Acasa Top SecretArmata Iohannis a promulgat Legea pensiilor militare de stat

Iohannis a promulgat Legea pensiilor militare de stat

scris de D.S.S.
14 afisari

Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul de promulgare a Legii privind pensiile militare de stat, anunță Adminstrația Prezidențială.

Generali rezervistiActul normativ a fost adoptat pe 30 iunie de Camera Deputaților și prevede că baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate în șase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate.

Potrivit legii, baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art.3 lit.a)—c). La media obținută se adaugă un spor de până la 15% în condițiile stabilite prin ordin comun al conducătorilor instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale.

Actul normativ prevede totodată că au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în activitate, care au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă, au o vechime efectivă de cel puțin 25 de ani, din care cel puțin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.

Președintele Iohannis a mai promulgat Legea privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 6/2014 pentru modificarea și completarea Art. 10 din Legea nr. 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe și Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 248/2013 privind organizarea și funcționarea Consiliului Economic și Social.

Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, salută promulgarea de către președintele Klaus Iohannis a Legii privind pensiile militare de stat, subliniind că toate măsurile luate de Executiv legate de sistemul militar demonstrează angajamentul permanent și respectul pentru militari.

După un proces complex de elaborare, la care au participat specialiștii din cadrul MApN, MAI, SRI, SIE, SPP, STS și ai ministerului Justiției, precum și reprezentanți ai asociațiilor cadrelor militare în rezervă și în retragere și ai sindicatelor din domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale, Guvernul PSD-UNPR-ALDE repară, astfel, nedreptățile la care au fost expuși, în mod nejustificat, pensionarii militari. În ultimii doi ani, Guvernul a adoptat și alte decizii legate de sistemul militar, cum ar fi ridicarea vârstei de pensionare pentru militarii profesioniști și eliminarea discriminării din lege care se referea la interzicerea cumulării pensiei cu alte venituri de la stat. Toate aceste măsuri demonstrează angajamentul permanent și respectul Guvernului pentru militari”, a declarat pentru Agerpres ministrul Dușa.

Totodată, el a susținut că noua lege va asigura un cadru legislativ unitar și echitabil pentru pensionarii sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională aflați deja în plată și care nu vor pierde drepturile deja câștigate.

”De asemenea, legea creează pentru cadrele militare și funcționarii publici cu statut special din sistem așteptări corecte cu privire la faptul că drepturile de care vor beneficia după trecerea în rezerva vor reflecta, în mod corect, privațiunile și riscurile asumate de-a lungul carierei”, a mai spus ministrul Apărării Naționale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult