a Iranului. Si mai mult ca sigur ca incercase sa intre in spatiul aerian iranian.

ValVerde 09-11-2012 - 15:34

De fapt este aproape o victorie !
Iranienii au reusit sa se intoarca la baza fara incidente si au evitat pericolul ca cele doua Suhoi sa se doboare reciproc.

Huhu Ciu 10-11-2012 - 06:17

Pacat ca drona nu a fost doborita, ptiu.

ana are pere 10-11-2012 - 07:37

Dronele (mai ales alea neinarmate) nu au semnatura termica sau radar buna pt o racheta aer-aer, si nu numai atat, dar pot sa si-o modifice pentru multe secunde la zero. Daca tragi o racheta, si drona este manevrata „jigea” de unul care isi stie meseria, detectorul o sa vada ca singura tinta disponibila chiar avionul. In plus, isi poate modifica foarte rapid viteza si altitudiunea la valori tehnic aproape de zero, un avoin nu se poate tine dupa ea.

Bineinteles ca cine este in spatele telecomenzii trebuie sa fie intai un fost pilot de vanatoare, si apoi trebuie sa fi excelat in jocuri pe calculator, si trebuie sa aiba ca suport alte calculatoare cu SW de lupta aeriana.

Acum gandeste-te ca un network de drone in zbor, intr-o matrice de x pe y si care se sustin una pe alta cu informatie, si dintre care unele sunt inarmate. Pilotul avionului care vrea sa intre un lupta cu una dintre drone nu poate sa prelucreze atata informatie atat de repede. Pt. un avion iranian este sinucidere sigura, intra intr-un fel de Triunghi al Bermudelor mobil.

De altfel, asa o sa-si piarda intreaga flota aeriana iranienii. O sa fie o alarma falsa de atac masiv, or sa trimita avioane, care or sa dispara cu sutele in cateva ore. Si or sa tot alimenteze triunghiul pana cand intreaga lor flota o sa dispara complet. Dupa aia, o sa inceapa atacul adevarat.

Iranienii nu or sa ajunga niciodata sa depaseasca tehnica de lupta americana.

Huhu Ciu 10-11-2012 - 14:37

Ana nu are pere, ptiu!

ana are pere 10-11-2012 - 07:10

Eu chiar am nevoie de o drona de asta, insa mai mica, sa imi inspecteze prin livada, poate alunga si ciorile, si sa dea cu fumigen contra omizilor.

Huhu Ciu 10-11-2012 - 14:39

Iti fac eu una cadou, iti arunca cu ”rahat” pe cap zilnic!

Hap Ciu 10-11-2012 - 14:50

Huhule, deci ai scapat, nu erai tu ala arestat de SRI?
Ia d-acilea atunci: îîîîîîîîîîîîîîî îîîîîîîîîîîîî îîîîîîîîîî
Gata, m-am cacat pe tine, acum este spurcat, si nu pot sa iti mai vorbesc.
Si sa stai departe, ca puti!

Huhu Ciu 10-11-2012 - 17:19

O sugi mult!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult