Elon Musk, consilier apropiat al președintelui Donald Trump și șef al Departamentului pentru Eficiența Guvernului, a susținut public ideea retragerii SUA din NATO.
Într-o postare pe X (fostul Twitter), Elon Musk a răspuns „Sunt de acord” la un comentariu care afirma: „Este timpul ca SUA să părăsească NATO și ONU”.
Această poziție se aliniază cu apelurile unor republicani, precum senatorul Mike Lee, care consideră NATO o „relicvă a Războiului Rece” și o „afacere grozavă pentru Europa, dar brută pentru America”. Ei argumentează că SUA suportă o povară financiară disproporționată pentru securitatea europeană, potrivit UK Defence Journal. De altfel, recent, mai mulți parlamentari republicani, printre care și Mike Lee, au inițiat un proiect de lege potrivit căruia Statele Unite se vor retrage complet din ONU. „ONU s-a transformat într-o platformă pentru tirani și într-un loc pentru a ataca America și aliații ei”, a declarat senatorul Mike Lee. America este și principalul finanțator al ONU, contribuind cu peste 18 miliarde de dolari în 2022, aproximativ o treime din bugetul total al organizației.
Deși Donald Trump nu a declarat oficial intenția de a retrage SUA din NATO, el a cerut constant țărilor europene să își mărească cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB.
Într-un interviu recent, Trump a afirmat: „Dacă își plătesc facturile și ne tratează corect, absolut, aș rămâne în NATO”. În prezent, SUA finanțează aproape două treimi din bugetul militar al NATO, în timp ce statele europene cheltuiesc în medie sub pragul de 2% din PIB recomandat de alianță. Vicepreședintele american J.D. Vance a subliniat că, procentual, cheltuielile europene pentru apărare sunt mai mici decât cele ale SUA (1,9% din PIB față de 3,3% din PIB). Impactul unei retrageri SUA din NATO Sprijinul lui Elon Musk pentru retragerea din NATO vine într-un moment critic, în contextul războiului din Ucraina și al eforturilor alianței de a contracara agresiunea rusă. O astfel de decizie ar putea remodela fundamental securitatea globală și relațiile internaționale ale SUA. Liderii europeni și-au exprimat deja îngrijorarea față de schimbarea de poziție a administrației Trump în ceea ce privește viitorul NATO. Avertisment sumbru Europarlamentarul finlandez Mika Aaltola a declarat pe X, săptămâna trecută, că Statele Unite au dat un ultimatum de trei săptămâni Europei pentru a conveni asupra capitulării Ucrainei în fața Rusiei.
În caz contrar, Washingtonul ar putea retrage trupele americane din Europa. „Statele Unite ne-au dat trei săptămâni pentru a conveni asupra termenilor capitulării Ucrainei. În caz contrar, Statele Unite se vor retrage din Europa. Trump acordă prioritate problemelor de securitate ale Rusiei acum și în viitor. Lăsați-l să-și asume mizeria. Avem trei săptămâni pentru a ne maturiza”, a scris politicianul finlandez Mika Aaltola pe X. Aaltola avertizează că această decizie ar crea un „vid de securitate” și ar crește riscul ca Rusia să testeze articolul 5 al NATO. El susține că Europa nu se poate baza pe Donald Trump și trebuie să își mărească urgent cheltuielile de apărare. Declarațiile sale au ridicat îngrijorări cu privire la viitorul NATO și relațiile de securitate dintre SUA și Europa.