Acasa Top SecretArmata Initiati in meseria armelor, de Sfantul Mare Mucenic Gheorghe – Purtatorul de Biruinta (Video)

Initiati in meseria armelor, de Sfantul Mare Mucenic Gheorghe – Purtatorul de Biruinta (Video)

scris de Ziua Veche
56 afisari

 

 

.Am invatat „sa Servim Patria” intr-o dimineata frumoasa de aprilie, in Poligonul Domnesti. Echipati cu veste antiglont si casti, o mana de jurnalisti – de ambele sexe – am incercat sa ne intrecem si intr-un domeniu cu care nu prea avem de a face: trasul la tinta cu munitie de razboi, in timp de pace. Pentru majoritatea celor prezenti a fost chiar un „botez al focului”, mai ales ca a fost prima data cand au pus mana pe o arma sau au calcat intr-o unitate militara.


Evenimentul – Cupa presei la tir – a fost primul dintr-o serie organizata de MApN, cu ocazia Zilei Fortelor Terestre, sarbatorita de militarii Armatei Romaniei la 23 aprilie, de Sfantul Mare Mucenic Gheorghe – Purtatorul de Biruinta.

Dupa cele doua probe de tir – cu pistolul calibru 9 mm (Cugir) si pusca automata calibru 5,45 mm – primele trei locuri au fost ocupate de Costica Pogonaru (I la pistol si III la pusca automata), de la Prima Tv, Mihaela Dragomir (II la pistol), de la Radio Romania Actualitati, Robert Ghement (II la pusca automata), de la EPA, Radu Munteanu (III la pistol), de la B1TV, si Laura Iacobescu (I la pusca automata), de la TNT. Iar cupele au fost inmanate de generalul de brigada Mihai Ciungu, seful Instructiei si Doctrinei in Statul Major al Fortelor Terestre..

Ceilalti participanti, printre care s-au numarat si doi de la ziuaveche.ro, au primit o diploma de participare „pentru perseverenta si taria de caracter de care au dat dovada pe timpul ‘initierii’ in meseria armelor, pentru rezultatele satisfacatoare spre…bune obtinute cu armamentul din dotarea Fortelor Terestre”. „Iti multumim si iti dorim succes in tot ceea ce vei intreprinde si nu uita, camarade, fii mandru, ca astazi, alaturi de noi, ai invatat sa Servesti patria!”, scrie in diplomele semnate de seful SMFT, generalul maior Dan Ghica-Radu.
.Cu ocazia Zilei Fortelor Terestre, in garnizoanele din tara, se vor desfasura ceremonii militare de omagiere a jertfelor inaintasilor si de evocare a traditiilor de lupta ale unitatilor, precum si exercitii demonstrative, simpozioane, activitati de prezentare a tehnicii si echipamentelor militare. La aceste activitati au fost invitati sa participe reprezentanti ai autoritatilor publice locale, cadre militare in rezerva si in retragere, veterani de razboi. Manifestarile organizate de Statul Major al Fortelor Terestre, in Bucuresti, vor cuprinde, in data de 22 aprilie, simpozionul cu tema „Fortele Terestre – 6 ani de transformare in context aliat”, la Palatul Cercului Militar National si un spectacol. De asemenea, in data de 23 aprilie, vor avea loc depuneri de coroane si jerbe de flori la Monumentul Infanteriei, la Monumentul Artileriei si la Monumentul Geniului..

. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

{youtube}NZG9a5UIyJs{/youtube}

{youtube}4W7CjKQ9Sp0{/youtube}

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe – Purtatorul de Biruinta, patronul spiritual al Fortelor Terestre

 

In fiecare an, in luna lui Prier, poporul roman si armata sa il praznuiesc pe SFANTUL MARE MUCENIC GHEORGHE PURTATORUL DE BIRUINTA, ocrotitorul si patronul spiritual al FORTELOR TERESTRE .

Ziua Fortelor Terestre este sarbatorita astazi, de catre intregul personal al acestei categorii de forte, printr-o serie de activitati si manifestari desfasurate in municipiul Bucuresti si in garnizoanele de dislocare a marilor unitati si unitati din subordinea Statului Major al Fortelor Terestre.

Istoria „armatei de uscat” reprezinta insasi Istoria Armatei Romane si este o insumare a istoriilor armelor si specialitatilor componente: infanteria, vanatorii de munte, tancurile, artileria, geniul, apararea NBC, parasutisti, cercetarea, comunicatiile, politia militara si logistica.

Fortele Terestre au fost la romani, din totdeauna, nu numai cea mai numeroasa componenta a ostirii, ci si singura categorie de forte capabila sa angajeze si sa desfasoare lupte, batalii si operatii independent, indeplinind misiuni deosebit de grele, uneori fara sprijinul celorlalte componente ale armatei, asa cum s-a intamplat pana in primul razboi mondial.

Istoria Fortelor Terestre reprezinta o insumare a istoriilor armelor si specialitatilor ce au compus-o dintotdeauna si o compun si in prezent: infanteria, vanatorii de munte, tancurile, artileria, geniul, apararea NBC etc.

Bazele moderne ale constituirii si consacrarii Fortelor Terestre pot fi plasate in timp din cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea, ca urmare a procesului revolutionar de la 1848, a fauririi statului roman modern prin Unirea de la 1859 si a infaptuirii politicii militare a lui Al.I.Cuza. Principalele arme si specialitati componente existau inca din perioada 1859-1860.

Infanteria: reprezinta componenta principala a Fortelor Terestre si este destinata sa desfasoare operatii decisive, independent sau impreuna cu celelalte arme, in orice zona si pe orice directie.

Artileria: este arma destinata pentru sprijinul cu foc al operatiilor fortelor luptatoare, constituind mijlocul principal de lovire cu foc a obiectivelor terestre si de la suprafata apei.

Vanatori de munte: sunt specialitatea militara din compunerea Fortelor Terestre pregatita pentru a desfasura operatii independent si in cooperare cu celelalte forte, in teren muntos-impadurit, pe directii si in raioane greu accesibile, in orice conditii de timp si anotimp.

Tancurile: reprezinta forta principala de izbire a Fortelor Terestre rezultata din imbinarea proprietatilor specifice: puterea de foc, mobilitatea si capacitatea de manevra, posibilitatile ridicate de protectie a personalului impotriva efectelor armamentului clasic si a armelor de distrugere in masa, capacitatea de a influenta decisiv moralul inamicului.

Rachetele si artileria antiaeriana: au misiunea principala apararea antiaeriana a Fortelor Terestre, destinata pentru descoperirea si nimicirea mijloacelor aeriene a inamicului.

Structurile de comunicatii si informatica: sunt destinate realizarii si mentinerii comunicatiilor Fortelor Terestre cu ajutorul mijloacelor tehnice specifice, automatizarii actului de comanda si asigurarii securitatii sistemelor respective.

Cercetarea: este specialitatea militara destinata procurarii, centralizarii, analizarii si exploatarii informatiilor despre inamic, teren, conditiile hidrometeorologice, situatia de radiatie, biologica si chimica, sanitaro-epidemica, starea telecomunicatiilor si resurselor materiale.

Geniu: independent sau in cooperare cu celelalte arme realizeaza asigurarea genistica a operatiilor si coordoneaza protectia genistica a fortelor.

Unitatile si subunitatile de aparare NBC: executa actiuni in scopul evitarii contaminarii NBC, diminuarii procentului de personal scos din lupta si pierderilor, mentinerii capacitatii operationale a fortelor si potentarii resurselor acestora pentru continuarea operatiilor intr-un mediu NBC.

Parasutistii: sunt specializati sa indeplineasca misiuni de amploare care implica transportul aerian si parasutarea personalului si materialelor.

Politia Militara: in cadrul jandarmeriei rurale, s-au infiintat primele structuri de politie militara, subordonate Corpurilor de Armata si Corpurilor de Vanatori, avand misiuni si sarcini specifice.

De la aparitia lor si pana in prezent, Fortele Terestre au participat la toate marile evenimente militare din istoria romanilor, din care mentionam Razboiul de Independenta, primul razboi mondial si campaniile celui de al doilea razboi mondial

Pe langa misiunile indeplinite pe campul de lupta, militarii Fortelor Terestre au participat, asa cum au facut-o de cate ori a fost nevoie, la prevenirea si inlaturarea efectelor calamitatilor naturale, constituind un exemplu de eroism, abnegatie si spirit de sacrificiu.

Continuarea procesului de operationalizare a avut scopul de a creste capacitatea de lupta a structurilor noastre avand in vedere tacticile, tehnicile, procedurile si standardele operationale NATO.

Au fost evaluate, certificate si afirmate la nivelul standardelor NATO, unitati din Fortele Terestre, capabile sa raspunda nevoilor nationale de securitate si alaturi de aliati sa desfasoare o gama diversificata de misiuni in plan international pentru combaterea noilor amenintari la adresa pacii si securitatii.

Fara indoiala la loc de cinste sta indeplinirea cu succes a misiunii din Irak, cea mai complexa misiune internationala asumata de Armata Romana dupa cel de-al doilea razboi mondial. A fost un efort considerabil de resursa umana si materiala de-a lungul a sase ani de misiuni. Pe parcursul acestei importante misiuni au fost efectuate 12 rotiri de contingente si au actionat peste 8400 de militari in mai multe locatii, sub control operational american, britanic, italian sau polonez.

Participarea la misiunea din Irak inseamna confirmarea statutului de membru activ al comunitatii internationale, generator de securitate, partener si aliat credibil.

Astazi, Fortele Terestre sunt prezente cu trupe, sub mandat ONU, UE, NATO sau tip coalitie, in zonele de conflict diferite: BALCANII DE VEST, AFGANISTAN si cu observatori militari in cele mai fierbinti zone de pe glob.

S-a continuat procesul de formare, specializare si perfectionare a instruirii profesionale a personalului militar in activitate si in rezerva, in concordanta cu standardele militare operationale si modelele profesionale. S-au facut pasi hotarati in domeniul imbunatatirii continutului documentelor de organizare, planificare, conducere, evidenta si control a invatamantului militar, a perfectionarii instruirii de specialitate si metodice a personalului didactic din institutiile militare de invatamant.

Invatamantul militar din Fortele Terestre este invatamant de stat integrat in invatamantul national cu identitate si personalitate proprii, compatibil cu sistemele de invatamant din armatele statelor NATO.

Intre reperele evolutive de referinta ale invatamantului militar romanesc, constituirea in iulie 1995, a academiilor categoriilor de forte ale armatei, marcheaza momentul in care societatea romaneasca acorda formarii ofiterilor statut de invatamant universitar, recunoscand necesitatea unei resurse umane superior calificate.

Astazi, formarea ofiterilor din Fortele Terestre reprezinta un proces complex, bazat pe o componenta academica si pe un program educativ modern.

in aceste momente festive suntem alaturi de camarazii nostri care acum sunt departe de casa, in misiuni internationale sau in teatre de operatii, reprezentandu-ne cu succes fiind apreciati pentru pregatirea si profesionalismul lor, ceea ce ne face, de fiecare data, sa ne simtim mandri ca facem parte din cea mai numeroasa categorie de forte a Armatei Romaniei, Fortele Terestre.

Dincolo de caracterul festiv al sarbatorii, Ziua Fortelor Terestre este si un prilej de a rememora si de a cinsti faptele inaintasilor si a camarazilor nostri de arme cazuti la datorie in teatrele de operatii. Este necesar ca sacrificiile lor sa fie un imbold pentru noi de a ne servi patria cu daruire, oriunde ne-am afla si orice functie am indeplini la un moment dat. Cinste si onoare memoriei lor!

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult