Acasa Top SecretArmata Emblema de Onoare a Armatei României pentru Regele Mihai, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu

Emblema de Onoare a Armatei României pentru Regele Mihai, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu

scris de D.S.S.
655 Afisari

Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a conferit miercuri Emblema de Onoare a Armatei României foştilor şefi de stat, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, ‘în semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate şi pentru merite deosebite care au contribuit la ridicarea prestigiului armatei’. Corneliu Dobriţoiu, i-a conferit si regelui Mihai Emblema de Onoare a Armatei României cu însemn de pace, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în Sala Regilor a Palatului Elisabeta.

Este o mare onoare pentru această instituţie, în acest moment aniversar, să se plece cu o recunoştinţă în faţa bărbaţilor de stat care au conferit prin actul lor executiv armatei tot ce avea nevoie la momentul respectiv. Au sprijinit armata în momentele grele, preaderării la NATO, au împărtăşit cu noi şi emoţiile, şi suferinţele pierderilor din teatrele de operaţii, au împărtăşit cu noi totuşi gândul că România, la graniţa de Est a Alianţei, are şi responsabilităţi alături de aliaţi în spiritul apărării unor valori universale comune‘, a declarat Corneliu Dobriţoiu.

Fostul preşedinte al ţării Ion Iliescu a spus că momentul care îl leagă cel mai mult de Armata Română este cel al Revoluţiei din 1989. ‘Eu aş evoca momentul care m-a legat cel mai puternic de Armata Română, zilele şi nopţile pierdute în decembrie 1989. Atunci am petrecut zile şi nopţi alături de conducerea Armatei, la Marele Stat Major, în sediul din Drumul Taberei, în condiţii dramatice şi grele. Atunci am văzut o dată în plus ce înseamnă o armată în viaţa unui stat. Armata este instituţia care defineşte statul în ultimă instanţă’, a precizat Iliescu.

Acesta a arătat că ţara noastră traversează o perioadă dificilă, iar bugetul pentru Armată este unul ‘îngustat’.Potrivit acestuia, ponderea salariilor în bugetul ministerului este foarte mare, rămânând astfel foarte puţini bani pentru activităţile armatei şi dotările tehnice. Şi fostul şef de stat Emil Constantinescu, decorat de ministrul Apărării, le-a mulţumit tuturor celor prezenţi la eveniment pentru faptul că, în timpul mandatului său, militarii au înţeles proiectul de reformare a armatei şi l-au aplicat ca atare.

Vreau să aduc un omagiu veteranilor prezenţi aici care au înfruntat pe câmpurile de luptă inamicul din cel de-Al Doilea Război Mondial, dar care au înfruntat apoi şi greutăţile tranziţiei cu bărbăţie şi curaj. La ei m-am gândit atunci când am reintrodus ordinele militare, în primul rând Ordinul Mihai Viteazul şi tradiţiile legate de acesta, prin care şeful statului, comandantul Armatei, este şi capul acestui ordin. I-am invitat la toate festivităţile aşa cum cere tradiţia, alături de şeful statului, şi mă bucur să-i văd încă o dată aici, (n.r – la sediul MApN) pe cei care mai sunt. În acelaşi timp, aş vrea să mulţumesc încă o dată public tuturor celor care în timpul mandatului meu au înţeles proiectul de reformare a armatei şi nu numai că l-au înţeles, dar l-au şi aplicat, chiar dacă acesta prevedea reduceri drastice ale personalului militar, dar în acelaşi timp, o relaţie corectă între grad şi funcţie‘, a declarat Constantinescu.

În a doua parte a ceremoniei a avut loc aprinderea ”Flăcării Eterne”, la sediul Ministerului Apărării Naţionale fiind construit un monument în cinstea eroilor neamului. La ceremonie au participat secretarii de stat din Ministerul Apărării Naţionale, şeful Statului Major, Ştefan Dănilă, câţiva dintre militarii răniţi în teatrele de operaţii din Afganistan, dar şi soldaţii angajaţi ai MApN.

Dobriţoiu, i-a conferit miercuri regelui Mihai Emblema de Onoare a Armatei României cu însemn de pace, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în Sala Regilor a Palatului Elisabeta. ‘E o onoare pentru mine ca ministru al Apărării să putem conferi majestăţii voastre, la 68 de ani de atunci, cu ocazia celebrării a 91 de ani, cea mai înaltă distincţie a Ministerului Apărării Naţionale, în calitate de fost cap al Oştirii’, a spus ministrul Dobriţoiu în Laudatio rostit cu acest prilej, evocând ultima luptă din calendarul eliberării Ardealului de Nord, purtată de ostaşii români la 25 octombrie 1944, zi în care regele Mihai împlinea 23 de ani.

La ceremonie au fost prezenţi principesa Margareta, principele Radu şi principele Nicolae, preşedintele PNL, Crin Antonescu, preşedintele Senatului, precum şi Puiu Haşotti, ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional. ‘Majestatea sa este un om aplecat spre tradiţie, spre valori şi are o sensibilitate extraordinar de mare pentru însemnele militare’, a spus Dobriţoiu, precizând că acestea sunt purtătoare de valori şi tradiţie. Potrivit ministrului Apărării, decorarea regelui Mihai încheie un proces început în urmă cu doi ani cu preşedintele Traian Băsescu. ‘În acest moment, încheiem un proces de decorare a şefilor de stat care au coordonat destinele instituţiilor militare. Acesta a început în 2010, când a fost decorat excelenţa sa preşedintele Traian Băsescu, în dimineaţa aceasta am continuat acest proces cu decorarea preşedinţilor Iliescu şi Constantinescu şi în această clipă de istorie am avut onoarea să decorăm capul oştirii, aşa cum era denumit în Constituţia de la 1923’, a afirmat Corneliu Dobriţoiu. El a menţionat că regele Mihai este ultimul şef de stat supravieţuitor al celui de-al Doilea Război Mondial şi mareşal în viaţă al oştirii române.

6 comentarii

Ion 24-10-2012 - 20:40

Si Ceausescu, de ce nu?, astia sunt mai buni?!

el lutte 28-10-2012 - 08:06

Ce inseamna sa fii PROST! Ai mintea odihnita..

nicu 25-10-2012 - 10:29

Emblema de Onoare a Armatei României pentru Regele Mihai, o medalie pe deplin meritata de institutia Casa regala si onoranta pt. varsta inaintata a regelui, dar din pacate este cam politizata emblemea asta de onoare si legata de declaratiile lui crin care se vrea presedinte si pe de alta parte vrea ca romania sa redevina regat ceva nu se leaga aici , eu cred ca ii mai mult o politica ieftina de dambovita , referitor la regele mihai nu vreu sa fiu un sustinator al declaratiilot lui basescu dar, nu sa prea facut lumina in acel 23 august 1945 cu intoarcerea armelor, fara semnarea unui armistitiu, si luarea a sute de mii de soldati romani prizonieri de catre sovietici ,nu stiu daca cei care au facut prizonierat in rusia ii acorda atat onoare unui comandant de armata care ia vandut rusilor, referitor la acordarea la pachet si lui iliescu + bonus constantinescu este o hilaritate cum aceste personaje care dupa 90 se urau se impaca asa de bine azi si isi impart medaliile, iliescu merita o medalie data de armata pt ca a facut diversiunea din 89 in care au murit civili si ostasi nevinovati , sa dam medaile unui calau asta e strigator la cer ,de constantinescu nu comentez nimic ca a zis totul prin comentariul dupa mandat „ma invins sistemul”

jan dinu 25-10-2012 - 18:35

––- MIHAI ex REX ––

Acest mare trepadushi …
Ne-a vindut total la russhi…
Pentru tot ce a tradat
In KREMLIN trebuie’ngropat !

Asta shi acum ne minte
Trezind mortzii din morminte
Adevarul nu-l iarta
Tzara l-a lovit in soarta !

De la COTUL DONULUI…
Striga eroii neamului
Vor sa li se dea dreptate,,,
– TRADATOR – esti „majestate „…!!!
JD-USA (propovaitorul )

jan dinu 25-10-2012 - 23:41

– Ce bobor .ce bobor …–
Shleahta fara viitor
Tot ce vad in permanentza …
Este jegul – pestilentza – !!

Se dau premii la tradare
Cind tzara aproape moare …
Shi asha de continuati…
Stirpiti ve-ti fi in Karpatzi !
JD-USA (unicul original )

raluca 25-10-2012 - 23:44

Da, ciudat sa vezi atatea capete luminate(despoti luminati) cum se inteleg de mama focului cand e vorba de un ciolanel mai mare ori mai mic. Cat despre 23 august 1944(nu 1945), numai de bine. Armistitiu inexistent, cca 165.000 soldati lasati de izbeliste, capitulare neconditionata, gubernie sovietica, sovromuri, plata datorii uriase de razboi in plina pace, seceta cumplita, foamete, etc……

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult