Acasa Top SecretArmata Gripenul a eşuat la testele Forţelor Aeriene elveţiene

Gripenul a eşuat la testele Forţelor Aeriene elveţiene

scris de D.S.S.
5 afisari

Avioanele de luptă Gripen, produse de grupul suedez Saab, din care Elveţia a hotărât să le cumpere 22 de exemplare, au eşuat la testele Forţelor Aeriene elveţiene, potrivit unui raport de evaluare confidenţial din 2009 şi din care jurnalul Le Matin Dimanche a publicat extrase, informează AFP.

Elveţia va cumpăra 22 de avioane JAS-39 E/F Gripen

Potrivit raportului, redactat în limba engleză, ‘eficienţa globală a Gripen MS21 rămâne insuficientă pentru a dobândi superioritatea aeriană în ameninţări viitoare, după 2015‘. Un alt extras al raportului subliniază că avionul ‘rămâne incapabil de a atinge capacităţile minime în toate tipurile de misiuni examinate‘.

Cu toate acestea, la 30 noiembrie, atunci când Berna a anunţat că a ales avioanele Gripen, care se aflau în competiţie cu avioanele Rafale produse de compania franceză Dassault şi avioanele Eurofighter ale grupului EADS, ministrul elveţian al apărării, Ueli Maurer, a dat asigurări că aeronava suedeză satisface cerinţele militare elveţiene.

Publicarea unor extrase ale raportului de evaluare confidenţial survine în contextul unui război al preţurilor în care s-au angajat constructorii Saab şi Dassault, pentru a câştiga contractul elveţian.

La 8 februarie, grupul suedez Saab s-a declarat dispus să reducă preţul avioanelor pe care urmează să le livreze Elveţiei, după o propunere similară a companiei Dassault. ‘Preţul va fi mai mic de 3,1 miliarde‘ de franci elveţieni (2,6 miliarde de euro), a precizat directorul Saab în Elveţia, Anders Carp, citat de jurnalul Tages-Anzeiger.
De asemenea, Saab a propus Bernei să semneze contractul de cumpărare a avioanelor Gripen direct cu guvernul suedez, ceea ce ar echivala cu o garanţie de stat asupra contractului, potrivit Secretarului de Stat la Ministerul suedez al Apărării, citat de jurnal.

La rândul său, Dassault a trimis deputaţilor elveţieni propunerea sa de achiziţie a 18 avioane Rafale cu 2,7 miliarde de franci elveţieni (2,2 miliarde de euro). Guvernul elveţian urmează să aprobe oficial cumpărarea avioanelor Gripen. Dosarul va fi ulterior transferat parlamentului, care va decide asupra subiectului mai târziu în acest an.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult