Acasa Top SecretArmata Generalul Curtis Scaparroti, noul SACEUR

Generalul Curtis Scaparroti, noul SACEUR

scris de D.S.S.
19 afisari

Generalul american Curtis Scaparroti a preluat comanda de la generalul Philip Breedlove. NATO a fost şi va continua să fie nucleul stabilităţii in Europa, a precizat generalul Breedlove într-un editorial publicat de Washington Post, unde vorbeşte şi despre agresiunea Rusiei. Cu puţin timp înaintea ceremoniei, Moscova a anunţat măsuri concrete pentru contracararea forţelor NATO la frontiere.
General Curtis M. Scaparrotti 1Scaparrotti, care — după serviciul în Afganistan — a condus până în prezent trupele americane din Coreea de Sud, devine astfel al 18-lea comandant suprem al forțelor Alianței Nord-Atlantice, post strategic inaugurat în 1951 de generalul american Dwight Eisenhower.

‘Ne aflăm într-un moment crucial’ pentru că Europa ‘se confruntă cu amenințări și provocări strategice numeroase’, a rezumat situația generalul Scaparrotti (60 de ani), în cursul audierii sale de către Senatul american în aprilie.

‘O Rusie în plină recrudescență vrea mai multă putere și dovedește un comportament tot mai agresiv’, ‘terorismul constituie o amenințare imediată, așa cum lumea a putut fi martoră în recentele tragedii la Bruxelles, Paris și Ankara’, iar ‘afluxul semnificativ al migranților și refugiaților a provocat crize economice, demografice și umanitare care pun la încercare structura socială a Europei’, explica el.

Generalul american va trebui să continue linia predecesorului său, generalul Philip Breedlove, ‘spunând și repetând europenilor că trebuie să facă mai mult’ pentru a-și stopa în cele din urmă reducerea cheltuielilor pentru apărare, a subliniat Jan Techau de la institutul Carnegie Europe.

Criza ucraineană din primăvara 2014, care durează în pofida unei încetări a focului convenite între rebelii proruși și Kiev, a pus capăt optimismului occidentalilor de a putea coopera cu Rusia, obligând NATO să se lanseze într-o ‘insistență modernă’ fără precedent după sfârșitul Războiului rece pentru o întărire militară substanțială a Estului.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a dezvăluit în cursul săptămânii că această consolidare s-ar putea traduce prin desfășurarea sub formă de rotație a patru batalioane (putând avea fiecare mai multe sute de oameni) cu echipamemtele asociate în Țările baltice și în Polonia. În Est, mici baze logistice au fost instituite deja, fără a omite întărirea patrulelor aeriene și maritime, crearea unei forțe foarte rapid desfășurabile și o multiplicare a exercițiilor.

SUA vor, de altfel, să desfășoare — prin rotații succesive — o brigadă blindată în Europa de Est (4.200 de soldați) din februarie 2017 și prevăd cvadruplarea în anul următor, la 3,4 miliarde de dolari, a cheltuielilor lor destinate întăririi prezenței militare americane în Europa.

Viitorul summit al NATO — în două luni, la Varșovia — va fi ocazia ‘cimentării acestor decizii’, a asigurat marți ministrul estonian al apărării, Hannes Hanso.

De asemenea, țările membre ale NATO din sudul Europei sunt atente la evenimentele din Siria și Turcia, de unde au plecat anul trecut peste 850.000 de migranți spre Europa, și la coastele libiene, etapă a rutei migratorii subsaheliene.

Ca răspuns la grava criză a migranților în Europa, NATO și-a trimis încă din martie șase nave de război în Marea Egee pentru a supraveghea și intercepta rețelele de traficanți, operațiune foarte novatoare pentru Alianță.

NATO intenționează chiar să meargă și mai departe, ‘transformând’ Active Endeavour — altă misiune navală în Marea Mediterană, axată pe antiterorism — pentru a-i permite să coopereze mai bine cu flota Uniunii Europene care acționează împotriva traficanților în largul coastelor libiene.

General Curtis M. ScaparrottiÎn fața acestor interese strategice divergente în Est și în Sud, ‘principala provocare pentru Scaparrotti va fi să păstreze unitatea Alianței’, subliniază Daniel Fiott, cercetător la Institutul de Studii Europene (VUB), cu atât mai mult cu cât președintele rus Vladimir Putin ‘caută în mod deliberat’ să divizeze NATO, așa cum a remarcat chiar Curtis Scaparrotti, care avea ca misiune principală în Coreea de Sud să-l țină la respect pe imprevizibilul lider nord-coreean Kim Jong-Un.
Potrivit corespondentului Europei Libere Charles Recknagel, astăzi există aproape 65.000 mii de militari americani staționați permanent în Europa. În perioada Războiului Rece numărul lor era de 300.000.

Până acum, Washingtonul a preferat o rotație a trupelor în statele central- și est europene. Totuși, acest lucru nu a redus din nemulțumirea unor aliați NATO urmare a escaladării crizei din estul Ucrainei.

Starea de neliniște rămâne ridicată în special în țările Baltice și Polonia, unde autoritățile vorbesc despre o posibilă amenințare din partea Moscovei. Generalul Scaparrotti și-a nuanțat miercuri poziția față de relația cu Federația Rusă:

„În ce privește Federația Rusă, este important să fim foarte consistenți și foarte exacți în comunicarea noastră. Eu cred că trebuie să avem un dialog, doar așa ne putem asigura că nu vor exista accidente sau interpretări. Însă aș adăuga că ne așteptăm ca (Federația Rusă n.a.) să adere la normele internaționale, până atunci, însă, comunicarea la care ma refer va fi destul de limitată”.

Ministrul american al Apărării, Ashton Carter, e citat de Associated Press cu declarația că generalul Curtis Scaparrotti e un „general al soldaților”.

Absolvent al prestigioasei academii militare West Point și comandant al trupelor americane în Coreea de Sud, desemnarea generalului Curtis Scaparrotti a fost „o alegere ușoară”, a adăugat ministrul american al Apărării.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult