Acasa Top SecretArmata În ce condiţii oferă Bell Helicopter elicoptere AH-1Z Viper României

În ce condiţii oferă Bell Helicopter elicoptere AH-1Z Viper României

scris de D.S.S.
159 afisari

Bell Helicopter, parte a companiei Textron, anunță într-un comunicat transmis redactiei ZIUA VECHE că a semnat un memorandum de înțelegere cu IAR Ghimbav Brașov pentru „a explora posibilitățile de cooperare”.

AH-1Z Viper

AH-1Z Viper

Compania de la Brașov, subliniază comunicatul Bell Helicopter, „este bine poziționată să asigure suportul pentru elicopterul de atac AH-1Z Viper, în cazul în care ar fi achiziționat de guvernul român”.

Comunicatul companiei americane sugerează că Guvernul român ar putea să ia în calcul o ofertă de achiziții de elicoptere din partea Bell Helicopter: „Potențialul pentru AH-1Z Viper în România este incitant, iar AH-1Z ar trebui să fie un candidat foarte puternic în întâmpinarea nevoii pe care o are guvernul român pentru o platformă de apărare și securitate avansată și de încredere”, se arată în comunicat.

În context, Bell Helicopter amintește că România și-a luat angajamentul să respecte standardele NATO și să aloce 2 la sută din PIB pentru cheltuieli de apărare.

AH-1Z Viper este cel mai avansat elicopter de atac antitanc. Poate transporta cea mai largă gamă de arme de precizie și este dotat cu cei mai avansați senzori. Are o rază de acțiune de peste 240 de kilometri, poate transporta 16 rachete de timp Hellfire, două rachete aer-aer AIM-9 și 650 de incarcaturi de 20mm.

Nu este pentru prima dată când Bell Helicopter curtează guvernul român. Americanii de la Bell Helicopter au purtat primele discutii inca din 1994Ş

1994-1995 – Incep primele discutii concrete cu firma Bell Helicopter
februarie 1996 – Alfred Moses, ambasadorul SUA la Bucuresti, in acea vreme, anunta ca asigurarea finantarii proiectului „Cobra” revine exclusiv partii romane.
iunie 1996 – Bell trimite o scrisoare de intentie presedintelui FPS, Emil Dima, prin care isi anunta intentia de a cumpara 51% din actiunile IAR.
31 iulie 1996 – Se semneaza memorandumul de intentie privind fabricarea in Romania a elicopterului de atac Cobra, de catre Louis Campbell, presedintele Textron Inc., si Gheorghe Tinca. Se incheie cu Guvernul roman intelegerea privind realizarea, pentru Armata romana, a 96 de elicoptere.
noiembrie 1996 – Finalizarea contractului se amana pana dupa alegerile din ‘96, urmand sa capete contur nu mai tarziu de luna mai 1997.
21 mai 1997 – Se semneaza contractul de preluare, de catre Bell Textron, a 70% din actiunile IAR. Pretul de achizitie per actiune a fost de 25 USD.
7 august 1997 – Premierul Victor Ciorbea anunta ca programul de achizitie de catre MApN se amana. Una din cauze ar fi conditiile puse, in memorandumul cu Romania, de catre FMI.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult