Acasa Top SecretArmata HISTRIA 15, cea mai mare aplicaţie militară. Este simulată o invazie a României

HISTRIA 15, cea mai mare aplicaţie militară. Este simulată o invazie a României

scris de D.S.S.
22 afisari

Aproximativ 7.000 de angajaţi ai instituţiilor din cadrul Sistemului de apărare, ordine publică şi securitate naţională, cu 800 de mijloace tehnice, vor participa la exerciţiul inter-instituţional, de nivel strategic, HISTRIA 15, care se va desfăşura, în perioada 7-18 septembrie, pe teritoriul naţional.
MExerciţiul, condus de Ministerul Apărării Naţionale, prin Statul Major General, are ca scop antrenarea structurilor de conducere şi execuţie la nivel naţional pentru planificarea şi executarea unei game diversificate de misiuni. HISTRIA 15 are la bază un scenariu fictiv, complex, adaptat mediului de securitate actual, în conformitate cu legislaţia naţională în domeniul apărării şi securităţii naţionale şi în corelaţie cu prevederile Cartei ONU şi articolelor 3, 4 şi 5 ale Tratatului Atlanticului de Nord.
Conform acestui scenariu, România va răspunde gradual riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii şi integrităţii teritoriale. Măsurile de răspuns la criză şi apărarea naţională se vor adopta în condiţiile implicării NATO şi UE.
Premergător începerii exerciţiului, militarii şi tehnica se vor deplasa în cele nouă poligoane şi raioane, unde se vor desfăşura activităţi practice specifice.
La exerciţiu, pe lângă personalul şi structurile Ministerului Apărării Naţionale, participă personal şi structuri din Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justiţiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului, Ministerul Sănătăţii, Ministerul pentru Societatea Informaţională, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Serviciul de Protecţie şi Pază.

Peste 2.500 de militari români şi americani şi 400 de mijloace tehnice vor participa, în perioada 7-18 septembrie, la exerciţiul „Someş 15”. Militarii vor simula un ”război”, care se va desfăşura în facilităţi de instruire ale Forţelor Terestre din judeţele Arad, Cluj, Braşov, Suceava şi Harghita.
Potrivit unui comunicat al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”,  scopul general al exerciţiului „Someş 15” este de a antrena forţele proprii în planificarea şi conducerea operaţiilor defensive de nivel tactic.
„În perioada 7-18 septembrie, în facilităţi de instruire ale Forţelor Terestre dispuse în judeţele Arad, Cluj, Braşov, Suceava şi Harghita, unităţi şi mari unităţi din compunerea Diviziei 4 Infanterie Gemina vor participa la exerciţiul Someş 15. În fazele efective de derulare a programului instruirii sunt antrenaţi peste 2.500 de militari şi sunt implicate peste 400 de mijloace tehnice şi echipamente. În vederea realizării pregătirii într-un mediu multinaţional aliat, alături de militarii români se instruieşte şi o subunitate de infanterişti marini ai United States Marine Corps Forces Europe din cadrul Black Sea Rotational Force 15. Scopul general al exerciţiului Someş 15 este de a antrena forţele proprii în planificarea şi conducerea operaţiilor defensive de nivel tactic”, se arată în documentul citat.
Reprezentaţii Diviziei 4 Infanterie „Gemina” au menţionat că în etapele de derulare a pregătirii practice vor fi incluse exerciţii de comandament cu transmisiuni în teren, trageri de luptă cu diferite tipuri de armament, paraşutări, zboruri cu şi fără trageri de luptă.
„Acţiunile militare planificate vor fi integrate într-un cadru operaţional mai larg, ordonat de eşaloanele de comandă ale diviziei. Activităţile de instruire ca acelea programate în cadrul exerciţiului, de cea mai mare complexitate organizatorică şi anvergură operaţională desfăşurate până acum de Divizia 4 Infanterie Gemina, conduc, pe de o parte, la menţinerea şi creşterea capacităţii operaţionale a structurilor noastre militare şi, pe de alta, la promovarea de către România a stabilităţii regionale”, se mai arată în comunicatul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.
Exerciţiul „Someş 15” are la bază un scenariu fictiv, complex, adaptat mediului de securitate actual, în conformitate cu legislaţia naţională şi internaţională în domeniul apărării şi securităţii naţionale.
„Reale sunt doar structurile armate proprii, astfel încât, în baza pregătirii anterioare şi a celei acumulate prin desfăşurarea exerciţiului, acestea să fie în măsură ca, în situaţii de criză sau pe timp de război, să îşi îndeplinească misiunile pentru care au fost destinate. Antrenarea unei subunităţi de infanterişti marini americani alături de militari români este dovada permanentizării cooperării în domeniul operaţional şi se adăugă, la acest nivel, eforturilor aliate de asigurare a securităţii regionale”, se menţionează în document.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult