Acasa Top SecretArmata Fregata Ferdinand trimisă în războiul din Libia

Fregata Ferdinand trimisă în războiul din Libia

scris de D.S.S.
35 afisari

Romania va participe sub mandat NATO la misiunea de impunere a unui embargo asupra armelor (Arms Embargo) împotriva Libiei. Administraţia Prezidenţiala a precizat într-un comunicat de presă că în urma şedinţei CSAT,  „s-a hotărât participarea României cu forţe şi mijloace la misiunea de impunere a unui embargo asupra armelor (Arms Embargo) împotriva Libiei, constând în fregata Regele Ferdinand cu 205 militari şi doi ofiţeri de stat major specializaţi în forţe navale.”

Fregat F-221

Fregata Regele Ferdinand pleaca la razboi

 Potrivit şefului statului, Guvernul trebuie să aloce, în următoarea şedinţă, resursa financiară necesară pentru ca fregata să opereze în Marea Mediterană. „Pe data de 20 martie, a fost aprobat Planul de operaţii pentru impunerea embargoului cu privire la vânzările de armament către Libia. Azi, a fost aprobat Planul de operaţii privind zona de interdicţie aeriană. Tot azi, în jurul orei 16,00, Consiliul Nord-Atlantic a aprobat Directiva de execuţie pentru impunerea embargoului împotriva Libiei, în baza Rezoluţiei 1973 a Consiliului de Securitate. Odată cu aprobarea Directivei de execuţie, se trece la punerea în aplicare a Planului de operaţii, este decizia politică pe care o ia NATO cu privire al declanşarea unei operaţiuni„, a precizat Traian Băsescu. Pentru ca nava să opereze timp de trei luni în Marea Mediterană sunt necesare 4,5 milioane euro.

Fregata Ferdinand-centrul de comanda

Fregata Ferdinand-militari la posturile de lupta

La scurt timp după declaraţiile făcute de Traian Băsescu, biroul de presă al Administraţiei Prezidenşiale a transmis următorul comunicat oficial de presă:

„În cadrul şedinţei s-a discutat poziţia României privind aportul la misiunea NATO din Libia. În acest context s-a hotărât participarea României cu forţe şi mijloace la misiunea de impunere a unui embargo asupra armelor (Arms Embargo) împotriva Libiei, constând în fregata „Regele Ferdinand” cu 205 militari şi doi ofiţeri de stat major specializaţi în forţe navale.
În acest context, O altă temă importantă pe agenda şedinţei CSAT s-a referit la materializarea şi valorificarea pragmatică a oportunităţilor comerciale şi investiţionale în relaţiile cu statele din regiunea Asia-Pacific, în particular Republica Populară Chineză.
Agenda a inclus si prezentarea unui raport privind progresele României în procesul de aderare la Spaţiul Schengen, stabilind, cu acest prilej, priorităţile de acţiune pentru perioada următoare. Concluzia discuţiilor a fost că România şi-a respectat toate angajamentele la acest capitol, că îşi menţine poziţia privind aplicarea actualelor criterii Schengen de evaluare şi că dezaprobă conexarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) la aceste criterii.

La şedinţă au participat primul-ministru al României, Emil Boc; ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş; ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea; ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu; ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de afaceri, Ion Ariton; ministrul Justiţiei, Cătălin Marian Predoiu; directorul Serviciului Român de Informaţii, George Cristian Maior; directorul Serviciului de Informaţii Externe, Mihai Răzvan Ungureanu; şeful Statului Major General, general-maior Ştefan Dănilă; consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, Iulian Fota; secretarul de stat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Doru Costea; consilierul prezidenţial Anca Ilinoiu, şef al Departamentului Relaţii Internaţionale; secretarul CSAT, general-locotenent Ion Oprişor; purtătorul de cuvânt al Preşedintelui României, Valeriu Turcan.”

De remarcat faptul că pentru generalul Ştefan Dănilă, şeful Statului Major General, a fost prima participare la o şedinţă CSAT de la preluarea mandatului şi aceasta a coincis cu trimiterea la război în Marea Mediterana a fregatei Regele Ferdinand (F-221) şi a 207 militari români.

Vezi AICI ce armament are la bord Fregata Regele Ferdinand si date despre echipajul si comandantul navei.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult