Acasa Top SecretArmata Generalul Ovidiu-Liviu Uifăleanu, numit comandantul Diviziei Multinaționale de Sud-Est a NATO

Generalul Ovidiu-Liviu Uifăleanu, numit comandantul Diviziei Multinaționale de Sud-Est a NATO

scris de D.S.S.
62 afisari

Astăzi a avut loc ceremonia de predare – primire a comenzii Diviziei 1 Infanterie DACICA către Divizia Multinaţională de Sud-Est, la sediul marii unităţi din Bucureşti.

 generalul de brigadă Ovidiu-Liviu Uifăleanu

generalul de brigadă Ovidiu-Liviu Uifăleanu

În cadrul ceremoniei, a fost numit şi noul comandant al Diviziei Multinaţionale de Sud-Est, generalul de brigadă Ovidiu-Liviu Uifăleanu care, până la această dată, a îndeplinit funcţia de comandant al Brigăzii 81 Mecanizată “General Grigore Bălan”.
România s-a angajat să contribuie la consolidarea structurii de forţe a NATO prin stabilirea şi punerea la dispoziţia Alianţei a unui comandament de nivel de divizie, care va oferi opţiuni suplimentare pentru conducerea misiunilor Alianţei în zona sudică a flancului estic aliat. Calendarul de implementare a acestui proiect prevede atingerea capacităţii operaţionale iniţiale în anul 2016 şi a celei complete în anul 2018.
Noul comandant al Diviziei Multinaționale de Sud-Est a NATO, generalul de brigadă Ovidiu-Liviu Uifăleanu, a declarat luni că misiunea acestei structuri este de a coordona cele două unități de integrare a forței NATO din România și Bulgaria, ulterior accentul urmând să se pună pe dislocabilitate și pregătirea personalului, astfel încât, în 2018, oriunde în S-E Europei, să poată fi îndeplinite misiunile ce vor fi încredințate.
„Este un început foarte optimist de drum, suntem la finalul a cinci luni de măsuri preliminare, inclusiv cele legale, privind prezența partenerilor noștri în comandament. Avem foarte multe linii de efort, primul demers este realizarea capacității operaționale inițiale înainte de Summitul de la Varșovia. Până la acel moment misiunea este coordonarea celor două unități de integrare a forței — este vorba despre România și Bulgaria. După aceea, accentul va fi pus pe dislocabilitate, pregătirea personalului, astfel încât, în 2018, oriunde în S-E Europei să fim pregătiți oricând pentru îndeplinirea misiunilor ce ne vor fi încredințate”, a afirmat Uifăleanu.

Acesta a menționat că structura este un comandament aliat, care are în subordine și în coordonare două unități NATO de integrare a forței.

„Procesul de realizare a structurii este unul care va fi definit de partenerii noștri din NATO. La acest moment, Divizia Multinațională va coordona 280 de militari până la summitul de la Varșovia și cele două unități de integrare a forței. (…) O divizie multinațională are 10 — 15 mii de militari, dar în acest moment nu avem nicio informație legată de câți militari vor participa în divizia SE, deciziile se vor lua după Summitul de la Varșovia”, a spus Ovidiu-Liviu Uifăleanu.

Potrivit acestuia, în comandamentul Diviziei Multinaționale vor fi selecționați militarii care au luptat „în prima linie” în Irak și Afganistan.

„Au crescut, au grade de căpitan, maior. Primul criteriu va fi cel de limbă pentru a asigura primul nivel de interoperativitate și experiența”, a conchis Uifăleanu.

Noul comandant al Diviziei Multinaționale de Sud-Est a NATO, generalul de brigadă Ovidiu-Liviu Uifăleanu, are experiența misiunilor din teatrele de operații în Bosnia — 2002, Afganistan — 2007.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult