Acasa Top SecretArmata Exclusiv ZV – Câţi bani va cheltui România pentru avioanele fără pilot

Exclusiv ZV – Câţi bani va cheltui România pentru avioanele fără pilot

scris de Doru Dragomir
39 afisari

Treisprezece state membre ale Alianţei Nord Atlantice – România, SUA, Germania, Italia, Bulgaria, Estonia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Norvegia, Cehia, Slovacia, Slovenia – vor investi 1 miliard de euro în achiziţia a cinci avioane de recunoaştere fără pilot (drone) de tip Global Hawks, fabricate de firma Northrop Grumman. Ziua Veche prezintă în exclusivitate toate informaţiile despre implicarea României în cel mai ambiţios program militar al Alianţei Nord Atlantice pentru supravegherea şi apărarea statelor membre.

Chiar dacă Traian Băsescu nu a oferit prea multe detalii despre acest proiect militar, surse militare autorizate au precizat pentru ZIUA VECHE că, “Romania a semnat, în anul 2009, la Bruxelles Memorandumul de Intelegere pentru Programul privind Capabilitatea de Supraveghere Terestra a Aliantei (AGS PMOU).  In urma semnarii acestui document, Romania s-a angajat ca va participa la  proiectul international Alliance Ground Surveillance (Supravegherea Terestra a Aliantei). Este vorba de un sistem complex de radare, avioane de supraveghere si sisteme de comunicatii complexe intre tarile NATO, creat in sprijinul combaterii terorismului, dar si pentru interconectarea cu scutul antiracheta. Acest sistem complex de supraveghere va furniza date pentru scutul antiracheta care va fi instalat si in Romania”. De reţinut faptul că cele cinci drone vor staţiona la o baza din Italia iar în România vor fi amplasate la sol elemente de comunicaţii şi sisteme radar.

Drona RQ-4B Global Hawk in timpul primului zbor

NATO va cheltui 3 miliarde de euro pentru achiziţionarea şi punerea în funcţiune în comun a celor cinci drone de fabricaţie americană, în cadrul programului de supraveghere aeriană în Europa. Alte 2 miliarde de euro vor fi cheltuite pentru funcţionarea sistemului de supraveghere denumit Alliance Ground Surveillance (AGS), care va fi operaţional de la baza aeriană de la Sigonella, în Sicilia.

Implicarea Romaniei va fi de 1,86% din proiectul total si reprezinta cam 25 de milioane de dolari pe parcursul desfasurarii lui, iar lucrarile vor fi realizate de doua firme romanesti agreate de NATO. Cele doua firme romanesti care  vor gestiona acest program strategic se vor ocupa de software si sistemul de comunicatii.

Sistemul de Supravegherea Terestra a Aliantei va avea doua componente principale. Sistemul va integra o componenta aeriana care se va baza pe cele cinci avioane fara pilot (UAV) RQ-4B Global Hawk si o componenta terestra. Datele obtinute de la componenta aeriana vor fi completate de sistemele radar de la sol. Toate aceste informatii vor fi procesate cu ajutorul unor statii terestre fixe si mobile aplasate in toate stalele membre NATO.

Principala  baza de operare va fi amplasata  la Sigonella Air Base, in  Italia. Prin combinarea informatiilor obtinute in timp real de componenta aeriana si cea terestra , conducerea militara a NATO va avea acces non-stop la informatii despre orice posibila amenintare la adresa  Aliantei.

Marea Britanie a decis să se alăture programului Alliance Ground Surveillance (AGS), fără a participa la finanţarea lui, întrucât armata britanică dezvoltă capacităţi similare. Londra va participa cu drona Sentinel, iar Parisul cu viitorul sistem Heron, bazat pe o tehnologie israeliană.

AGS se numără printre programele dezvoltate de NATO pentru ‘punerea în comun a mijloacelor’, în contextul reducerii bugetelor militare din cauza crizei economice.

7 comentarii

Salut 22-05-2012 - 22:16

„NATO va cheltui 3 miliarde de euro pentru achiziţionarea şi punerea în funcţiune în comun a celor cinci drone de fabricaţie americană, în cadrul programului de supraveghere aeriană în Europa. Alte 2 miliarde de euro vor fi cheltuite pentru funcţionarea sistemului de supraveghere denumit Alliance Ground Surveillance (AGS), care va fi operaţional de la baza aeriană de la Sigonella, în Sicilia.”
==================

Mai baieti, spuneti-mi, va rog, ca n-am vazut bine, ca-i vreo greseala de tipar, ca n-ati inteles bine, sau orice scuza va vine prin minte.
Cinci drone pentru cinci miliarde de euro? Voi aveti simtul proportiilor?

Doru Dragomir 22-05-2012 - 22:33

Alliance Ground Surveillance este un program militar complex. Pe langa cele cinci drone, se vor achzitiona si implementa in foarte multe locatii alte sisteme la sol (radare, sisteme de comunicatii etc.), plus sisteme de intretinere si cine naiba mai stie plus …plus………dar, astea sunt datele oficiale obtinute de noi. Daca aveti nelamuriri, intrebati la Pentagon sau la firma Northrop Grumman

Salut 23-05-2012 - 00:42

Si…atat? „Astea sunt datele oficiale obtinute de noi….”. Nici un fel de semn de intrebare?

Daca cineva vrea sa iti i vinda o masina de 15.000 de euro cu 200.000 de euro pe motiv ca masina are GPS, statie audio Pioneer, basca volan si patru roti…tu chiar accepti? Nu-ti simti insultata inteligenta?

In plus, cui crezi ca foloseste ironia „Daca aveti nelamuriri, intrebati la Pentagon sau la firma Northrop Grumman”? Iti simti mai bine ego-ul? E vorba despre banii vostri, taxele voastre.

ValVerde 23-05-2012 - 01:15

Au tradus si ei un articol din NASDAQ.
Preturile le poti gasi pe Wikipedia. Nu e nici un secret: cam 218 milioane cu infrastructura.

Grosul pachetului e platit de SUA. Cu ce plateste Romania (25 milioane) nu cumpara nici macar o drona fara infrastructura (35 de milioane)

Intreaba-ti reprezentantii in Parlament, daca ai ceva de obiectat.
Vrei mai ieftin, analizezi oferta de pe piata, te duci la concurenenta si poate gasesti cu pret mai mic sau in rate.
Ca GPS din mesajul tau.

Salut 23-05-2012 - 03:32

Mai baiete, eu stiam ca aRTImetica e grea, dar totusi,

Eu am luat citatul din articol care face referire la cinci miliarde pentru cinci drone,
tu anunti victorios ca 218 milioane e pretul corect si balmajesti despre concurenta si alte bazaconii ca sa te bagi in seama.

Ia inmulteste, mai Bula, 5 cu 218 milioane si vezi daca-ti ies cinci miliarde.

ValVerde 23-05-2012 - 03:59

Ai dreptate, nu stiu de unde au scos Euro 5 miliarde. Contractul e pentru US$ 1.7 miliarde

Poate se refera la costul operational pe termen lung. (vezi citatul al doilea)

RTTNews.com) – Defense contractor Northrop Grumman Corp. (NOC) said Sunday that it has signed a $1.7 billion or 1.2 billion euro contract for NATO’s Alliance Ground Surveillance system. The contract includes the purchase as well as initial operation and maintenance of five Global Hawk unmanned aircraft and transportable ground stations.

The company said that thirteen nations, including Bulgaria, Czech Republic, Estonia, Germany, Italy, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Norway, Romania, Slovakia, Slovenia and the U.S., are expected to pay for the system’s acquisition. However, all 28 alliance nations are to participate in the long-term support of the program.

digital 22-05-2012 - 22:41

inițial o dronă a costat aprox.75 mil dolari,iar apoi cei de la
Northrop Grumman Systems Corp au redus costurile la 35 mil,dolari,dar cu costurile de amplasare și operaționalizare ajunge să coste fiecare aprox.220 mil de dolari….

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult