Acasa Top SecretArmata Generalul Oprea i-a dat lui Boc Onoarea Armatei României

Generalul Oprea i-a dat lui Boc Onoarea Armatei României

scris de Ziua Veche
152 Afisari

.Nici nu s-a asternut bine praful pe stenogramele sedintelor in Parlament in timpul carora premierul Emil Boc vorbea despre Armata si “nesmintitii” militari. Parca mai ieri il auzeam cu cata manie proletara infiera salariile si pensiile “nesimtite”. Duminica, insa, si-a adus din nou aminte de ei. De data aceasta “România a putut să-şi recâştige demnitatea în rândul statelor lumii, datorită armatei române. Să nu uităm că democraţia românească de astăzi – chiar dacă este tânără de 20 de ani – există şi datorită faptului că armata română a fost alături de popor, alături de idealurile democratice ale ţării. Şi nu în ultimul rând armata română este astăzi acelaşi factor de consolidare a prestigiului României în relaţiile internaţionale.”


 

Noua declaratie a fost facuta de Emil Boc, dupa ce i-a fost conferită emblema „Onoarea Armatei României” – cea mai înaltă distincţie pe care o conferă Armata Română – de către ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, în cadrul festivităţii pentru sărbătorirea Zilei Armatei Române. Oricum vreau să vă asigur că împreună cu ministrul Oprea, un ministru extrem de devotat şi pragmatic în raporturile cu armata română am găsit şi vom găsi cele mai bune soluţii astfel încât şi armata română să poată depăşii aceste momente grele, aceste momente dificile”, a mai spus Boc.

Poate ca la “improspatarea” memoriei premierului a contribuit si faptul ca luni, 25 octombrie, de Ziua Armatei, pentru prima oara in istoria Romaniei, rezervistii militari vor organiza actiuni de protest. In ciuda piedicilor pe care unii au incercat sa le puna SCMD. Si in ciuda unora care reactioneaza dojenitor, dupa ce le-au fost aruncate stele pe epoleti pentru merite ce nu tin in nici un caz de rolul si misiunea Armatei si au facut din demnitatea si onoarea militara doar cuvinte seci in discursuri electorale, propagandistice si elogioase la adresa mai marilor vremii. 

 Manifestari oficiale de Ziua Armatei

Luni, 25 octombrie, Ziua Armatei României va fi sărbătorită prin arborarea Drapelului Naţional la toate sediile instituţiilor militare, ridicarea Marelui Pavoaz la bordul navelor militare maritime şi fluviale şi prin organizarea unor ceremonii militare şi activităţi comemorative în toate garnizoanele din ţară, în toate ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în teatrele de operaţii. În cadrul manifestărilor, se va prezenta Ordinul ministrului apărării naţionale, domnul Gabriel Oprea, emis cu prilejul Zilei Armatei României.

În Bucureşti, ceremoniile militare vor avea loc la Monumentul Eroilor din al II-lea Război Mondial de la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” (ora 08.30), la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol (ora 09.30) şi la Monumentul închinat Eroilor militari români căzuţi la datorie, amplasat în faţa Palatului Naţional al Copiilor din Parcul Tineretului (ora 11.00).

Ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea va depune o coroană de flori în memoria eroilor neamului şi va participa la ceremonia militară de la Monumentul închinat Eroilor militari români căzuţi la datorie.

Militarii Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul” se vor retrage cu torţe luni, 25 octombrie, începând cu ora 18.00, pe următorul itinerar: Palatul Cercului Militar, Bulevardul Regina Elisabeta, Piaţa Operei, Piaţa Leu, Bulevardul General Vasile Milea.

La Carei, în faţa Ansamblului Monumental, ceremoniile militare şi religioase de depuneri de coroane şi jerbe de flori vor avea loc luni, 25 octombrie, de la ora 11.00.

Militarii din Cluj-Napoca vor organiza duminică, 24 octombrie, de la ora 12.30, o ceremonie militară la Monumentul Ostaşului Român din Piaţa Avram Iancu. O delegaţie din cadrul Diviziei 4 Infanterie „GEMINA” va participa luni, 25 octombrie, la o ceremonie de depunere de coroane şi jerbe de flori la mormintele ostaşilor români din cimitirul Rakoskeresztur, Budapesta.

În Braşov, luni, 25 octombrie, de la ora 10.00, se va desfăşura o ceremonie militară la Cimitirul Eroilor din Şprenghi.

În Timişoara, ceremonia militară dedicată Zilei Armatei României se va desfăşura luni, 25 octombrie, începând cu ora 12.00, la Monumentul Ostaşului Român din Parcul Central al municipiului.

Ceremonii militare se vor desfăşura şi în Iaşi, luni, 25 octombrie, de la ora 9.00, la Monumentul Eroilor din al II-lea Război Mondial şi Monumentul Eroului sublocotenent p.m. Bogdan Valerian HÂNCU (cimitirul Eternitatea).

Militarii din garnizoana Constanţa vor participa, de asemenea, luni, 25 octombrie, de la ora 10.00, la ceremoniile militare desfăşurate la Monumentele Eroilor din primul şi al II-lea Război Mondial din Cimitirul Central.

Statele majore ale categoriilor de forţe ale armatei, comandamentele, marile unităţi şi unităţile militare de pe întreg teritoriul ţării organizează, cu acest prilej, Ziua Porţilor Deschise şi activităţi cultural-artistice şi sportive, simpozioane, întâlniri cu veteranii de război, expoziţii, gale de filme şi spectacole.

În Cehia şi Slovacia, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor va organiza, în zilele de 24 şi 25 octombrie, Marşul Comemorativ pentru cinstirea eroilor români căzuţi în Cehoslovacia. Marşul va fi condus de directorul ONCE, iar la eveniment vor participa militari din cadrul Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul“, elevi ai Colegiului Militar Liceal „Dimitrie Cantemir” din Breaza, precum şi reprezentanţi ai Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război. Itinerarul include manifestări comemorative la Cimitirul de Onoare al Eroilor Români din Zvolen, Slovacia, în data de 24 octombrie, şi la Cimitirul de Onoare al Eroilor Români din Brno, Cehia, în ziua de 25 octombrie.

În ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării se vor organiza expoziţii de carte, de publicaţii şi fotografie, cu tematică militară, precum şi ceremonii de depuneri de coroane şi jerbe de flori la cimitire şi monumente ale ostaşilor români.

 

IN MEMORIAM

BOSNIA-HERŢEGOVINA
         17 septembrie 1996 – Sublocotenentul (pm) Remus Brânzan a căzut la datorie în timpul unei misiuni de lărgire a coridorului Gorazde în timp ce conducea excavatorul pe o pantă abruptă din Bosnia-Herţegovina.  

Misiunile „Enduring Freedom” şi ISAF – AFGANISTAN    
         11 noiembrie 2003Sublocotenenţii (pm) Iosif-Silviu Fogoraşi şi Mihail-Anton Samuilă au fost împuşcaţi, în urma unui atac asupra transportorului amfibiu blindat în care se aflau. Au fost decoraţi cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de război.
         24 aprilie 2005Sublocotenentul (pm) Narcis Şonei a decedat pe timpul desfăşurării unei misiuni de patrulare, când TAB-ul în care se afla a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat ceea ce a declanşat detonarea muniţiei din interiorul transportorului. Militarul a fost decorat cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de  Cavaler, cu însemn de război.
         20 iunie 2006Sublocotenentul (pm) Ionel Gheorghiţă Drăguşanu şi-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni de patrulare. Transportorul în care se afla a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război.
         6 septembrie 2007Sublocotenentul (pm) Aurel Marcu a căzut la datorie pe când executa o misiune de patrulare, TAB-ul în care se afla trecând peste un dispozitiv explozibil improvizat. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război.
         20 martie 2008Sublocotenentul (pm) Ionuţ Cosmin Sandu a căzut la datorie pe când executa o misiune de patrulare, HUMVEE-ul în care se afla a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război.
         13 iunie 2008Sublocotenentul (pm) Claudiu Marius Covrig şi-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat-Kabul). Transportorul amfibiu blindat, în care se afla, a fost atacat de forţele insurgente. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război.
         31 august 2008Sublocotenentul (pm) Dragoş Traian Alexandrescu şi-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat-Kabul). Transportorul amfibiu blindat, în care se afla, a trecut peste un dispozitiv improvizat. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război.
         26 februarie 2009Sublocotenentul (pm) Claudiu Chira a căzut la datorie într-o misiune de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat-Kabul). Autovehiculul de tip HUMVEE, în care se afla, a trecut peste un dispozitiv improvizat. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.
         3 aprilie 2009Maiorul (pm) Tiberius-Marcel Petre şi-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni de intervenţie rapidă în sprijinul unei subunităţi aliate atacate de insurgenţi. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război.
         7 aprilie 2009Maiorul (pm) Iuliu-Vasile Unguraş a căzut la datorie în timpul unei misiuni de patrulare pe autostrada Kandahar-Kabul. Autovehiculul în care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război.
         23 februarie 2010Sublocotenentul (pm) Florin Bădiceanu a căzut la datorie în timpul unei misiuni de patrulare pe autostrada Kandahar-Kabul. Autovehiculul în care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război.
         12 mai 2010Sublocotenentul (pm) Valerică Leu a căzut la datorie în timpul unei misiuni de intervenţie pentru securizarea unei căi de acces pe autostrada A1 (Qalat-Kabul). A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.
         23 iunie 2010Sublocotenentul (pm) Dan Ciobotaru şi sublocotenentul (pm) Paul Caracudă şi-au pierdut viaţa în timpul unei misiuni de luptă pe autostrada A1 Kabul-Kandahar. Autovehiculul de tip HUMVEE în care se aflau a fost atacat cu un dispozitiv exploziv improvizat, acţionat de la distanţă. Au fost decoraţi cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari.
         1 octombrie 2010Sublocotenentul (pm) Marius Florin Sfecheş şi sublocotenentul (pm) Cristian-Petru Filip au căzut la datorie, în timpul executării unei misiuni în Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra vehiculului HUMVEE în care se aflau. Au fost decoraţi cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari.

Misiunile „Iraqi Freedom” şi „Antica Babilonia” – IRAK       
         27 aprilie 2006Sublocotenentul (pm) Bogdan Valerian Hâncu a căzut la datorie în timpul executării unei misiuni de monitorizare şi antrenare a poliţiei irakiene. În urma exploziei dispozitivului explozibil improvizat, autovehiculul în care se afla a fost incendiat. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război.
         21 septembrie 2007 – În timp ce se afla într-o misiune de patrulare, TAB-ul a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat, sublocotenentul (pm) Ioan Grosaru pierzându-şi viaţa. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României ” în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război.

 

         Alţi 67 militari au fost răniţi în aceste teatre de operaţii între anii 2000-2010.

AFGANISTAN
         24 aprilie 2005Maiorul Marius Dană a fost rănit, în timpul unei misiuni, în urma răsturnării autovehicului în care se afla.
         24 aprilie 2005Segenţii Gabriel Hanganu şi Adrian Dogaru au suferit arsuri de gradul I şi II pe timpul executării unei misiuni de patrulare în Kandahar. TAB-ul a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat, deflagraţia declanşând detonarea muniţiei din interiorul transportorului.
         31 martie 2006Maiorul Cătălin Ticulescu şi plutonierul adjutant Florin Bolovan au fost răniţi în urma declanşării unui dispozitiv exploziv improvizat, pe când executau o misiune de patrulare la sud-est de baza din Kandahar.
         20 iunie 2006Sublocotenentul Dinu Răzvan Manoilă, plutonierul Iosif-Adrian Luca-Micu, sergenţii Costinel Valerică Slăniceanu şi Laurenţiu Şerban, în timp ce executau o misiune de patrulare, au fost răniţi în urma declanşării unui dispozitiv explozibil improvizat.
         19 iunie 2006  – Pe când se înapoia de la sala de mese, la intrarea în tabăra românească a avut loc explozia unei rachete în urma căreia maiorul Ion Stanciu a fost rănit la picior.
         23 iunie 2007Sergentul Gabriel Creţu a fost rănit de suflul exploziei unei încărcături de aruncător de grenade care i-a provocat un traumatism în zona capului.
         29 aprilie 2007Sergentul major Marian Constantin a fost rănit în timpul unei misiuni de luptă.
         1 august 2007Sergentul major Ionel-Sorinel Berchetaru a fost rănit în urma unui atac indirect cu mortiere executat de către insurgenţi.
         6 septembrie 2007 –  Locotenentul Nicolae Grigore, sergentul major Mircea Daniel Solomon, fruntaşul Alex-Octavian Zafiu şi sergentul major Marius Enescu au fost răniţi pe timpul desfăşurării unei misiuni de intervenţie în provincia Zabul.    
        12 martie 2008Plutonier Constantin-Mihai Zbughea, caporal Gheorghe Ionel Vasluianul, caporal Gheorghe Dan Hamza, militari români din Batalionul 300 Infanterie „Sfântul Andrei“, dislocat în Afganistan, au fost răniţi la sud de Qalat. Militarii executau o misiune de patrulare pe autostrada Qalat-Kandahar, când transportorul amfibiu blindat în care se aflau, a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.
         20 martie 2008Caporal Silviu Atanasiu a fost rănit la Zabol, când HUMVEE-ul în care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.
         13 iunie 2008Sublocotenentul Marius Vasile Apostol, sergentul major Daniel Dumitru Drugan şi caporalul Marius Barbu au fost răniţi pe când executau o misiune de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat-Kabul). 
         31 august 2008Sergentul major Irinel Gheorghe Matei, fruntaşul Bogdan Dumitru Angelescu, soldatul Marius Dumitru Mihai şi soldatul Claudiu Ionuţ Butoi au fost răniţi în timp ce executau o misiune de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat-Kabul). Transportorul amfibiu blindat, în care se aflau, a trecut peste un dispozitiv improvizat. Au fost decoraţi cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” clasa a II-a, cu însemn de război.
         3 ianuarie 2009Soldatul voluntar Nicolae Paraschiva a fost rănit în timp ce executa o misiune de intervenţie rapidă pe Autostrada A1 (Qalat-Kabul). Autovehiculul de tip Humvee (HMMWV), în care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.
         9 ianuarie 2009Locotenent-colonelul Augustin-Nicuşor Pegulescu a fost rănit în timp ce se afla într-o misiune de recunoaştere la 50 km de baza Lagman. Autovehiculul blindat american, în care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.
         7 aprilie 2009Sergentul Csaba-Attila Orban, caporalul Adrian-Gabriel Creţu, caporalul Eugen Vargău şi fruntaşul Mădălin Lungu au fost răniţi în timp ce executau o misiune de patrulare pe Autostrada Kandahar-Kabul. Prin Decret prezidenţial sergentul Csaba-Attila Orban a fost decorat cu Medalia Naţională „Serviciul Credincios” clasa a II-a, cu însemn de război, iar caporalii Adrian-Gabriel Creţu şi Eugen Vargău şi fruntaşul Mădălin Lungu cu Medalia Naţională „Serviciul Credincios” clasa a III-a, cu însemn de război.     
         19 iulie 2009Sergentul Florin Emil Cojocaru şi caporalul Gheorghiţă Pavăl au fost răniţi, în baza militară română din Qalat, în urma unui atac insurgent cu rachete şi armament portabil de infanterie.
         5 septembrie 2009Fruntaşii Constantin Buturugă şi Florin Drehluţă au fost răniţi în urma unui atac insurgent cu aruncătoare de grenade şi armament portabil de infanterie produs într-o bază militară aflată la 60 km de Qalat.
         30 septembrie 2009Plutonierul Dănuţ Buzatu, caporalul Ionuţ Bogdan Ciubotaru şi fruntaşii Ionuţ Dumbravă şi Emanuel Cornel Berdei au fost răniţi în timp ce executau o misiune de patrulare pe autostrada Kandahar-Kabul. Autovehiculul Humvee, în care se aflau, a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.
         20 noiembrie 2009 – Sergentul major Cristian Mostoc
şi sergenţii Bertoni Marius Taifas şi Marian Muscăloiu au fost răniţi în urma unui atac cu rachetă ce a avut loc în Kandahar.
         24 ianuarie 2010 –  Plutonierii-majori Sergiu Hulpoi şi Mihai Păduraru au fost răniţi în urma unui atac cu rachetă în baza militară din Kandahar.
         19 februarie 2010 –  Plutonierul Eugen Mănăilă a fost rănit în timp ce executa o misiune de patrulare pe autostrada Kabul-Kandahar. Autovehiculul Humvee, în care se afla, a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.
         23 februarie 2010 – Fruntaşul Zamfir Marian a fost rănit în timp ce executa o misiune de patrulare pe autostrada Kabul-Kandahar. Autovehiculul Humvee, în care se afla, a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.
         7 aprilie 2010Plutonierul Eugen Ionel Bida a fost rănit în timp ce executa o misiune de patrulare în provincia Zabul. Echipa mixtă româno-afgană din care făcea parte a fost atacată de insurgenţi la 40 km N-V de Qalat. Ministrul Apărării Naţionale i-a conferit Emblema de Onoare a Armatei României.
         24 aprilie 2010 – Fruntaşul George Tîrcomnicu a suferit o contuzie la cap pe timpul executării unei misiuni pe autostrada Kandahar-Kabul. Coloana mixtă de autovehicule a fost atacată cu un dispozitiv exploziv improvizat. 
         1 octombrie 2010 – Caporalul Vasile Zbâncă a fost rănit în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra vehiculului HUMVEE pe timpul executării unei misiuni în Afganistan.

IRAK
         16 februarie 2004Caporalul Florin Vuţă a fost rănit de răsturnarea unei macarale în tabăra din Al Hillah.
         14 noiembrie 2004Locotenent-colonelul Ion Voicu a fost rănit uşor în urma unui atac cu bombe executat asupra campului american „Victory”.
         28 septembrie 2005 –. Datorită condiţiilor de vizibilitate redusă, TAB-ul în care se afla plutonierul Marian Boboruţă s-a răsturnat, militarul fiind rănit.
         14 aprilie 2007Plutonierii Victor Cornel Giuseppi Petrilă şi Alexandru Toma Petre, caporalul  Iacob Valentin Muscă şi fruntaşul Dan Daniel Porumb au fost răniţi pe când se aflau în misiune de patrulare.
         11 septembrie 2007Locotenent-colonelul Dorin Petruţ şi maiorul Iulian Daniliuc au fost răniţi, primul la gamba piciorului stâng, iar cel de-al doilea la omoplat, în urma unui atac cu o rachetă executat asupra bazei Camp Victory.
         21 septembrie 2007Plutonierul Dănuţ Nicola, sergentul major Adrian Ilie Barbu, caporalul Sorin Cătălin Popa, fruntaşul Marius Traian Iovi şi sergentul major Gabriel Badea au fost răniţi în timp ce executau o misiune de patrulare. TAB-ul în care se aflau a fost avariat şi a luat foc la deflagraţia unui dispozitiv explozibil improvizat care a declanşat, ulterior, detonarea muniţiei din interiorul transportorului.

BOSNIA-HERŢEGOVINA
         26 martie 2000
Soldatul voluntar Gheorghe Geczi Kiss şi soldatul voluntar Ioan Marian Negoiţă au fost răniţi în timp ce executau o misiune de însoţire a unei coloane oficiale cu o autocamionetă a poliţiei militare italiene care, datorită unei ambuscade, a fost avariată.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS