Acasa Top SecretArmata Eurofighter inlocuieste F-16 din Fortele Aeriene Italiene

Eurofighter inlocuieste F-16 din Fortele Aeriene Italiene

scris de Ziua Veche
9 afisari

 X Gruppo din cadrul Fortelor Aeriene Italiene a devenit a patra escadrila italiana ce va utiliza avionul de lupta Eurofighter Typhoon. Escadrila (in numerale romane X inseamna 10) este urmasa lui Francesco Baracca, unul dintre cei mai cunoscuti piloti din Primul Razboi Mondial, de la care a mostenit emblema „calutului cabrat”.


X Gruppo a avut in dotare, pana in acest moment, vechile avioane F-16, aflate in serviciul Fortelor Aeriene Italiene in baza unui contract de leasing incheiat cu Statele Unite. Escadrila isi avea baza la Trapani, Sicilia, mutandu-se acum la Gioia del Colle, alaturi de XII Gruppo din cadrul diviziei 36° Stormo, care beneficiaza deja de serviciile avionului de lupta european. Odata cu introducerea Typhoon in cadrul X Gruppo, s-a ajuns la un total de 15 unitati Eurofighter in sase forte aeriene militare din Europa si Orientul Mijlociu. Cu peste 225 avioane aflate in serviciu si peste 85.000 de ore de zbor, Typhoon se situeaza cu mult peste media raspunsului operational in deplina siguranta.

 Noul inceput simbolic al „Calutului Cabrat” a fost marcat, in cadrul unei ceremonii desfasurate la Gioia del Colle, printr-un survol al unei formatii mixte compusa din Eurofighter si vechile F-16, care a reprezentat si trecerea de la „Viper” la „Typhoon”, cel mai avansat avion de lupta disponibil pe piata si care ofera cele mai bune capabilitati dezvoltate vreodata de industria europeana.

 Baza aeriana din Gioia del Colle, aflata in apropierea orasului Bari, Italia, a fost folosita pentru a gazdui o flotila (Stormo in italiana) compusa din doua escadrile (Gruppo). In timpul anilor ’70 si ’80 36° Stormo a utilizat avioanele F-104, inlocuite apoi de Tornado, in doua versiuni de atac. Avioanele Eurofighter ale X Gruppo le vor insoti pe cele ale XII Gruppo pentru misiunile de aparare si de politie aeriana, 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana, inclusiv in misiunile de protejare a spatiului aerian al Albaniei.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult