Acasa Top SecretArmata Geoana ii cere socoteala ministrului Oprea in cazul acordarii onorului la Arcul de Triumf. MApN raspunde

Geoana ii cere socoteala ministrului Oprea in cazul acordarii onorului la Arcul de Triumf. MApN raspunde

scris de Ziua Veche
4 afisari

.Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, va trebui să dea explicaţii cu privire la „incidentul petrecut pe 1 Decembrie”, a declarat, joi, preşedintele Senatului, Mircea Geoană. În schimb, Ministerul Apărării Naţionale precizează că modul de reprezentare şi desemnare a demnitarilor statului cărora li se acorda onorul militar la ceremoniile de sărbătorire a Zilei Naţionale nu sunt atributul MApN.


Potrivit lui Mircea Geoană, se impune necesitatea unor clarificări atât la nivelul Senatului, cât şi al MApN şi nu exclude posibilitatea ca ministrul Apărării Naţionale să fie invitat la audieri, la Senat, pe această temă, transmite Agerpres. Geoană a precizat că susţinut că a fost informat „în mod instituţional” despre faptul că preşedintele Traian Băsescu este plecat din ţară, context în care „s-a pregătit pentru acest ceremonia de 1 Decembrie”, susţinând însă că, până a doua zi, „s-a întâmplat ceva”.

„Instituţional vorbind, ieri (miercuri-n.r.) a fost o greşeală deliberată, în care s-a nesocotit o regulă minimă de funcţionare în statul român. Nu este vorba de a fi văzut la televizor, sau a prezenta, a primi garda de onoare, ci de respectul faţă de o regulă care funcţionează în statul român. (…) Rog şi presa să trateze acest subiect fără numele şi prenumele actorilor care ocupă aceste funcţii. (…) Ieri (n.r. miercuri) nu a fost vorba de Traian Băsescu, de Mircea Geoană sau de Emil Boc, ci de preşedinte, preşedintele Senatului – al doilea om în stat şi primul ministru care este al patrulea om în stat”, a subliniat el. Mircea Geoană a calificat incidentul ca fiind regretabil, arătând că, personal, îşi cere scuze de la români pentru ceea ce s-a întâmplat. 

Reacţia MApN 

Modul de reprezentare şi desemnare a demnitarilor statului cărora li se acorda onorul militar la ceremoniile de sărbătorire a Zilei Naţionale nu sunt atributul Ministerului Apărării Naţionale, a precizat, joi, la solicitarea Agerpres, MApN. Ministerul Apărării Naţionale mai precizează că, împreună cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Protecţie şi Pază şi în colaborare cu alte autorităţi publice, a organizat parada militară de Ziua Naţională a României de la Arcul de Triumf.

Premierul Emil Boc a primit onorul, miercuri, la ceremonia ocazionată de parada de Ziua Naţională, şeful statului fiind plecat în Kazahstan la summitul OSCE. Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Valeriu Turcan, a declarat miercuri ca preşedintele l-a delegat pe premier în urma cu două zile să primească onorul la parada de 1 Decembrie, fiind vorba despre o chestiune de reprezentare şi nu de interimat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult