Acasa Top SecretArmata Fregata „Regele Ferdinand” a plecat spre Libia

Fregata „Regele Ferdinand” a plecat spre Libia

scris de D.S.S.
7 afisari

Preşedintele Traian Băsescu a participat vineri, la Constanţa, la ceremonia de plecare a fregatei „Regele Ferdinand” în operaţia NATO ”Unified Protector” Băsescu a declarat că „este o misiune importantă, o misiune aproape umanitară. Fiecare stopare de armament către Libia va fi o salvare de vieţi omeneşti„.

Fregata Regele Ferdinand a plecat spre Libia

Fregata Regele Ferdinand a plecat spre Libia

Potrivit acestuia, în acelaşi timp, misiunea respectivă este o misiune în numele României. Băsescu a apreciat că este o evoluţie pozitivă a capacităţii de luptă a armatei române.

”Este pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial când Forţele Navale Române sunt angrenate într-o misiune reală de luptă. Este o misiune care decurge din hotărârea Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, din hotărârea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. O misiune importantă care are, în primul rând, ca obiectiv să diminueze numărul victimelor în războiul civil din Libia, prin interdicţia pe care va trebui să o impuneţi pentru importurile de armament pe mare”, a declarat preşedintele Băsescu.
El a afirmat că misiunea la care va participa fregata „Regele Ferdinand” va contribui la salvarea de vieţi omeneşti, fiind totodată o misiune îndeplinită în numele României. ”România are acum capacitatea să-şi proiecteze forţele nu numai pe uscat, dar şi forţele maritime, la distanţă de apele sale teritoriale. Este o evoluţie pozitivă a capacităţii de luptă a Armatei Române şi a venit timpul ca Forţele Navale prin misiunea pe care o îndeplinesc să confirme că toate categoriile de arme sunt capabile să îndeplinească misiuni NATO”, a adăugat şeful statului.
Traian Băsescu a amintit că Armata Română este extrem de bine apreciată pe frontul din Afganistan, a fost foarte bine apreciată în Irak, iar forţele aeriene au asigurat sistemul de patrulare aeriană pentru ţările baltice, în anii trecuţi. ”Astăzi forţele navale ale României sunt chemate într-o misiune importantă în Mediterana. Domnule comandant, domnilor membri ai echipajului, practic, numele navei ne proiectează şi înapoi în istorie, dar şi înainte. Distrugătorul Ferdinand a fost una din navele care s-au acoperit de glorie în cel de-al Doilea Război Mondial, astăzi fregata Ferdinand trebuie să continue tradiţia Forţelor Navale Române”, a subliniat şeful statului.

În final, preşedintele le-a urat „Cart bun înainte!” militarilor, după care a urcat la bordul fregatei, alături de ceilalţi oficiali prezenţi.

Gabriel Oprea a adresat, la rîndul său, un scurt discurs militarilor care pleacă în prima misiune, de o asemnea importanţă, din ultimii 67 de ani.

Suntem pregătiţi să începem această misiune. Toţi membrii echipajului sunt profesionişti care ştiu în detaliu ce au de făcut şi au determinarea necesară pentru această misiune“, a spus ministrul Apărării Naţionale.

Fregata va ajunge în Mediterana în data de 26 aprilie. Misiunea se va termina peste trei luni. Conform planului, fregata va părăsi misiunea NATO în data de 16 iulie şi este aşteptată să se întoarcă în portul Constanţa în data de 20 iulie.
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a hotărât, la 22 martie, participarea României cu forţe şi mijloace la misiunea de impunere a unui embargo asupra armelor împotriva Libiei, constând în fregata „Regele Ferdinand” şi doi ofiţeri de stat major. Executivul a adoptat, la 23 martie, Hotărârea de Guvern 270 privind suplimentarea bugetului MApN pe anul 2011 cu suma de 19.164.000 lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, pentru participarea la misiune.

Fregata „Regele Ferdinand” a participat, în anii 2005, 2007, 2008 şi 2010, la operaţia „Active Endeavour” în Marea Mediterană, unde a executat misiuni specifice de prevenire şi combatere a terorismului şi a traficului ilegal, alături de alte nave şi forţe aflate sub comandă NATO.

 

1 comentariu

ANTON 23-04-2011 - 14:00

prost dotati, prost echipati, prost pregatiti (traiasca reducerile de fonduri in armata), fregata dotata cu prastii, este trimisa in gura lupului. ce mai conteaza ca vor crapa niste romani, gloria primului om al tarii este tot ceeace conteaza. se vor organiza de ochii lumii niste ceremoniale de 2 bani, cuvantari false si jenibile si …altiii la rand.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult