Cel mai mare exercițiu militar organizat după anul 1990, în care au fost implicate toate structurile de securitate națională, s-a încheiat vineri, în Poligonul Cincu din județul Brașov, în prezența ministrului Apărării Naționale, Mircea Dușa, și a altor oficiali din conducerea armatei române.
‘În perioada 7-18 septembrie am organizat cel mai mare exercițiu din acest an. Așa după cum știți am organizat multe exerciții în acest an, unele împreună cu militarii din NATO și cu militarii din UE și în principal cu partenerul nostru strategic, militarii din SUA. Exercițiul Histria 2015 din care face parte și exercițiul Șomeș 2015, desfășurat vineri la Cincu, este cel mai mare la care au participat un număr de 7000 de militari, peste 800 de mijloace terestre de luptă, în nouă poligoane din toată țara.
La acest exercițiu au participat toate categoriile de forțe, terestre, aeriene și navale. Sigur că are și un specific aparte acest exercițiu având în vedere că după 1990 nu a mai fost organizat un exercițiu la nivel național în care să implicăm toate structurile de securitate națională și nu numai.
Totodată, la acest exercițiu au participat în timpul celor două săptămâni peste 12 ministere, începând cu ministerele cu atribuții în apărarea națională continuând cu ministerele economice: Ministerul Economiei, Ministerul Turismului, Ministerul Învățământului, Ministrul Agriculturii, practic toate ministerele trebuie să asigure capabilitățile de apărare a țării într-o situație de criză’, a declarat după încheierea exercițiului, ministrul Apărării Naționale Mircea Dușa.
El a adăugat că exercițiul are un specific aparte pentru că a fost coordonat pentru prima dată de la Centrul Național Militar de Comandă. Scopul acestui demers a fost asigurarea unei comenzi unice și coordonarea tuturor misiunilor fictive care au fost create de Statul Major General, astfel încât ele să fie foarte eficiente și să ducă practic la ridicarea nivelului de pregătire a militarilor armatei române și la testarea capacității operaționale a acestora.
‘De fiecare dată, militarii noștri sunt foarte bine pregătiți și reușesc să facă față acestor misiuni, lucru care s-a văzut și astăzi în exercițiul efectuat.
De altfel, faptul că peste 40.000 de militari au fost rotiți în teatrele de operații se vede în exercițiile de pregătire pe care le organizăm. Sigur că și efortul financiar a fost unul mare, dar am reușit în acest an să organizăm exercițiile datorită bugetului de care am dispus nu numai în acest an ci și anul trecut, atât pentru mentenanță și întreținerea tehnicii militare cât și pentru exerciții’, a afirmat Mircea Dușa.
Pentru exercițiul Histria 2015 cheltuielile s-au ridicat la 1,5 milioane de lei, a adăugat ministrul Apărării.
Toate exercițiile desfășurate până acum în poligoanele din toată țara au fost filmate și monitorizate iar în perioada următoare prin analizele care se vor face la nivelul Statului Major General dar și la nivelul ministerelor implicate, vor exista o serie de concluzii care să permită în viitor organizarea mai eficientă, cooperarea instituțională dintre structurile implicate. În cadrul acestor exerciții s-au creat scenarii fictive astfel încât militarii români să poată îndeplini misiuni în orice situație.
‘Am văzut joi, un lucru inedit care nu s-a realizat de mult timp, un exercițiu pe Dunăre, respectiv trecerea Dunării pe un pod de pontoane. Sigur că este o misiune complicată, dar, având în vedere că situația de securitate din zona de est și de pe Marea Neagră s-a schimbat, trebuie să fim pregătiți și din acest punct de vedere, acela de a deplasa trupe peste Dunăre, spre Dobrogea. A fost un exercițiu care nu s-a mai organizat de vreo 10 ani din lipsa fondurilor”, a explicat ministrul Apărării Naționale.
Dușa a spus că mai sunt programate exerciții cu partenerii NATO și cu partenerii strategici, precizând că toate exercițiile organizate în acest an au avut caracter defensiv, de apărare a teritoriului.
Referitor la bugetul Apărării Naționale pentru anul viitor, Mircea Dușa a arătat că toate structurile ministerului lucrează pentru buget și speră să fie mai mare decât în acest an, astfel ca pentru anul 2017 creșterea să fie de 2% așa cum s-au angajat toate partidele politice.
Coordonatorul exercițiului din Poligonul Cincu, generalul de brigadă dr. Ioan Manci, comandantul Diviziei 4 Infanterie Gemina, a ținut să-i felicite pe toți militarii implicați, arătând că acesta a fost unul reușit care a evidențiat o cooperare foarte bună între toate componentele participante — 1200 de militari, peste 300 de mijloace terestre, avioane, elicoptere.