Generalul Gheorghiţă Vlad, şeful Statului Major al Apărării din Armata Română a declarat, într-un interviu, că populaţia României trebuie să se pregătească pentru apărare.
Generalul Gheorghiţă Vlad a vorbit într-un interviu pentru Europa Liberă despre faptul că România nu are legislaţia necesară pentru a pregăti populația să facă față în cazul extinderii războiului din Ucraina.
Șeful Armatei la Europa Liberă – principalele idei ale interviului
Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad:
- Sunt mai mult decât convins că politica președintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare.
- Populația României trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătită.
- Este nevoie de o lege care să permită învățarea voluntară a bărbaților și femeilor de până în 35 de ani să tragă cu arma, să-și facă o decontaminare.
- Parlamentul nu a adoptat până acum legile cerute de Armată pentru a putea apăra eficient și complet România.
- Rezerviștii României sunt prea bătrâni pentru a lupta pe front.
- Deficitul de personal la Armată este de zeci de procente. 6.000 de angajați au părăsit Ministerul Apărării numai în 2023.
- Armata va cumpăra arme noi și aparate de vedere și ochire pe timp de noapte pentru toți militarii.
- După eșecul cumpărării de nave pentru Forțele Navale, Armata vrea să colaboreze cu Damen pentru nevoile proprii.
- Fabricile românești de armament nu au capacitatea să fabrice muniția de tip NATO de care are nevoie Armata.
- Deși în primăvara anului 2023 România s-a angajat în fața NATO și a Uniunii Europene că va produce muniție de calibru 155 mm, de tip NATO, linia de producție nu a fost încă construită.
- Gen. Vlad: am discutat problema inclusiv la nivel de Consiliu Suprem de Apărare a Țării (CSAT).
- Scutul antirachetă de la Deveselu a fost upgradat.
- Dronele militare care au căzut în Dobrogea nu putut fi doborâte pentru că Armata nu a avut capabilitățile necesare.
- Până nu se modifică legi precum cea a Apărării, de organizare și funcționare a Ministerului Apărării Naționale, cea privind regimul armelor și munițiilor, Armata nu are libertatea deplină de a folosi armamentul pe timp de pace, în afara obiectivelor militare sau a terenurilor de instrucție.
- În această lună, militari români pleacă în Turcia pentru a învăța să piloteze drone Bayraktar, cumpărate de Armată.
- Armata nu își permite să angajeze firme care să se ocupe de curățarea unităților.
- În cel mult un an, militarii vor primi bocanci noi.
Șeful Armatei este convins că, dacă nu va fi oprit în Ucraina, Vladimir Putin va ținti Republica Moldova
Europa Liberă: Conduceți Armata României de aproximativ o lună și, tot de atunci, nenumărați lideri politici, precum noul premier al Poloniei, Donald Tusk, sau comandanți militari, precum omologul dumneavoastră britanic, avertizează că populația civilă ar trebui să se pregătească atât psihologic, cât și practic pentru un posibil sau un eventual conflict cu Rusia.
Din România, nimeni nu a spus dacă e cazul să ne pregătim.
Spuneți-ne dacă e cazul să ne pregătim și noi, civilii din România, care suntem în proximitatea războiului din Ucraina.
Șeful Statului Major al Apărării (SMA): Federația Rusă a devenit o problemă pentru ordinea mondială, pentru democrație. În fapt, este un război al Rusiei cu lumea democrată. Nu este un război cu Ucraina.
Da, populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți.
Eu, personal, nu neapărat ca militar, consider că Federația Rusă nu se va opri aici. Dacă va câștiga în Ucraina, principala țintă va fi Republica Moldova. Vom asista la tensiuni în Balcanii de Vest. Sunt mai mult decât convins că politica președintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare.
1 comentariu
Încotro ne îndreptăm de fapt? Biblia spune: „Şi [regele nordului = Rusia începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea (Daniel 11:27)] se va întoarce în ţara lui cu multe bunuri [1945], iar inima lui va fi împotriva legământului sfânt [ostilitate față de creștini]. El va acţiona [mare activitate în arena internaţională] şi se va întoarce în ţara lui [dezintegrarea Pactului de la Varșovia și a Uniunii Sovietice. Un militar rus s-au întors în ţara lor]. La timpul fixat se va întoarce [Rusia își va recăpăta influența pe care a pierdut-o după prăbușirea URSS. Înseamnă, de asemenea, acțiunea militară și marea depresiune, dezintegrare UE și a NATO. Multe țări din fostul bloc estic se vor întoarce la o alianță militară cu Rusia]. Şi va intra la sud [acesta va fi începutul unui război nuclear global. Detonatorul va fi conflictul etnic (Matei 24:7)], dar nu va fi ca înainte și mai târziu [aceste acțiuni militare nu vor duce direct la un război nuclear. Acest război va începe doar după revenirea „regelui nordului”]” (Daniel 11:28,29). Și numai atunci va fi intervenția directă a SUA și război nuclear la nivel mondial (Daniel 11:30a). Aceasta va fi un măcel reciproc. Va fi folosită o sabie de mare putere (Apocalipsa 6:4). Iisus explică: „Lucruri terifiante atât cât şi extraordinare (legat de fenomene neobișnuite) din cer puternice vor fi” (Luca 21:11). Unele manuscrise antice conțin cuvintele: „și geruri” (o numim azi „iarna nucleară”), iar în Marcu 13:8: „și dezordini” (lipsa ordinii publice). Vor fi de asemenea cutremure semnificative pe lungimea și lățimea din regiuni (cauzate de armele nucleare), lipsuri de alimente şi epidemii. Dar toate aceste lucruri nu vor fi decât începutul durerilor nasterii (Matei 24:8). Încă mai este timp să te împaci cu Dumnezeu.
Comments are closed.