Acasa Top SecretArmata Dușa a anunţat locaţia celor două comandamente NATO

Dușa a anunţat locaţia celor două comandamente NATO

scris de D.S.S.
11 afisari

Cele două comandamente NATO care se vor deschide în 2016 în țara noastră vor funcționa la București și vor avea un rol cheie în asigurarea legăturilor între structurile de forțe naționale și cele ale Alianței, îndeplinind funcțiile de comandă și control în spațiul în care se impune dislocarea unei forțe de reacție rapidă, a anunțat marți ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, la ședința de bilanț pe anul 2014.

mircea dusaMinistrul a spus că România și-a exprimat intenția de a pune la dispoziție un comandament multinațional de nivel divizie, precum și de a găzdui o structură multinațională de integrare a forțelor.

„Propunerile noastre au fost concretizate la începutul lunii februarie din acest an, cu ocazia reuniunii miniștrilor Apărării de la Bruxelles, unde s-a decis că Alianța va avea prin cele două comandamente multinaționale o prezență vizibilă și persistentă în România. Eu am caracterizat această realizare chiar una foarte importantă după intrarea noastră în NATO. Ne-am propus ca într-o primă etapă să putem atinge starea operațională inițială a unităților pentru integrarea forțelor NATO până în luna iunie a acestui an iar până la summitul din Polonia din 2016 să fie realizată capacitatea operațională completă. În ceea ce privește comandamentul multinațional de divizie, preconizăm realizarea capacității operaționale inițiale până în 2016 iar capacitatea operațională completă până în anul 2018″, a declarat Dușa.

NATO a aprobat în luna februarie înființarea primelor 6 unități de integrare a forțelor aliate (NFIUs) în statele membre din estul Alianței, inclusiv în România, cu ocazia reuniunii miniștrilor Apărării din țările membre ce a avut loc la Bruxelles. Totodată, a fost prezentată și acceptată oferta României privind înființarea pe teritoriul național a unui comandament multinațional de nivel divizie care va putea oferi Alianței o flexibilitate sporită și opțiuni suplimentare de comandă-control în zona sudică a flancului estic.

Mircea Dușa explica atunci că aceste noi structuri vor avea un rol cheie pentru asigurarea legăturii între elementele structurii de forțe ale NATO, oferind o componentă de comandă și control pentru ca forțele aliate să fie dislocate într-un ritm mai rapid. În același timp, acestea vor avea o contribuție semnificativă în elaborarea planurilor operaționale și vor coordona activitățile de pregătire a exercițiilor comune.

Dușa a mai spus că aceste structuri reprezintă materializarea deciziei adoptate la summitul din Țara Galilor privind asigurarea unei prezențe vizibile persistente a NATO pe teritoriul țărilor aliate. În cele două comandamente vor participa militari din state precum SUA, Marea Britanie, Turcia, Germania, Polonia.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult