Acasa Top SecretArmata Filaret Moţco, înmormântat la Izvoarele Sucevei cu onoruri militare

Filaret Moţco, înmormântat la Izvoarele Sucevei cu onoruri militare

scris de D.S.S.
3 afisari

Funcţionarul român al ONU, Filaret Moţco, ucis în urmă cu o săptămână în Afganistan, a fost înmormântat, sâmbătă, cu onoruri militare, în cimitirul din localitatea natală, Izvoarele Sucevei, el fiind condus pe ultimul drum de peste o mie de persoane.
Peste o mie de persoane din comuna suceveană Izvoarele Sucevei, dar şi din localităţi apropiate au venit la casa familiei lui Filaret Moţco, unde a fost depus sicriul cu trupul neînsufleţit al funcţionarului ONU.

Filaret Moţco a fost înmormântat la Izvoarele Sucevei cu onoruri militare

Filaret Moţco a fost înmormântat la Izvoarele Sucevei cu onoruri militare

Potrivit obiceiului locului, înaintea procesiunii de înmormântare, localnicii au fost invitaţi la praznic, după care cortegiul funerar însoţit de militarii din Batalionul 335 din Botoşani s-a îndreptat spre biserica din sat unde un sobor de preoţi a oficiat slujba religioasă, iar apoi la cimitir unde a avut loc înmormântarea.
După înhumare, şeful gărzii de onoare a înmânat familiei drapelul tricolor de pe sicriu, iar militarii au tras trei salve în onoarea funcţionarului ONU mort în Afganistan.
La funeralii au participat reprezentantul pentru România al ONU, dr. Francois Farah, prefectul de Suceava, Sorin Popescu, preşedintele PSD Suceava, Cătălin Nechifor, prim-vicepreşedintele PDL Suceava Dumitru Pardău, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Daniel Cadariu.
Potrivit Mediafax, prefectul de Suceava, Sorin Popescu, a transmis familiei lui Moţco un mesaj de condoleanţe scris din partea premierului Emil Boc şi din partea sa.
Trupul neînsufleţit al funcţionarului ONU a fost adus, vineri la prânz, pe Aeroportul din Suceava, cu un avion militar, aici fiind aşteptat de un detaşament al Batalionului 335 din Botoşani.
Mai mulţi membri ai familiei au cerut deschiderea sicriului, dar autorităţile sanitare au explicat că acest lucru este interzis.
Responsabilul pe probleme de securitate ONU, reprezentant pentru România, dr. Francois Farah, a declarat că Filaret Moţco, care a lucrat la ONU din 2006, a avut o carieră impresionantă şi a fost întotdeauna pregătit să acţioneze.
Filaret Moţco a lucrat la misiunea noastră din Afganistan. Lucrează la ONU din 2006. Filaret a avut o carieră impresionantă şi a fost întotdeauna gata să servească. Combina o minte sclipitoare, inteligenţă puternică cu o atitudine grijulie şi o personalitate prietenoasă. Astăzi, familia ONU este extrem de şocată şi tristă de pierderea lui Filaret. Împreună cu încă şase colegi care au murit împreună„, a spus Farah.
El a arătat că familia lui Moţco va fi despăgubită potrivit protocoalelor ONU.
Filaret Moţco, în vârstă de 43 de ani, mai participase şi la operaţiunile din centrul ONU din Kandahar, în Tadjikistan, în Federaţia Rusă, în Caucazul de Nord, în Cecenia, în Kârgâzstan şi în alte operaţiuni ale unor organizaţii internaţionale.
O carte de condoleanţe a fost deschisă la Centrul ONU în România, în care au semnat mai mulţi oficiali, între care preşedintele Traian Băsescu.
Potrivit MApN, Filaret Moţco a urmat, în perioada 1987-1990, cursurile Şcolii Militare de Ofiţeri Activi ŤNicolae Bălcescuť din Sibiu, specialitatea militară intendenţă, a fost înaintat la gradul de locotenent în anul 1990 şi a lucrat în Batalionul 443 Aprovizionare Transport până în septembrie 1991, când a trecut în rezervă la cerere.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult