Acasa Top SecretArmata F-16, discuţii româno-portugheze

F-16, discuţii româno-portugheze

scris de M.A.
3 afisari

Cooperarea bilaterală, colaborarea în domeniul industriei de apărare şi acordul guvernamental pentru achiziţia de avioane de vânătoare F-16.

România şi Portugalia au semnat contractul de achiziţie a 12 avioane F-16

F-16, discuţii româno-portugheze

Acestea au fost principalele teme de discuţie între miniştrii român şi portughez ai apărării Ministrul Apărării naţionale, Mircea Duşa, şi omologul său portughez, José Pedro Aguiar-Branco. Cei doi au discutat astăzi, 6 decembrie, la sediul MApN, despre aspecte importante ale cooperării bilaterale, ale cooperării în domeniul industriei de apărare, dar şi despre acordul guvernamental referitor la avioanele de vânătoare care vor intra în dotarea Armatei României.

Având în vedere participarea României şi Portugaliei la lucrările Consiliului European, care vor avea loc la sfârşitul acestui an şi vor avea ca temă principală industria de apărare, ministrul Duşa a precizat că, în cadrul discuţiilor de astăzi, s-a hotărât înfiinţarea unui grup mixt de lucru româno-portughez pe această temă. „Grupul, care a început deja să lucreze, va reprezenta un pas înainte în domeniul cooperării dintre cele două ţări, în general, dar şi pentru întreprinderile mici şi mijlocii din domeniu, astfel încât acestea să poată rezista pe piaţa concurenţială, în condiţiile restricţiilor bugetare cu care se confruntă toate statele”, a spus ministrul Apărării naţionale. Referitor la achiziţionarea aeronavelor de vânătoare, ministrul Duşa a făcut cunoscut că toate termenele din acord au fost respectate, astfel încât „există premisele ca în 2016 – 2017 să avem capacitatea de a executa, din perspectiva dotării cu avioane de vânătoare, cele trei misiuni ale Aviaţiei române. Desigur, lucrăm şi la modernizarea infrastructurii în ţara noastră”, a mai spus ministrul Duşa.

De asemenea, ministrul apărării naţionale a apreciat că această vizită va reprezenta o întărire a colaborării între cele două armate şi în cadrul misiunilor internaţionale, sub drapelul NATO şi al Uniunii Europene, mai ales că militari români şi portughezi sunt angrenaţi în teatrul de operaţii din Afganistan. La rândul său, ministrul portughez al apărării a mulţumit pentru colaborarea dintre cele două armate, dar şi dintre cele două ţări, şi a apreciat că vizita de astăzi va fi benefică pentru ambele părţi. José Pedro Aguiar-Branco a mulţumit şi pentru invitaţia adresată de ministrul Duşa de a participa la ceremonia care va avea loc la Bucureşti, în luna martie a anului viitor, cu prilejul împlinirii a 10 ani de la intrarea României în NATO

10 comentarii

tomi 07-12-2013 - 02:04

Deci totusi Romania s-a decis sa cumpere cele 15 jeturi f16 scoase din uz spre casare de catre Portugalia. Ca vor fi capabile sa se ridice de la sol este incert, insa de aterizat precis nu vor reusi doar prin catapultarea pilotului cu conditia ca si acest sistem sa fie inca functional.
In aplicatia aviatica din Neghev de acum doua saptamani au participat 60 de avioane ale Israelului, Italiei, Greciei, USA si Ciprului. Imbecilul de urbos cu rateurile lui in sistemul de receptie, cei citiva biti care-i mai lucreaza nu sint capabili sa receptioneze mai mult de o propozitie de doua cuvinte, deci a tras concluzia ca noi avem in total 60 de jeturi f 16.
Pai normal ca a facut scurt circuit cranian cind eu ii pomenam ca noi detinem 330 de jeturi f 16. Bou cum este nu a fost capabil sa realizeze ca niciodata noi nu vom comasa la un loc avioanele noastre. Nu exista cazul ca toate avioanele sa fie in aplicatie, sint mereu sute de jeturi gata de actiuni militare de aparare. Iar ca sa-i fie clar acestui opincar, pomenisem doar de cele 330 de f 16, mai avem citeva sute de f 15 tornadouri si alte tipuri fiecare cu rostul lor. Aceste jucarii sint distribuite in permanenta pe cele 8 aeroporturi militare imprastiate pe tot teritoriul tarii, asa ca efectul unui atac surpriza este eliminat la noi, in cazul ca sintem atacati aviatia intra in functiune cu posibilitatea de lupta din toate partile. A vorbi de o flotila aviatica de 15 avioane ce le achizitionati de la portughezi este la noi suficient pentru apararea a cel mult doua sau trei chibutzuri.
Dar colonei ca urbos si digital vor fi desigur foarte mindri de flota aviatica puternica ce o veti cumpara. S-ar putea sa fie suficient intr-un razboi cu Kosovo, dar nu este sigur ca ar ajunge.

Ad 07-12-2013 - 07:05

A ramas in urma! Acum intra in productie o noua generatie de avioane fara pilot dupa ultimele standarde de 300 de grame fiecare. Noul tip de avion e invizibil pe radar .

pathfinder 09-12-2013 - 12:34

Bre,
Am cumparat si eu un avion din ala de 300 de grame lu’ ala micu.
Sunt extraordinare!

Pot darama chipiul oricarui militar de 2 bani pe o raza de cateva sute de metri.
Adica trec si granita, bre! (daca esti f.f.f aproape)

Din auzite, pot transporta si bombe, bre.
De 5 grame!

P.S. Io am pus si un pilot dintr-o colectie mai veche de pitici de cauciuc…

UnUL 07-12-2013 - 09:26

Domnule Tomi, atâția bani avem, asta cumpărăm. Oricum vor fi mai performante decât MIG-urile reșapate pe care le avem acum, și care au făcut o mulțime de victime printre piloți.

Ad 09-12-2013 - 07:58

Romania are bani de asa ceva , a avut si oricand ar putea sa cumpere 50 de avioane noi dar nu se vrea . Afacerea F16 e mai paguboasa decat afacerea Skoda pentru ca e publica , se stie ca e o teapa si se merge inainte in care toti de la putere o critica pentru ca se cred in opozitie(e traditie) si o aproba tacit. Se vrea un stat dezarmat in care toti sa tremure la un miting al secuilor, la o incercare de unificare in fata catorva tancuri transnistriene sau in fata trusturilor americane cand un fost prim ministru PSD facea aluzii ca daca le dam ce vor ne fac aia bucati. Pe fata . Fara rusine. Se da mare diplomat.

UnUL 09-12-2013 - 10:20

De unde să aibă bani, Ad? N-ai văzut în ce hal s-a tăiat bugetul armatei?

Ad 09-12-2013 - 11:30

au avut in perioada 1996-2004 si se putea foarte usor cumpara dar nu au vrut pentru ca intodeauna UDMR era la guvernare .

pathfinder 09-12-2013 - 12:36

Intre 1996 si 2004 bugetul armatei era mai mare decat acum? 🙂
De unde ai tu datele astea, bre?

Bre, inainte de a raspunde, te rog sa intorci chipiul pe partea ailalta…

digital 09-12-2013 - 11:18

ai tu 330 de castraveți în dos, bă kariciule!

UnUL 09-12-2013 - 11:56

Tu ai doar unul, dar ENOOOOORM !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult