Acasa Top SecretArmata Generalul Dănilă, noul şef al Armatei României

Generalul Dănilă, noul şef al Armatei României

scris de Doru Dragomir
239 afisari

La doar 45 de ani, generalul maior Ştefan Dănilă va fi noul şef al Statului Major General (SMG). Dănilă îl va înlocui la conducerea armatei pe amiralul Gheorghe Marin, căruia i-a expirat mandantul pe 13 septembrie 2010, dar preşedintele Traian Băsescu i l-a prelungit până la 1 ianuarie 2011. ZiuaVeche.ro a prezentat în exclusivitate lista cu candidaţii pentru funcţia de şef al SMG încă din data de 9 septembrie 2010.

Generalul maior Stefan Danila, noul sef al Statului Major General
Generalul mr Stefan Danila impreuna cu Gabriel Oprea si amiralul Gheorghe Marin

Atunci, generalul Dănilă nu se număra printre persoanele care întruneau condiţiile pentru a prelua frâiele Armatei României. El a intrat în cărţi abia la 1 octombrie 2010, odată cu aducerea sa în SMG şi numirea ca locţiitor al şefului Statului Major General.

Dacă în urmă cu vreo doi ani se vehicula cu insistenţă numele generalului Stanciu  ca posibil urmaş al amiralului Marin, şansele acestuia s-au diminuat considerabil  după mai multe gafe ale aviatorului care a vrut cu orice preţ să-şi ia brevetul de navigator la o vârstă înaintată şi a făcut practică la bordul unui avion de transport strategic care efectua o misiune de luptă în Afganistan. Numai că, la una din şedinţele de bilanţ ale armatei, Băsescu a anunţat cu jumătate de gură că viitorul şef al SMG va fi un aviator. Aşa se face că unii şi-au adus aminte de spusele preşedintelui şi dacă au văzut că Stanciu nu prea mai e în cărţi au propulsat un alt aviator la vârful conducerii SMG pentru a exista un candidat şi din arma aviaţie.

Apariţia lui Dănilă în conducerea SMG a fost primul pas în urma căruia cei din MApN şi-au dat seama că amiralul Marin s-a opus nominalizări generalului locotenent Dan Ghica şi generalului locotenent Ioan Sorin pentru preluarea funcţiei de şef al SMG. Nu a contat faptul că cei doi sunt militari cu o carieră deosebită, inclusiv în teatrele de operaţii din Afganistan şi Irak. Al doilea pas a fost făcut pe 1 Decembrie 2010, cînd generalul Dănilă a fost avansat la gradul de general maior-două stele, chit că prima stea o obţinuse cu numai un an în urmă.

Generalul Stefan Danila, noul sef al SMG

Generalul Stefan Danila

Alegerea lui Dănilă va naşte cotroverse. Una va fi legată de faptul că dacă va fi uns şef al SMG va avea în subordine generali cu mai multe stele decât el. Ar mai fi o soluţie: preşedintele să-i mai dea o stea pe 1 ianuarie 2011 ca să îl pună pe picior de egalitate cu cei care sunt deja generali locotenenţi. Dar ar fi o premieră ca un general să fie avansat de două ori la un interval de o lună, chiar dacă lunile sunt în ani diferiţi (decembrie 2010-ianuarie 2011-n.a.).

A doua controversă s-ar putea naşte din faptul că vom avea un aviator la conducerea Armatei României, dar riscăm să rămînem fără avioane de vânătoare capabile să execute serviciul de Poliţie Aeriană conform cerinţelor NATO.  

Potrivit articolului nr. 32 din Legea 346 din 21 iulie 2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării, Şeful Statului Major General este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de Preşedintele României, la propunerea ministrului apărării, cu avizul primului-ministru, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an. În funcţia de şef al Statului Major General poate fi numit locţiitorul acestuia sau unul dintre şefii categoriilor de forţe ale armatei.

 

 

 

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS