Acasa Top SecretArmata Guvernul suedez trimite avioanele Gripen în Libia

Guvernul suedez trimite avioanele Gripen în Libia

scris de Doru Dragomir
3 afisari

Guvernul suedez a dat undă verde pentru trimiterea de avioane de luptă JAS Gripen în Libia, ca urmare a unei cereri din partea Secretarului General al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Aeronavele Gripen vor fi trimise in Libia

Aeronavele Gripen vor fi trimise in Libia

 În timpul unei şedinţe extraordinare,  guvernul suedez a decis să propună Parlamentului implicarea Suediei în atacul militar pe care NATO l-a lansat asupra Libiei.
 „Guvernul a decis  să trimită în Parlament propunerea de participare, cu aeronave JAS Gripen, la operaţiunea militară internaţională în Libia, sub conducerea NATO”, a declarat premierul suedez Fredrik Reinfeldt.
 Suedia se va implica în conflictul din Libia cu condiţia ca aeronavele trimise să fie utilizate doar pentru a menţine interdicţia de zbor şi nu pentru a ataca obiective terestre.
 Reinfeldt a informat Parlamentul că, în interiorul partidelor aflate la guvernare, au existat multe persoane care şi-ar fi dorit să li se permită avioanelor de luptă să atace ţinte de pe uscat, pentru a proteja civilii.Totuşi, Reinfeldt nu a vrut să acţioneze fără susţinerea Parlamentului suedez. „Nu trebuie să tratăm cu superficialitate problema trimiterii de militari suedezi pentru a proteja civilii dintr-o ţară străină. Această situaţie nu este lipsită de riscuri”, a declarat Fredrik Reinfeldt.Cu toate acestea, liderul Partidului Liberal suedez (Folkpartiet), Jan Björklund, este sceptic în ceea ce priveşte limitarea contribuţiei la menţinerea interdicţiei de zbor.
 ”Social-democraţii au criticat imediat Guvernul pentru lipsa de acţiune, dar acum, când aceasta este o realitate, ei se tem să adopte o poziţie”, a declarat Björklund.Potrivit noului lider al social-democraţilor din Suedia, Håkan Juholt, partidul său nu poate accepta atacuri asupra obiectivelor terestre. „Nu ştim cum sunt alcătuite unităţile libiene. Ar putea fi formate din copii drogaţi sau soldaţi-copii. Nu avem nici cea mai vagă idee despre ce ne aşteaptă la sol, de aceea este prea riscant pentru a ne expune în modul acesta”, a declarat Juholt.
 Guvernul a propus trimiterea a opt avioane JAS Gripen, precum şi a unei aeronave Hercules şi a unui avion de recunoaştere.
 În plus, faţă de aeronave, aproximativ 130 de persoane,  inclusiv piloţi şi echipaje de la sol, vor fi implicate în misiune. Cu toate acestea, numărul personalului de serviciu poate fi mărit până la maxim 250 de persoane.
 Guvernul propune mobilizarea aeronavelor pentru o perioadă iniţială de trei luni. Această operaţiune nu va costa Suedia mai mult de 200 de milioane de coroane (31 de milioane de dolari).
 „Suedia trebuie să acţioneze responsabil atunci când semenii noştri sunt în pericol”, a declarat Reinfeldt.
 Suedia nu este membru NATO, deşi face parte din Parteneriatul pentru Pace încă din 1994 şi participă în cadrul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) în Afghanistan cu 500 de militari.
 Ultima dată când avioanele de luptă suedeze s-au aflat în acţiune a fost la începutul anilor 1960, într-o operaţiune comandată de ONU în Congo, care până atunci se aflase sub controlul Belgiei.
 Avioanele de luptă Gripen sunt fabricate de grupul de apărare suedez Saab, care concurează cu grupul francez Dassault şi cu americanii de la Boeing pentru un contract în valoare de câteva miliarde de dolari, pentru echiparea forţelor aeriene braziliene.
 Un sondaj publicat săptămâna trecută a arătat că aproximativ 65% dintre suedezi doresc ca ţara lor să ia parte la misiunea din Libia. Parlamentul suedez ar putea ajunge la o decizie vineri.

1 comentariu

GIORGICA KENT 31-03-2011 - 01:19

SA vezi ce f.utai intre GRIPEN si F 16/18. Sa vezi ce mai cad GRIPEN=urile prin MEDITERANA , caci primesc coordonate false de la COMANDANTII de zbor.Astea nu au trecut pina acum de CERUL SUEDIEI.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult