Acasa Top SecretArmata Forţele aeriene cehe au sărbătorit 10.000 ore de zbor pe Gripen

Forţele aeriene cehe au sărbătorit 10.000 ore de zbor pe Gripen

scris de Ziua Veche
81 Afisari

Marking at one of the six Czech Gripen that participated during NATO Days. Photo: Libor BukavanskyÎn timpul celei mai mari expoziţii de echipamente militare din Europa Centrală, Zilele NATO 2010, forţele aeriene cehe au sărbătorit 10.000 ore de zbor cu flota de 14 avioane Gripen. Aceasta înseamnă peste 140 de ore de zbor anual pentru fiecare avion, ceea ce reprezintă o realizare impresionantă.

„În luna mai am ajuns cu succes la jumătatea contractului de leasing pentru avioanele Gripen şi suntem foarte mândri că am zburat deja peste 10.000 de ore pe aceste avioane de luptă. Este uşor de spus acest lucru, însă în realitate înseamnă muncă, pregătire tehnică şi capabilităţi ale piloţilor, dar şi ale tehnicienilor de la sol,” a declarat Gen. Brig. Jiří Verner, comandantul forţelor aeriene cehe.

 „Suntem foarte satisfăcuţi de programul Gripen, merge foarte bine şi privim cu încredere spre următorii cinci ani. Sper că această cooperare atât de strânsă între forţele aeriene cehe şi cele suedeze va continua şi doresc succes acestui program,” a adăugat Gen. Verner.

Major General Anders Silwer, Chief of Staff, Swedish Air Force hands over a photograph to the Czech Air Force Commander, Brigadier General Jiří Verner. Photo: Libor Bukavansky În 2004, Republică Cehă a semnat un contract de închiriere (leasing) pe 10 ani, reînnoibil, pentru o escadrilă de aeronave JAS 39 Gripen (14 avioane), din versiunile C şi D, complet interoperabile cu NATO. 

 Primele avioane Gripen pentru Cehia au fost livrate în 2005, la mai puţin de un an de la semnarea contractului, avioanele intrând imediat în serviciul de poliţie aeriană NATO. 

 În România, care precum Cehia doreste sa îşi înlocuiască flota de avioane MiG 21, guvernul suedez a făcut o ofertă pentru 24 de avioane Gripen C/D pentru suma de 1 miliard de euro, incluzând avioanele, pachetul logistic, training pentru piloţi şi tehnicieni şi service în România, cu livrările începând din primul an de la semnarea contractului. Pachetul include şi un împrumut guvernamental pe 15 ani cu o perioadă de graţie (fără plăti) de doi ani şi o dobândă extrem de avantajoasă. În plus, guvernul suedez s-a arătat disponibil să pună la dispoziţie şi armamentul necesar acestor avioane. 

Oferta de avioane Gripen pentru România include şi un program de offset derulat de Saab, în valoare egală cu cea a contractului, care include comenzi pentru industria aeronautică românească, investiţii ale firmelor europene şi americane partenere şi transfer de tehnologie.

Programul de offset, incluzând investiţiile masive în economia românească, ar putea ajuta economia României în această perioadă dificilă prin crearea de 10.000 de locuri de muncă (în Ungaria, care a închiriat 14 avioane, s-au creat peste 6.000 de locuri de muncă), creşterea exporturilor şi îmbunătăţirea situaţiei firmelor româneşti de profil.  Offsetul ar demara imediat după semnarea contractului, în timp ce plăţile ar începe numai după 2 ani.

 De asemenea, experienţa cehă a arătat că nu a fost necesară adaptarea infrastructurii, avioanele Gripen având dimensiuni similare cu aparatele MiG 21 dar şi cerinţe minimale privind pistele de aterizare, aparatul suedez având şi capacitatea de a ateriza pe sosele obişnuite. 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS