Acasa Top SecretArmata Ioan Mircea Pașcu şi politica comună de securitate și apărare

Ioan Mircea Pașcu şi politica comună de securitate și apărare

scris de D.S.S.
14 afisari

În timp ce problemele de apărare și de securitate intră în sfera de acțiune a autorităților naționale, politica comună de securitate și apărare este – de facto – mai degrabă un instrument de management decât un instrument efectiv de apărare comună, a apreciat marți, în plenul de la Strasbourg, europarlamentarul român Ioan Mircea Pașcu (PSD), vicepreședinte al Parlamentului European și al Comisiei pentru afaceri externe (AFET), potrivit unui comunicat de presă.

Ioan Mircea Pașcu, coordonatorul pentru securitate și apărare al grupului S&D

Ioan Mircea Pașcu, coordonatorul pentru securitate și apărare al grupului S&D

Apărarea comună în fața agresiunilor externe a fost încredințată NATO, potrivit prevederilor Tratatelor, cu susținerea articolului 42 (7) din Tratatul Uniunii Europene (TEU) și a articolului 222 din Tratatul de Funcționare al Uniunii Europene (TFEU). Cu toate acestea, dacă întrebăm astăzi cetățenii europeni de ce anume se tem cel mai mult, aceștia vor răspunde că se tem pentru viețile lor ca urmare războiului de gherilă pe care teroriștii l-au adus pe străzile noastre’, a spus Pașcu.

În consecință, a adăugat europarlamentarul român, ‘politica comună de securitate și apărare a primit o conotație internă clară, care depășește dimensiunea externă tradițională’. ‘Chiar dacă vom obține mai mult în ceea ce privește securitatea noastră internă — a se vedea numărul de agenții și strategii — exista mult loc pentru mai bine, în special în ceea ce privește cooperarea dintre autoritățile naționale și agențiile UE și chiar între diverse structuri ale autorităților naționale’, este de părere Ioan Mircea Pașcu.

‘Într-adevăr, chiar dacă poliția, forțele speciale și armata au fost desfășurate simultan după atacuri — atât în Paris, cât și în Bruxelles — fiecare a primit ordine separate în funcție de lanțul propriu de comandă.

Prin urmare, în afară de îmbunătățirea interacțiunii dintre autoritățile naționale și agențiile UE — pentru a avea un răspuns mai eficient — este necesar să începem integrarea părții superioare a setului instrumentelor de securitate internă cu partea de jos a setului militar specific — pentru a putea avea un răspuns complet la nivelul întregului spectru de acțiune”, a mai spus Pașcu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult